Herr

Roger Franzén

Roger Franzén har, som spelare och tränare, medverkat till fyra seriesegrar och en cupseger men det mest bestående efter hans 26 år hos Huddinge IF är att han under sin ledargärning var med och byggde upp grunderna för klubbens fotbollsskola och ungdomsverksamhet. Under hans ledarskap mer än fördubblade klubben antalet lag i seriespel från 27 till ett drygt 60-tal.

År 1964 föds Roger Franzén och han växer upp i Vårby, bor i ena änden av "Ormen Långe". Haga bollplan blir hans lekplats större delen året. På vintern drar sig han, brorsan Rikard och de övriga kamraterna bort till "Gropen", strax nedanför Myrstuguberget. Där vankas det ishockey.

Wårby SK blir Rogers moderklubb, hockey spelar han för Norsborgs IF. Fotbollen ligger "Frasse" närmast hjärtat och han lämnar hemmaklubben för spel i Djurgårdens IF. Som 15-åring tar han ett beslut som kommer att bli avgörande för hans framtid. Han väljer att gå till Huddinge IF. Hockey spelar han för Norsborg till dess han fyllt 16, sedan blir det fotboll för hela slanten.

Med Huddinge IF matchar Roger intensivt från första stund. Han spelar med 63-orna, 64-orna och juniorlaget. Som 17-åring tar han klivet in i A-lagstruppen. Han är tuff – "tuff mot mig själv", flikar Roger in - och orädd, finner sig tillrätta i de flesta positioner.
- Jag har spelat på alla positioner i A-laget, berättar Roger som då inte inkluderar målvaktsposten. Jag debuterade som vänsterback. Min sista match spelade jag som högerback. De flesta matcherna spelade jag centralt på mittfältet. En tid bildade jag forwardspar med Matte Sjöstrand.

Det glimtar till i Rogers ögon när han talar om tiden som spelare i Huddinge IF. Seriesegrar 1986 och 1988 samt seger i Stockholm Cup 1989 sticker ut i Rogers CV som spelare.

- Vi hade ett bra lag på 80-talet. Laget 1992 var också bra när Uffe Eriksson och Peppe Holmberg spelade med oss men det var ändå inte riktigt samma känsla.

HIFs huvudsponsor vid den tiden skapar ett "Dream Team" med spelare från södra Stockholm. Detta Team Mälarvik spelar mot Arsenal, med spelare som Limpar, Merson och andra stjärnor. Roger Franzén tar en plats i laget som förlorar mot de engelska ligavinnarna med 1-4. Trots förlusten, ett av många fina minnen från spelarkarriären.

001 1993 roger franz n bilden
Roger Franzén bryter igenom Nacka FFs försvar i en match 1992. (Foto ur Huddinge IF årsprogram 1993, HIFs arkiv.)

Som 23-åring kliver Roger in som kanslichef hos Huddinge IF. Där styr han upp verksamheten inom klubben under elva år, från 1987 till 1997. A-lagsfotbollen i HIF lägger han av med hösten 1992 – tror han. Han gör en avslutande säsong med Hägersten 1993. Året därpå blir han tränare för Huddinge IFs juniorer. A-laget får skadeproblem under hösten och lösningen blir att kanslichef Franzén får dra på sig matchstället. Med Roger på plan klättrar laget bort från det hotande nedflyttningsstrecket.

Roger var en ständig pådrivare på plan och hans ledaregenskaper får effekt även när han tar sig an tränarsysslan. Under hans ledning tar juniorerna steget upp i J-Allsvenskan. Många av de spelarna kom senare att figurera i klubbens A-lag.

Efter två år som juniortränare tar Roger över som tränare för klubbens damlag 1996. Det blir serieseger i division 2 (tredje nivån i seriepyramiden) direkt. Kvalet avklaras elegant, avslutas effektfullt när västeråsklubben BK30 sparkas ur division 1 efter HIF-triumf med förkrossande 9-0 på neutral plan.

Två godkända mittenplaceringar blir det under Rogers ledning, femma 1997 och fyra 1998. Men sluttabellen ger inte hela sanningen. 1998 ledde HIF faktiskt serien halvvägs, men höll inte hela vägen. Närmare högsta divisionen har Huddinge IF aldrig varit.

Tränarframgångarna har lett till att Roger fått förfrågningar från andra klubbar men han tvekar. När Huddinge IF frågar om han vill ta över A-laget finns det inget utrymme för tvekan. Laget har precis åkt ur division 3 efter förlust på straffar i sista kvalmatchen mot Bele. Rogers uppgift är att ta laget tillbaka.

Det klarar han av på första försöket. Och som han gör det! Laget går obesegrat genom serien, 17 vinster och 5 oavgjorda, med ett lag som tappat stommen från året innan och som fyllts på med unga killar från egna leden. Killar som Roger lyfter fram från det juniorlag han själv tränade tidigare.

Laget som Roger byggde etablerar sig på division 3-nivå, det blir en fjärdeplats i come-backen. Framtiden ser spännande ut men …

- Där och då beslutade jag mig för att sluta som tränare, säger Roger som konstaterar att det är svårt att kombinera familjeliv med tränarsysslan, som ju stjäl större delen av fritiden. Han har två unga grabbar som han gärna vill se mer av. Grabbarna spelar fotboll – i Huddinge IF naturligtvis. Självklart att Roger engagerar sig som ungdomstränare. Det blir fyra år till i Huddinge IFs tjänst.

Roger gör totalt 26 år i rad hos klubben, 1979-2004. Han har förmodligen spelat flest A-lagsmatcher genom tiderna för Huddinge IF (tyvärr kan inte äldre statistik återfinnas, försvann möjligen i samband med byte av klubblokal från Storängsvallen till Källbrink). Han har fixat seriesegrar för såväl herr- som damlag och elitspel för juniorlaget. Ingen annan i klubbens annaler är i närheten av de meriterna.

År 2005 lämnar Roger klubben i hans hjärta för att assistera en annan f d HIF-tränare, Claes Eriksson, i Brommapojkarna. Året därpå leder Huddinge-duon BP till Allsvenskan för första gången i klubbens historia!

Nästa anhalt blir Hammarby, 2008-2011. Serieseger för Hammarby TFF 2009 och spel i division 1 för Bajens talangfabrik. Från sommaren 2010 tar Roger över Bajens A-lag. År 2012 går flyttlasset norrut. Roger tar över GIF Sundsvall. Där misslyckas han att leda sitt lag till serieseger. Giffarna blir "bara" tvåa bakom Hammarby i Superettan 2014, på samma poäng men med sämre målskillnad. Uppflyttningen till Allsvenskan är säkrad, vilket var det viktigaste.

Årets därpå lyckas Roger hålla Giffarna kvar i högsta divisionen, vilket är en framgång i sig. Klubben har en tradition att åka ur direkt. Därför var det lite av en chock när Roger fick lämna klubben mitt under 2017, trots toppkänning i tabellen.
- Klubben ville ha en riktningsförändring, konstaterar Roger lakoniskt.

För Rogers del blir det en öppning mot en helt ny värld. Från sommaren 2017 är han förbundskapten för svenska P01-landslaget.
- Spännande! Det är något nytt för mig. Jag får vara med och utveckla framtidens A-lagsstjärnor!

Det riktigt lyser om Roger när han berättar om det lyckade VM-kvalet i Cypern, om den kommande lottningen till fortsättningen i mars 2018. Han berättar om de otaliga resdagarna, utan att på något sätt beklaga sig. Han lever för fotbollen, Roger. Han saknar kanske den där dagliga kontakten med spelarna som man har i ett klubblag. Men når han framgång med ett landslag går det säkert utöver det mesta.

  • Roger Franzén talade med Robert Lindberg i november 2017
Md 1992 roger f fotbollsskolan 3
Roger Franzén instruerar nybörjare i fotbollsskolan. (Foto ur Huddinge IF årsprogram 1992.)
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub