Herr

Jonny Wickman

Jonny Wickman är något så ovanligt som en HIF-produkt som blivit landslagsman. Hans sju pojklandskamper kom dock under åren han tillbringade "i exil" hos Hammarby IF under slutet av 1980-talet.

Jonny Wickman föds 1971 och börjar spela fotboll med Huddinge IF som femårig knatte. Grabben gör stora framsteg och väljer som 15-åring att pröva sina vingar hos Hammarby IF. Han lirar med Bajen under 1980-talets avslutande år. Den framfusige anfallaren uppmärksammas av landslagsledare,1987 blir han uttagen till pojklandslaget för att spela EM-kval mot Turkiet.

-Det är mitt roligaste fotbollsminne, kommenterar Jonny när han tänker tillbaka på ungdomsåren. Detta trots att det blev förlust, 2-3, mot turkarna och trots att det i laget spelade försvarsklippor som Jocke Björklund och Patrik "Bjärred" Andersson samt mittfältsmotorn Per Zetterberg. Framtida stjärnor alla tre.

-Det var en fantastisk tid, att få dra på sig den svenska landslagströjan och lyssna till den svenska nationalhymnen. Jag glömmer det aldrig, suckar Jonny.

Faktum är att han var landslagsaktuell redan året innan men då valde han att åka på semester till Jugoslavien med familjen! Inte många 15-åringar som nobbar en landslagsplats! Turligt nog kom chansen igen året därpå.

Jonny spelar juniorfotboll för Hammarby och det talas även om en plats på A-lagsbänken redan 1987. Det blir inget av med det och Jonny kommer inte ihåg varför. Någonstans i bakhuvudet sitter ett minnesfragment om att han blev sjuk men det kan har varit något annat som kom emellan. Hos Bajen får han ingen andra chans. Han väljer en återgång till Huddinge IF 1990 och det är inget som han ångrar.

-Nej, jag trivs så jädra bra i Huddinge. Bara att sitta och gagga i omklädningsrummet efter match är guld värt, tycker Jonny.

1993 jonny wickman mot micke andersson nacka
Jonny Wickman i duell med förre hammarbyaren och landslagsmannen Micke Andersson i Nacka. (Foto ur Huddinge IF årsprogram 1993)

Jonny leder HIF-anfallet år efter år i början av 1990-talet när klubben förgäves försöker spela sig upp ur division 3. 1995 är lagbygget tillräckligt starkt och det blir serieseger. Tyvärr rasar laget ur division 2 direkt och verkar på god väg rakt igenom "trean" också.

Nu är goda råd dyra. Lagledningen skolar om Jonny till mittfältare och sätter lagkaptensbindeln på hans överarm. Jonny bidrar med tungt grovjobb, rena bulldozertakter mellan varven. Motståndarna mals ner. Utfallet blir sex vinster och en oavgjord på de avslutande sju matcherna. Kontakten förnyas med fyra poäng tillgodo. Jonny koras till "Årets spelare".

Även 1998 blir ett bedrövligt år, vi förlorar vår plats i division 3 efter ett straffavgörande mot Bromsten. Klubben förlorar också sin lagkapten. Jonny Wickman lämnar Huddinge IF men han kommer för alltid att nämnas som en av de stora profilerna i klubbens historia.

  • Jonny Wickman har under en längre tid varit omöjlig att nå. Ovanstående baseras till stor del på en presentation i Huddinges årsprogram från 1998. Kompletteras förhoppningsvis senare. Publicerat i juni 2017.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub