Herr

Mats Sjöstrand

När man bläddrar igenom tidningsklipp om Huddinge IF från 1980-talet är det ett namn som dyker upp jämt och ständigt. Mats Sjöstrand. Inte att undra på, så som han terroriserar motståndarförsvaren år efter år, öser in mål och samlar skyttetitlar på hög.

Mats Sjöstrand kommer till världen i mars 1960. Från barndomshemmet i Balingsnäs är det inte speciellt långt till Storängsvallen där Huddinge IF huserar. Från nio års ålder spelar "Matte" med HIF. Efter hand tunnas truppen ut, det är ont om 60:or i Huddinge och det är svårt att få ihop ett lag. Spillrorna av HIFs 60-lag väljer att gå över till IFK Östberga. Där spelar Mats i två år.

- Jag spelade säkert runt 80 matcher om året, i B-laget, pojklaget och med juniorerna, berättar Mats.

Mats har spelat anfallare från första början. Även i ishockey där han representerar Huddinge IK innan fotbollen blir viktigast.
- Egentligen var jag allround men hade lätt att göra mål så det blev naturligt för mig att spela anfallare, berättar han.

Som 17-åring återvänder Mats till HIF. Spelar i både junior- och reservlaget, även en del framträdanden i A-laget under ett par säsonger innan genombrottet kommer i början av 80-talet. Han erkänner att tiden med Thomas Lyth som tränare 1980-81 inte tillhör hans favoritår.
- Lyth hade slagit vad med Älvsjös tränare om vilket av lagen som skulle släppa in minst mål, avslöjar Mats. Lyths Huddinge släpper bara in 14 på 22 matcher men Thomas förlorar ändå vadet eftersom Älvsjö AIK bara släpper in 13 – och kanske förlorar seriesegern på det vadet eftersom de hamnar tvåa bakom Hanviken som öser sin mål framåt, 55 mot Älvsjös 40. HIF långt distanserad som fyra i sluttabellen.

Img 20160605 0003
Mats Sjöstrand i full fart mot motståndarmålet, på den tiden då HIF spelade i helgult. (Foto ur Mats Sjöstrands personliga samlingar.)

Med mer fokus på offensivt spel kommer även Mats bättre till sin rätt. Han är vältränad, stark och framfusig med härlig tajming, inte minst i huvudspelet. 1983 ansluter Michael Håkansson och det innebär ett lyft.
- Micke var en riktig playmaker. Han gjorde skillnad!
Matte skiner upp när han berättar om sin nye lagkamrat.
- Han matade mig med bollar och dom kom perfekt, bara för mig att ta på ett tillslag. Ja, Micke gjorde oerhört mycket för laget. Vi hade också Per Sandahl, ytterligare en spelande mittfältare. Dick Hellström var också en kille som ofta hittade mig med fina passningar.

Det är nu division 4-försvaren börjar få stora problem med HIFs anfallsspel. Nota bene. Matte var inte ensamt offensivt hot. När han vinner skytteligan med 15 mål på 18 matcher 1984 har han lagkamraten Roger Franzén som främste utmanare på 13 mål. HIF missar seriesegern efter förlust i ren seriefinal mot Gröndal i sista omgången.

Året därpå missar Matte de två inledande matcherna på grund av skada. I come-backen mot Norsborg sätter han fyra mål i 6-0-segern. Till slut blir det 23 mål under säsongen och ytterligare en 7-kilos "DN-kanon" för skyttekungen att placera på bokhyllan. Men HIF missar återigen seriesegern, det blir en andraplats trots 69 gjorda mål på 22 matcher.

Img 20160605 0002 3 0 880806
Tidig seriefinal i Division 3 Östra Svealand 6/8 1988. Mats Sjöstrand skjuter 3-0 för HIF mot IFK Tumba. Matchen slutar 4-2, HIF vinner serien fyra poäng före Tumba och tar steget upp i tvåan. (Foto ur Mats Sjöstrands personliga samlingar.)

Efter två år lämnar Birger Jacobsson jobbet som tränare i HIF och hans gamla parhäst i Djurgårds-försvaret, Tommy Davidsson, tar över. Träningen blir ett snäpp hårdare och resultatet låter inte vänta på sig. Mats Sjöstrand står vid sina drömmars mål, han har sparkat upp Huddinge IF i division 3 efter nio år i division 4. Laget firar med en resa till Hamburg med Bundesligamatch och Matte funderar allvarligt på att lägga av!
- Får se om motivationen räcker, säger han i en tidningsintervju.

Jodå, motivationen räcker till ytterligare tre säsonger och många fler mål i HIF-tröjan. Under nye spelande tränaren Billy Olsson når Mats – och Huddinge IF – division 2. Träningsfantomen Sjöstrand är inte riktigt nöjd med Billys träningsfilosofi, att spelarna ska sköta konditionsträningen på fritiden. Flera spelare, Matte bland dem, tyckte att gemensam konditionsträning har många fördelar.

När det tar emot i division 2 får Billy gå. Nils Svensson tar över men kan inte hindra laget från nedflyttning. Segern i Stockholm Cup är klen tröst, men ändå ett fint minne efter karriärens slut. För nu är Mattes tid hos HIF över.
- Man levde fotboll året om, hade två veckor ledigt i november, minns han. Min dotter föddes 1989 och det kändes rätt att lägga av då. Men jag la nog av för tidigt. Hade det funnits pengar i fotbollen kanske jag hade fortsatt.
Att nye tränaren Nisse Svensson och Matte hade lite olika idéer om hur fotboll ska spelas bidrog säkert till beslutet.
Img 20160606 0001
Det var sannerligen inte alltid Matte fick bollen "på läppen". Då var det bara att ta saken i egna fötter och kriga till sig kulan. Inget som var främmande för Mats Sjöstrand. (Foto ur Mats Sjöstrands personliga samlingar.)

Matte var HIF trogen under hela sin karriär. Inte för att det saknades alternativ. Han berättar att han vintertränade med Brommapojkarna två år. Första året drogs han med en ledbandsskada och kunde inte göra sig själv rättvisa. Andra året fick han igång ett kanonsamarbete med Anders Limpar.
- Hade dom släppt ut oss på plan skulle det blivit många mål! Mats är fullständigt säker på sin sak.
- Men BP ville att jag skulle börja spela med Sundbyberg, deras samarbetsklubb. Då var Thomas Lyth tränare där och det tilltalade inte mig.

Matte blev kvar i Huddinge.
- Vi hade alltid väldigt bra spelare i Huddinge, bra trupp. Vi kunde alltid ta någon från bänken och det fungerade.

Efter han lämnat HIF har han varvat ner men inte lagt av. Han har avverkat många klubbar inom hemkommunen och är fortfarande aktiv inom veteranfotbollen. 56 år gammal hänger han fortfarande med och matchvikten är nästan densamma som under glansdagarna.
- Det är fyra kilo mer nu. Men jag saknar musklerna, skrattar han.
- Jag spelar med Real Antarctica. Ett gäng chilenare. Dom säger att gubben alltid står rätt placerad.

Det är därför den notoriske målskytten nu är framgångsrik som mittback. Vem kunde tro något sådant!?

  • Mats Sjöstrand talade med Robert Lindberg i juni 2016
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub