Herr

Lars-Erik Larsson

Lars-Erik Larsson föds 1944 och växer upp under knappa förhållanden i Segeltorp. Han går i slitna och trasiga kläder vilket tidigt leder till smeknamnet som hänger med än i dag: Luffar'n. Under lumpen döljer sig en lovande idrottstalang. Lars-Erik växer upp och blir en känd idrottsprofil i kommunen, framstående i flera grenar, mest känd för sina insatser inom fotboll och ishockey.

Lars-Erik Larsson växer upp på Slöjdvägen och familjen har inga marginaler som helst att tala om.
- Farsan dog tidigt och morsan hade inga pengar, berättar Lars-Erik.
- Jag fick gå i trasiga brallor och då började en klasskamrat kalla mig för luffare.
Därmed var smeknamnet givet. Möjligen föddes Lars-Erik ett par generationer för tidigt. De trasiga byxor som 60 år senare är högsta mode bland ungdomarna skämdes man snarast för på 50-talet.

Från hemmet i Segeltorp är avståndet definitivt överkomligt till Mälarhöjdens IP. Dit hittar Lars-Erik ganska snabbt och där är han sedan jämt och ständigt. Fri-idrott, bandy, fotboll och ishockey. Han ställer upp i det mesta och visar att han har goda anlag, han berättar att han gjorde över 7 meter i längd.

Lagidrotterna utövar han för Segeltorps IF men när 60-talet övergår till 70-tal byter han klubbtillhörigheter. Han representerar Huddinge IK i ishockey (det blir elva säsonger, 1978 är han med när HIK är en hårsmån från att kvalificera till Elitserien). Fotbollen bedriver han dock hos en klubb utanför kommungränsen: Södertälje SK.

Janne Holmberg, spelande tränare i Huddinge IF 1969-70, har gått till dåvarande division 2-laget SSK och lockar över Luffar'n från Segeltorp.
- Jag spelade med Torpet mot Huddinge, snurrade upp Janne och satt ett par stänkare, det var nog därför han ville ha mig, skrockar Lars-Erik.

Luffar'n klarar steget från fyran till tvåan, "jag tog en tröja", som han själv uttrycker det hela.
Redan året därpå kommer han dock "hem" till Huddinge IF. Det blir drygt tio år i randigt. Sista året, som 36-åring 1981, tar han ingen tröja och en minnesvärd tid hos HIF är över.

Md lars erik larsson 1980
Foto från Huddinge IFs program 1980.

När Lars-Erik talar om tiden med Huddinge IF framhåller han gärna Lars "Lalla" Borgkvists ankomst:
- Han satte fart på HIF!
Det leder till serieseger 1977 och Luffar'n kommer speciellt ihåg sitt 2-1-mål mot Tyresö FF, det målet säkrade seriesegern.

Lars-Erik är under hela sig karriär en offensiv kämpe med okuvlig vilja och ett grymt skott. I en match mot Olympia drar han dit två frisparkar från över 30 meters håll!
- Han kunde ha blivit hur bra som helst, betygsätter förre lagkamraten och lagledaren Birger Holmström.

Lars-Erik Larsson, debutant i division 2 som 26-åring. Mycket troligt att han fick chansen för sent i livet. I gengäld blev han välkänd idrottsprofil i Huddinge med spel hos både fotbollens och ishockeyns flaggskepp. Inte så illa, det heller.

  • Lars-Erik Larsson talade med Robert Lindberg i oktober 2016
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub