Herr

Matchrapporter division 2

8 april 2017: IF Sylvia - HIF 1-0


Ungdomarna hos IF Sylvia har bättre koll på matchtiden är grabbarna i Huddinge IF. Vi är inte med från början. Inledningsvis är vi blekare än våra vita byteströjor. Det tar mindre än fem minuter för hemmalaget att sätta dit 1-0, vilket visar sig räcka för seger.

Sylvia hotar direkt men vi svarar med ett långskott från Katenda. Hemmakeepern Julius Lindgren fångar enkelt bollen och startar en snabb attack. Vårt högerförsvar släpper enkelt till läget för ett hårt, lågt inlägg. Vid bortre stolpen dyker Mohamad-Fadel Youssif upp och trycker in 1-0.

Vi hämtar oss så sakteliga och äger ganska mycket boll resten av halvleken. Våra motståndare verkar dock hela tiden veta bättre hur de ska positionera sig och vad de ska göra med bollen när de får hand om den. Kort sagt, vi är alldeles för bleka. Vi samlar på hörnor som hemmakeepern lätt plockar ner. Sånär som på en. Alex Ilic skaffar sig fritt läge mitt framifrån på Bovers hörna men nicken blir alldeles för lös och hamnar dessutom famnen på målvakten.

I andra halvlek blir det mestadels spel på Sylvias planhalva. I 53e är jag beredd att anteckna vår kvittering när Fayia vinner bollen vid straffområdeslinjen och avancerar ett par steg. Fritt läge mot målvakten. I träningsmatcherna har han satt dit, typ 11 av 10. Nu skjuter han mitt på målisen.

Sylvia är nära 2-0 i 67e efter en frisparkslyftning från vänster. Närmast en touch är en hemmaspelare men bollen susar förbi allt och alla, passerar bortre stolpen till inspark. I situationen skadar Alex knät och tvingas bryta. Bover, på väg att byta, hejdas och blir ny mittback istället. Kaptensbindeln har han redan hunnit lämna till Katenda.

I 78e snickrar vi ihop vårt bästa anfall. Flera bra passningar, avslutat med ett hårt inspel från Gustav. Kunde blivit en kopia av Sylvias ledningsmål men vårt anfall är inte på plats. Symtomatisk. När vår vänsterback är vårt främsta offensiva vapen säger det en hel del. Ofta längst fram i anfallet, som på bilden ovan där han ber Fayia om bollen i motståndarnas straffområde. Den passningen kom aldrig.

I 92a springer sig Felix Bengtsson löjligt enkelt rakt igenom vårt försvar, helt fri placerar han bollen lågt och hårt vid sidan om Kevin som svarar för matchens prestation. Han inte bara räddar, han håller bollen också!

På grund av skadeuppehåll blir det sju minuters stopptid. Domaren hade nog kunnat lägga på 70 utan att vi lyckats näta. Så såg det ut!

17 april 2017: HIF - Värmbols FC 2-0

Jämfört med seriepremiären gör vi en mycket bättre kollektiv insats. Vi har fler passning till rätt adress och skapar chanser. Bakåt ser det stabilt ut med Kevin Strimer som säker sista utpost. 2-0-segern är helt i sin ordning.

Vi skapar lägen direkt, Kristófer tar ett snabbt inkast och Shauns inspel från hörnflaggan når Fayia som provar med en låg cykelspark, utanför. Vi har ytterligare ett par lägen, Värmbols målvakt kliver fram med en fin räddning tidigt.

Värmbol jämnar ut chansstatistiken med två långbollar där Kevin agerar säkert och avstyr. I 28e arbetar Cesar och Lamin fram ett läge till Fayia som inte får ordning på bollen, sedan fyller Jonatan på från vänster, bollen på nytt till Fayia men även den chansen rinner ut i sanden.

Värmbol kontrar kvickt och Kevin tvingas sträcka sig i sin fulla längd för att stöta bort bollen, inte bara en gång, utan två.

I 33e får vi en indirekt frispark långt ner till höger i Värmbols straffområde, Katenda kort bakåt till Jonatan men skottet blockeras bort. Slutminuterna går till Värmbol och Kevin får bekymmer efter en hörna men domaren har upptäckt en ojusthet och vi får frispark. Mållöst efter första 45.

Värmbol går till attack direkt efter avspark till andra, ropar efter straff – möjlig hands – men får inget av domaren. Kort därefter, ett snyggt anfall på vår vänstersida, Katenda finner Jonatan som vinklar sig in och skruvar bollen mot bortre stolpen. Målvakten får ingen kontroll, Lamin är snabbt framme och rullar in 1-0.

Nu blir det lite svängdörrar åt båda hållen. Gustav frispelar Fayia men målvakten är snabbt ute och räddar, returen vräker Fayia lite osjälviskt över ribban ur dåligt läge. Värmbols Simon Eklöf i nästa anfall, vinkelskott med touch precis utanför bortre stolpen. Även nästa läge Värmbols, Kevin kvickt nere och håller en nicktouch från nära håll. Starkt! Vi svarar med en framstöt från Gustav, förbi en motståndare, in i straffområdet till vänster, blir dragen i tröjan och inspelet blir inte som det var tänkt. Inte blev det straff, heller.

Med dryga timmen spelad blir Kevin överlistad från nära håll men flaggan vid sidlinjen är uppe, offside. Kort därpå jobbar Fayia lite vårdslöst i Värmbols straffområde, får ett lite oväntat gult kort. Nästa gång vi är inne i det straffområdet förväntar vi oss nätrassel, Lamin kommer perfekt till Jonatans passning men lyfter bollen lamt i famnen på målvakten.

I 69e kommer Irvine in och blixtrar till nästan direkt. Nästa läge kommer i 75e. Gustav tar ett snabbt inkast vid mittlinjen, Jonatan skickar fram en exakt passning, Irvine tar emot och bollen förpassas säkert i nät invid höger stolpe, 2-0!

Värmbol försöker rädda vad som räddas kan men vi bjuder inte in dom. Säkert försvarsarbete, tyvärr ett gult kort på Bover i 86e efter perfekt spel på bollen, lite bakifrån, men ändå… Det fanns flera tuffare kapningar bakifrån, från båda håll, tidigare under andra halvlek men domaren var inte riktigt konsekvent.

Kevin ser trygg och stabil ut mellan stolparna. Efter slutsignalen, på frågan om hur det känns svarar han:
- Det känns lugnt. Lite jobbigt vid ett par hörnor men jag fick bra hjälp!

Slutsummering: Stundtals riktigt småtrevligt spel längs marken och en rättvis trepoängare i hamn.

22 april 2017: Värmdö IF - HIF 2-0

En sådan här match ska vi inte förlora. Vi sumpar fem rena frilägen och flera andra goda möjligheter. Värmdö har en rejäl målchans innan första målet, en nick efter frispark i 75e. Deras nästa målchans, på övertid, betyder att slutsiffrorna spikas till 2-0.

Första halvtimmen äger Värmdö mycket boll och är aggressiva i sin press men vi hamnar aldrig i några problem. I 5e vinner Cesar två dueller, spelar fram till Gustav på vänsterkanten. Vår vänsterback sprintar sig till ett friläge, rullar bollen förbi både målvakt och bortre stolpe.

I 10e vinner Fayia en duell till höger, inspelet möts direkt av Jonatan, skottet högt över. I 25e är det Lamin som bränner ett friläge, svagt avslut mitt på målvakten. I 32a hamnar Bover i lite trångmål, egen förskyllan, glidtacklar klockrent undan bollen för en motståndare, domaren blåser och visar gula kortet. Obegripligt!

Sista kvarten av första är det mycket HIF. Gustav avslutar en rush med ett fint inspel, Jonatan skickar bollen över. Kort därefter Lamin från andra kanten, Jonatan missar bollen hårfint framför mål. Sedan är det Jonatan själv som står för passningen när Fayia blir luftburen och dundrar en nick i ribbans underkant och ut. Innan halvleken är över hinner Shaun få en gult kort för en kollision på mittplan innan Värmdö skapar sin första brännheta möjlighet, ett lågt skott från pigge Petter Soelberg som Kevin vräker sig ner och får stopp på. Sedan får han hjälp att rensa undan ur det farliga grannskapet.

Andra halvlek börjar som den första slutade. Mycket HIF i offensiven. I 54e är det riktigt rörigt i hemmaförsvaret, målvakten gör en avgörande räddning och därefter är det skott från alla håll och kanter men inget når fram till målet, sista träffen rullar försmädligt förbi bortre stolpen.

I 63e hittar Dejan fram med en ljuv långboll, Fayia blir helt fri men drabbas av handlingsförlamning, målvakten hinner ut och avstyr vad som endast med god vilja kan kallas för ett avslut. I 65e drar Gustav upp ett anfall, Katenda avslutar utifrån och över. Minuten därpå är det Katenda som hittar Jonatan fri men än en gång prickar avslutet hemmamålvakten. I nästa sekvens är det Lamin som rusar igenom men målvakten är bråkdelen av en sekund snabbare och kastar sig dödsföraktande framför fötterna och tar hand om bollen.

I 69e lämnar Jonatan, han fick strax innan en smäll mot sidan vilket kanske förklarar bytet. Irvine kommer in och försöker hela tiden sätta snurr på vårt anfallsspel men har inte marginalerna med sig. Inte blir det lättare när Bover bryskt stoppar en hemmakontring och frisparken som följer leder till 1-0-målet, nicktouchat av William Palmén (enligt speakern) alternativt Emil Larnesjö (enligt officiella dokumentet). Kevins desperata viftade vid bortre stolproten gagnar föga.

Efter det gör vi två byten men skapar inget mer mot ett hemmalag som försvarar sig med allt de har. Det går som det så ofta gör, en kontring och Petter Soelberg rullar in 2-0 i öppet mål.

1 maj 2017: HIF - FC Linköping City 1-3


Christoffer Katenda skickar långt i början av andra. Notera tiden på matchklockan och killen till vänster, det är Michael Uwesu som väntar på att få komma in efter skadebehandling. Det gör han sekunderna därefter och när spelet vänder snabbt får han fritt fram mot Kevin Strimer men sätter bollen i utsidan av buren. (Foto: Robert Lindberg)


Stärkta av ett tidigt mål kontrollerar Linköping City matchen och vi har svårt att skapa något positivt. Vår avslutningsoffensiv kan mycket väl vara en frukt av att våra motståndare inte ville riskera att blotta sig bakåt. Det ger oss möjligheter men vi tar dom inte.

Linköping City går på offensiven direkt och vi hinner inte hamna rätt i positionerna, ett långt inlägg från höger passerar över alla huvuden innan Daniel Swärd dyker upp vid bortre och nätar med en distinkt nick. Tid på klockan: 1:25!

När vi får ihop något positivt är det Katenda och Irvine som kombinerar, tyvärr hamnar sista passningen i bakhasorna på Gustav i bra läge. Då är City vassare i sina attacker, ett rykande skott passerar tätt utanför Kevins högra stolpe, men generellt sett gör våra försvarsspelare ett gediget jobb mot tuffa motståndare.

Vårt första avslut på mål kommer i 17e när Shaun finner Gustav med en lång boll från högerkanten men vänsterbackens nick hamnar mitt på City-keepern. Det är inte ofta vi får vårda boll. De blåklädda vinner de flesta dueller och hamnar oftast rätt på andrabollarna. Vårt mittfält tvingas slita hårt. I 32a rycker dock Jonatan fram till höger, Katenda störtar fram i mitten, går omkull, men bollen når Lamin som vräker på från 20 meters håll – över! Lamin hotar igen kort därpå men får bollen för långt ifrån sig och målvakten avstyr.

Linköping svarar med en snabb omställning, Michael Uwesu avslutar i burgaveln men Kevin verkar ha full koll. Nästa allvarliga City-attack kommer efter en frisparkslyftning, domaren blåser och alla ser oförstående ut innan det framgår att Dovresjö funnit en ojusthet och ger Linköping straff. Uwesu sätter Linköpings andra mål högt till höger, Kevin går åt rätt håll men får inte tillräckligt mycket kontakt med bollen.
0-2 efter första halvlek.

Linköping inleder andra som om de vill döda matchen. Uwesu, nyss till synes svårt skadad vid sidlinjen, piggnar till på ett mirakulöst vis när kontringsläge uppstår, avslutar i burgaveln. I 56e skänker Dejan bort bollen med en slarvig passning. Det resulterar i två stenhårda projektiler i Kevins högra stolpe inom loppet av några få sekunder. Där kommer vi undan med blotta förskräckelsen.

I 63e får vi lite tryck på City-försvaret, bollen upp på uppsträckta händer. Solklar straff! Jonatan tar den, men inte bättre än att målvakten kan rädda.

Julius kommer in för att ge höjd åt anfallet, skapar direkt lite oro i gästernas försvar och Katenda briljerar med ett par snygga finter men det är Gustav som verkligen utmanar. Han dundrar in i straffområdet, får en knuff i ryggen och vår andra straffspark är ett faktum. Katenda sätter dit den lågt till vänster när målvakten chansar åt andra hållet, det funkade ju förra gången. Inte nu! 1-2 och hoppet tänds.

I 77e jobbar Shaun starkt hem och avvärjer ett friläge men kort därefter ger han bort bollen på mittlinjen, tre City-spelare hugger direkt, kvicke Levon Pachajyan avslutar utan pardon, 1-3.

Vi jobbar på. Cesar och Julius visar vilja, vinner var sin duell men det avslutande skottet pareras av målvakten. Vi har fler lägen på den efterföljande hörnan men när vi väl kommer till avslut, Jonatan ur minimal vinkel, går bollen utanför målramen. Slutskedet präglas av de kontringar som Linköping drar iväg på där det osar katt vid flera tillfällen. Vi skapar ett enda hyfsat läge, Gustav bränner iväg från en vänsterposition, via touch går bollen över ribban. Det slutar med att vi tvingas inkassera en 1-3-förlust mot ett starkt Linköping City.

6 maj 2017: Boo FK - HIF 1-2


Försvarsgiganten Dejan Ilic ses om av Martin Augar sedan han åkt på ett nacksving av motståndarmålvakten under Boos smått desperata jakt på kvittering i slutskedet. Kevin Strimer lägger beslag på bollen, som så ofta. (Foto: Robert Lindberg)


Huddinge-tränaren Jussi Kontinen summerar matchen perfekt efter seger med 2-1 borta mot Boo FK: "Vi har spelat bättre matcher i år, men förlorat!"

Ur de sammanfattande noteringarna som förts under matchen på Boovallen:
Boo vinner alla andrabollar.
Boo vinner duellerna, även när vi är två mot en. I synnerhet när vi är två mot en!
Vi är alldeles för tunna framåt – och på kanterna!

Spelmässigt är det ett tydligt övertag för hemmalaget matchen igenom – ändå lyckas vi ro hem en 2-1-seger. Fotboll är ett underligt spel.

Årsdebuterande Anton Lidmo håller på att få en miserabel inledning när vasse Oscar Widén vinner en duell på högersidan i vårt straffområde och skickar iväg ett tungt avslut som tar i bortre stolpen, utom räckhåll för Kevin. Bollen studsar ut och vi klarar oss undan ett tidigt baklängesmål. Tiden för stolpstudsen: 1 minut 18 sekunder!

I 8e slänger sig Kevin på nytt i sin fulla längd när det kommer att rykande skott från 20 meter, bollen stryker utsidan av stolpen. Boo dominerar och vi försvarar oss väl. I 24e får vi ihop till vårt första anfall värt namnet när Bover driver upp ur försvarsställning, Irvine får luckan när en försvarare halkar men det blir för många passningar i sidled och Bover missar bollen när han försöker avsluta ur trängt läge.

I 26e faller vi tillbaka och låter en Boo-spelare avancera 40 meter och det är snudd på att vi blir straffade. I momentet därpå vinner Irvine boll och vi får möjlighet till omställning. Cesar drar iväg på högerkanten, inspelet blir perfekt, Jonatan stöter in 1-0!

Under några minuter framöver är det vi som för taktpinnen. Katenda och Jonatan kombinerar, Irvine får skottläge mitt i straffområdet men en försvarare hinner blockera. Boo går till snabb motattack, en lång lyftning passerar precis över Kristófer, Oscar Widén tar ner på bröstet, sidsteppar vår högerback och sätter kvitteringsbollen högt till höger om Kevin som slänger sig förgäves på det stenhårda skottet.

I 41a är denne Widén på gång igen, förbi Anton men då kliver dagens försvarsgigant, Dejan, fram och avstyr i sista sekunden. Vi får en möjlighet till omställning i 45e men Bover verkar inte riktigt tro på läget, håller igen och misslyckas sedan med bollkontrollen.

Flera av våra spelare har problem med både underlag och bollkontroll under första. Det blir bättre efter paus, dock utan att matchbilden förändras. Det är fortfarande uteslutande Boo i attack på vår planhalva. I 58e tappar till och med Dejan en duell mot Widén, då kliver Kevin fram med en briljant räddning nere till höger.

Med timmen spelad får vi till vårt första vettiga anfall efter paus, leder till en resultatlös hörna. Trenden håller i sig. Det känns som en tidsfråga innan vårt försvar ska rämna. Dejan visar frustration efter en avblåsning och dunkar bollen hårt i backen. Gult kort!

I 67e får vi upp bollen på Boos planhalva och kan hålla den där en liten stund, få en andhämtningspaus. Jonatan avslutar med ett lamt 25-metersskott över. Det dröjer dock inte länge förrän det osar katt i vårt straffområde. Sunday Abohwo trasslar sig igenom, på nytt är det Kevin som räddar oss undan ett baklängesmål med en fin parad.

När Boo minuten därpå plockar av vårt största orosmoment, Oscar Widén, och sätter in Lamin Sanneh känns det lite tryggare. Känslan hade knappt hunnit landa förrän Dejan – av alla! – dräller med bollen. Just Sanneh ges fritt fram men med hjälp av Lidmo och Kevin lyckas Dejan till slut avstyra även denna gång.

I 77e gör vi ett dubbelbyte, Fayia och Tobbe kommer in, Bover och Irvine lämnar. Det blir rena lyckodraget! Kombinationen Fayia-Jonatan-Fayia ger oss 2-1 nästan direkt, Fayia sveper in bollen vid bortre.

I ledning blir vi ännu mer koncentrerade på försvarsspel. Ändå släpper vi till ett friläge mitt framför mål efter ett inlägg i 82a. Boo-spelaren får problem med både balans och bollkontroll och vi kan andas ut på nytt. I nästa anfall springer annars uppfinningsrike Cesar jämsides med bollförande motståndare i över 20 meter, in i eget straffområde, och det kunde blivit riktigt farligt men även den möjligheten rinner ut i sanden. Koncentration och kämpatag tar oss igenom de avslutande tio minuterna och vi bärgar en välkommen trepoängare.

13 maj 2017: HIF - Örebro Syrianska 1-3

Örebro Syrianska åker till huvudstaden – enligt egna hemsidan! – och vi ger dom en tämligen enkel resa fram till tre poäng på Källbrink. Det kunde ha blivit en helt annan historia men vi är inte tillräckligt bra denna soliga eftermiddag.

Vi är drabbade av såväl skador som avstängningar men visar goda takter inledningsvis. Cesar, Gustav, Jonatan och Katenda är på spelhumör men vi lyckas inte sy ihop det där sista. Källbrinks gräsyta är svårbemästrad men vi får inte heller kvalité på våra längre uppspel.

Efter dryga kvarten börjar Syrianska ta för sig mer och mer. I 19e tvingas Joar boxa bort en hörna, bollen kommer i retur i form av ett skruvat inlägg som passerar över vår målvakt och tar i stolpens insida, studsar utåt igen. I 28e hejdar Joacim en motståndare med en tröjdragning på mittplan, det blir gult kort. Den efterföljande frisparken nickas undan av Cesar i straffområdet, bollen hamnar framför fötterna på Linus Lamu som trycker iväg direkt från dryga 20 meters håll. Joar släpper det inte alltför märkvärdiga skottet mellan benen.

Mer kommer i 32a, en ny frisparkslyftning, nu från vår högersida, långt mot bortre stolpen där en omarkerad Linus Lamu nickar in 2-0. I 36e missar Joar när han ska boxa bort en hög lyra, Lamu får läge att fullborda sitt hat-trick men får inte riktning på sitt akrobatiska avslut som passerar utanför stolpen.

Vår första öppna möjlighet kommer minuten därpå. Den tillkommer av en ren slump när bollen studsar på en Örebro-spelare fram till helt frie Tobias. Han prövar lågt till vänster om målvakten Dildar Caliskan som lyckas komma ner och få en hand på bollen. I 40e presterar han en ny suverän, flygande räddning när Gustav får kanonträff på volley efter hörna. Sedan är det Jonatan som prövar, bröstar ner ett inlägg från Joacim och vräker på för fullt – tätt utanför!

Efter paus jagar vi målmässig kontakt. Irvine har en fin aktion men ingen finns att ta emot hans inspel, bollen vidare ut på andra sidan där Cesar skapar utrymme för ett avslut som går utanför främre stolpen. När ett inkast når fram till Jonatan i straffområdet är han ensam gulsvart mot fyra uppvaktande rödtröjor. Inte sjuttsingen att det blir något av det! Kort därpå tvingas Dejan städa upp sedan Shaun gett Syrianska kontringsläge men det dröjer inte länge innan de kommer i en omställning på nytt. Bover förlorar man-mot-man mot Martin Alp som löjligt enkelt placerar in 3-0 förbi en felplanterad Joar.

Vi jobbar på framåt. Skaffar oss en hörna i 61a. Det blir en blixtsnabb kort variant med inlägg. Varför? Vi har inte hunnit in med en enda spelare i deras straffområde! Nästa hörna blir lite bättre, nickas undan och Jonatan – vår ende boxavslutare med bevisad kvalité i detta lag! – står placerad dryga fem meter utanför straffområdet, dräper till på halvvolley. Högt över!

I 67e vinner Shaun bollen i anfallsposition och på inlägget är vi faktiskt två mot två men deras resliga försvarare har inga problem att nicka undan. I nästa anfall utmanar Irvine, går omkull och domaren pekar på straffpunkten. Christoffer Katenda sätter hur säkert som helt bollen invid ena stolpen, 1-3!

Vi fortsätter att äga mycket boll men skapar aldrig någon oreda i ett välorganiserat motståndarförsvar. En härlig långboll från Kristófer mot en löpande Hady kunde blivit något men försvarsspelaren avvärjer resolut. I 85e visar vi prov på småtrevligt passningsspel som faktiskt leder någonstans. Gustav avslutar med ett lågt skott i utsidan av buren. Målvakten har full koll – precis som hans lagkamrater och Örebro Syrianska spelar hem en säker trepoängare.

20 maj 2017: Rynninge IK - HIF 2-0

Vid den här tidpunkten förra året låg vi på andra plats. Idag får vi vara glada att vi har två lag efter oss i tabellen – och spelmässigt är vi inte bättre.

Bortamatchen mot Rynninge IK på Grenadjärvallen ("den vackraste arenan i hela division 2", enligt speakern) hinner aldrig få någon struktur innan vi hamnar i underläge. Matchens första hörna nickas i nät av David Hasler vid främre stolpen. HIF-spelarna protesterar, domaren dröjer länge innan han bestämmer sig. Det gör han först sedan han konsulterat närmaste assisterande som godkänner målet.

Vårt spel går ut på bollkontroll och försök till smånätt spel genom ett betongfast hemmaförsvar. Rynninge satsar mer direkt, vinner de flesta duellerna, i synnerhet på höjdbollarna. Varje fast situation innebär ett orosmoment i vårt tätt packade straffområde där vi hotas vid flera tillfällen. Då kliver Kevin fram med resoluta utboxningar.

I 16e får vi för första gången in bollen med kvalité i Rynninges box, Jonatan söker Fayia som i momentet efter befinner sig platt på mage. Domaren vinkar avvärjande. Blåsningen kommer sekunderna senare i en snarlik situation åt andra hållet men då en bit utanför straffområdet. Den efterföljande frisparken nickas bort av Gustav.

Rynninge återkommer snabbt, den assisterande missar en solklar offside men Joacim är snabbt tillbaka och avvärjer. I 21a är han inte lika lyckad när han blir enkelt passerad av Hasler, passningen inåt måste Lidmo ta hand om men han släpper markeringen av Kristoffer Näfver som skickar in 2-0-bollen invid bortre stolpen från ganska snäv vinkel till vänster.

I 31a får vi in en acceptabel boll framför Rynninges målvakt, Jonatan tar en chansning och flyger lite extra när han märker att han inte når bollen. Kunde ha blivit straff. Borde nog inte ha blivit det.

Till andra halvlek stuvar vi om i laget. Lamin ersätter Lidmo, Shaun går ner som mittback ihop med Gustav och Bover tar vänsterkanten. Vi bjuds in i matchen när hemmakeepern nickar svagt på en långboll, Jonatan chansar direkt på en volleylobb men det blir en harmlös lyra som målvakten inte har några problem med.

Då är Rynninge vassare. Ett långt inkast minuten därpå möts direkt på volley, bollen susar över, och i 53e överraskas vi av en boll bakom vårt försvar, Kevin hamnar på mellanhand men den väl avvägda lobben är missriktad och går utanför. I nästa anfall tvingas Kevin handskas med en rejäl rökare efter försvarskladd med bollen.

I 67e lyckas Katenda med en passning igenom till Simon som är uppvaktad av en försvarare och den utrusande målvakten, avslutet hamnar högt vid sidan om målställningen.

Vi släpper alla hämningar och försöker anfalla med det mesta, i 81a får vi en omställning emot oss. Kevin svarar för en lysande fotparad på det hårda skottet. Returen ger Gustav tillbaka till en hemmaspelare som skyfflar bollen utanför.

En raid av Cesar, väggspel med Irvine håller på att överrumpla hemmaförsvaret men vi har inte bollstudsarna med oss. Inte domaren heller. Våra två snabbaste och mest lovande attacker stoppas av hans pipa när vi har klar fördel av bollen. Sedan låter han det gula kortet stanna i fickan trots klara kapningar av våra spelare. Så välvillig är han inte mot oss, fyra frustrerade HIF-spelare blir varnade för hårt spel.

Stillastående i offensiva positioner skapar vi ingenting. Ett enda allvarligt avslut på mål under 90 minuter – och det kommer i den sista. Joacim får igenom en frispark från 25 meters håll, bereder inte målvakten några problem alls, han har kroppen bakom bollen hela tiden.

25 maj 2017: HIF - IK Sleipner 0-1

Spelmässigt gör vi en klart godkänd första halvlek. Sleipner reduceras till tio spelare i 48e och vi tar initiativet. En nick efter hörna i 62a räcker för att sänka oss eftersom vi inte lyckas omsätta vårt spelövertag.

Sleipner skapar en öppning nästan direkt efter avspark, det tar 11 sekunder, avslutet passerar Kevins vänstra stolpe. Vårt svar är en väl avvägd, lång frispark från Katenda, Jonatan vinner i luften men bollen når inte fram till Fayia som hålls i strama tyglar i straffområdet.

Efter 6:38 ekar klangen av ett stenhårt skott i målställningens metall. Det är Daniel Andersson som skjutit och som också snappar upp returen, den sätter han innanför målramen, Kevin svarar för fin räddning och stöter undan det hårda skottet.

Sleipner satsar mest på långa bollar men debutanten Anton Lindbom, Bover och Gustav agerar kompetent. Fjärde spelare i backlinjen, Joacim, utmärker sig mest offensivt, hittar Lamin i 20e men skottet räddas av gästernas målvakt, Jimmy Karlsson. I nästa anfall lyckas Joacim med en helikopterfint, prövar avslut från strax utanför straffområdet men skottet fastnar på en försvarare.

Kort därpå är Joacim nära att bli olycksfågel när han tappar sin markering men Sleipner-spelaren slarvar bort läget.

I 34e kommer en repris på en tidigare situation när Jonatan på nytt söker Fayia med en nick men vägen framåt är stängd för vår nummer 20. Sleipner går till motangrepp, Bover vinner vad som ser ut som en 50-50-boll när inget öppet kontringsläge finns. Domaren blåser och halar upp det gula kortet, fullständigt obegripligt. Vad värre är, vår lagkapten är därmed avstängd mot Södertälje på söndag.

I 38e går ett sus genom publiken. Tobias har vunnit en hörna efter härlig framspelning från Katenda som slår in bollen med precision mot främre delen av straffområdet. En helt omarkerad Tobias behöver bara sätta skallen till, målet är vidöppet, men han missar bollen.

Halvleken avslutas med ett Sleipner-avslut efter att Fayia nickat bort en hörna. Kevin greppar säkert och skickar iväg en lång boll mot Fayia på språng men han fångas in av gästernas försvar. 0-0 efter 45 minuter. Positivt med stark defensiv och viss udd framåt, tyvärr håller HIF-spelarna ofta bollen i ett moment för mycket och de luckor som uppstår hinner tätas igen. Detta accentueras efter paus.

Vi inleder andra lovande, Tobias finner Fayia som får problem med bollkontrollen. I nästa anfall tar Fayia sig runt Mikael Mattsson som vräker omkull honom med ett stadigt livtag. Domaren halar upp det gula kortet, hör något olämpligt från Mattsson och följer upp med det röda. Matchklockan tickar upp mot 48 minuter …

Första målchansen efter paus, den skapar Sleipner i 50e. En listigt skruvad frispark som nickas bort (Gustav?) i trängseln. Den bollen var på väg in i bortre krysset …

I 56e snickrar vi ihop ett härligt anfall, många spelare involverade, flera snabba passningar, avslutat med en rejäl 22-meters mörsare från Katenda. Det är med nöd och näppe målvakten hinner upp med en näve för att styra undan. I 61a räddar han på nytt när Joacim och Tobias förarbetar och Jonatan avslutar.

Sleipner skaffar sig en hörna i 62a. Store Daniel Källsholm når högst, nickar distinkt i mål från nära håll. Fasta situationer, vår akilleshäl.

Resterande speltid noteras vi för en lång rad klara målchanser:
Gustav lyfter utanför ur öppet läge i 66e.
Shaun skyfflar bollen utanför efter fint arbete av Katenda och Lamin i 69e.
Bover spelar fram Gustav i 71a, målvakten ut och drar åt sig bollen.
Irvine på väg igenom i 73e, tappar kontrollen, Jonatan klappar till direkt, målvakten svarar för en enastående reflexräddning.
Lamin finner Gustav helt fri i bortre delen av straffområdet i 84e, stenhårt avslut visslar förbi bortre stolpen.
Fayia får fram bollen till Lamin ur ett trångt läge nära mål i 91a, linjemannen flaggar när bollen förpassas i nät. Tveksamt … tycker även Sleipners rapportman.
Lamin lyckas med ett hårt, lågt inlägg i 93e men varken Jonatan eller Bonny kan få in bollen vid bortre stolpen.
Det sista som händer, i 95e, är att Hady lyfter en frispark mot bortre krysset, bollen tar i ribban men målvakten är på plats och har full koll.

Den här matchen borde vi vunnit men när all målproduktion är inställd blir det en tung förlust.

28 maj 2017: HIF - Södertälje FK 0-0

Måltorkan fortsätter. Vi får nöja oss med en poäng via 0-0 mot Södertälje FK efter en match där vi förtjänar ett bättre resultat.

Södertäljes matchöppning är sylvass. Frederick Acheampong springer ohotad igenom vårt högerförsvar, kommer långt in i straffområdet. Kevin gör det enda rätta, möter och avstyr avslutet från nära håll. Tid 24 sekunder!

Södertälje är lite tyngre, lite starkare i de flesta duellerna, finner ytor på kanterna men i mitten regerar nykomponerade paret Anton Lindbom och Dejan Ilic. Den sistnämnde är en chansning, spelar endast på grund av att ordinarie lagkaptenen Bover Gültekin är avstängd. Idag är det Gustav som bär bindeln med C.

I 15e blixtrar vi till. Cesar bryter en passning, avancerar, når Jonatan på högerkanten. Returpassningen in i mitten blir perfekt, Cesars avslut lågt och hårt, utrusande SFK-målvakten svarar för en blixtrande fotparad och fredar sitt mål. Det blir en snabb omställning åt andra hållet av det hela, Dejan tappar en duell och vi hamnar två-mot-tre i eget straffområde när inspelet kommer. Anton kliver fram och avstyr säkert.

I nästa anfall drar vi på oss frispark strax utanför straffområdet. Det kommer en listigt skruvad boll som dyker ner mot Kevins högra burhörn. Vår keeper sträcker ut rejält och styr bort. Härlig räddning!

I 23a vinner Fayia boll, matar Jonatan vars inspel inte kan kontrolleras av en helt frispelad Lamin. Bollen tar på hälen 20 meter framför mål och studsar iväg, blir upptakten till en ny SFK-kontring. Vår högersida är öppen men sista passningen blir felriktad och vi kan andas ut – en liten stund.

Södertälje skapar tre lägen inom några få minuter, inga direkt solklara, ett skott utanför, ett över och det tredje en rejäl kanon mitt framifrån och mitt på Kevin som tvingas stöta undan.

För vår del är det Jonatan som hamnar i händelsernas centrum, söker Tobias på till höger sedan han skapat läge för att vända spelet. Tomt på den kanten. Sedan får han gult för en glidtackling på mittplan och följer upp med att vara med i nästa attack, Fayia når högst på inlägget, nicken tar på en försvarare, Fayia fläker sig fram, får träff på returen, men bollen tar vägen över ribban.

Kort före paus svarar Lamin för en felpass men Kevin kommer till undsättning med ännu en bra parad, bollen återkommer kvickt och lågt från höger. En vittröja får en touch framför mål men inte tillräckligt mycket, bollen smiter precis förbi bortre stolpen.

Till andra halvlek sker en del omdisponeringar. Kristófer kommer in, tar sin vanliga position som högerback och Joacim tar steget upp på mittfältet, Lamin tar Tobias plats på yttern. Irvine ersätter Jonatan i anfallet vilket skapar en del fiollådor på läktaren. Jag kan lugna alla, Jonatan är inte skadad, något som var den allmänna uppfattningen i diskussionerna kring det bytet.

Resultatet blir positivt i det avseendet att vi tar över matchen. Cesar finner Lamin direkt, det kommer ett misslyckat vinkelskott som Fayia nästan hinner på för att stöta i mål. Irvine vinner en duell, vickar bollen förbi målvakten, en försvarare hinner tillbaka och kan konstatera att bollen tar i stolpens utsida.

I 55e får Joacim gult kort efter en tuff satsning på mittplan, betyder att han missar nästa match. Ett par minuter senare däckas han av en armbåge precis utanför Södertäljes straffområde. Det missar domartrion!

I 62a når Fayia högst på en hörna, nicken över. Kort därpå fullföljer Lamin på en hopplös höjdboll, backen blir osäker, Lamin suger åt sig den lösa bollen, rullar fram för Irvine som inte hinner fram.

När Södertälje hotar någon enstaka gång är det på grund av våra misstag. Dejan ger bort en boll men Anton reder upp. I 69e ser det värre ut. Vi tappar slarvigt flera dueller på mittplan, SFK får öppning på sin vänstersida, skottet ur snäv vinkel passerar utanför bortre stolpen.

I 76e dundrar Gustav fram genom Södertäljes högerförsvar som om det inte existerade, når Fayia i mitten, skottet blir lamt men håller på att rulla in vid bortre stolpen. Målvakten får möjligen en fingertopp på bollen och styr utanför. Vi fick i alla fall inte hörna.

Lamin är sånär helt fri igenom, en lång tå styr till hörna och Joacim prövar med skott, utanför. I 87e driver Lamin in från höger. Nu störtar allt vad vi har i offensiv riktning. Lamin klappar till från straffområdeslinjen. Bollen susar förbi försvararna, brakar in i Fayia och den assisterandes flagga vinkar för den odiskutabla offsiden. Var den bollen på väg in? Spekulationerna vågor går höga på läktaren.

I 88e linkar Dejan av, hans ansträngda lår klarar inte mer. Med en spelare mindre på plan fortsätter vi vår offensiv mot ett tröttkört Södertälje. Gästerna ser dock sin chans. Anton visar hur försvararbete ska gå till, avstyr två hotande lägen och får se hur ett avslut från långt håll passerar målet med bred marginal. Ett chansskott passerar utanför via touch, med 93 och en halv minut på klockan blåser domaren av innan Södertälje ens hinner lägga upp bollen för hörna.

3 juni 2017: IFK Haninge - HIF 2-1

Efter en sådan här match känns det tungt att skriva referat. Vi kontrollerar skeendet rätt bra, Haninge kommer fram i några få farliga situationer, främst efter misstag eller slarv från vår sida. Vi är på väg mot en 1-0-seger när Mjölby-domaren David Almgren skänker Haninge en straff och sedan en tufft dömd frispark samt visar ut två av våra spelare.

Vi inleder vassast. I 3e finner Bover Gustav med en perfekt långboll. Avslutet kommer direkt och distinkt, tyvärr mitt på målvakten.

Haninge svarar med ett avslut från Ösgür Yasar. Kevin avvärjer säkert. Haninge tar mer av spelet efter hand men avsluten blir från långt håll och utan skärpa. De finner inga vägar igenom vårt försvar.

I 16e spelar Gustav in framför mål men tyvärr aningen bakom Fayia som ändå försöker med ett akrobatiskt avslut, bollen passerar utanför med bred marginal. I 22a får Fayia ett bättre läge och då sätter han dit 1-0-bollen, listig klackpassning från Jonatan efter Cesars bollvinst. Inte alls oförtjänt i det läget.

I 27e har vi marginalerna på vår sida, ett inspel nicktouchas förbi Kevin men bollen smiter även förbi bortre stolpen. Vårt svar är ett precist inspel mitt i straffområdet, Kristófer hittar Fayia i trafiken men det är för trångt för ett avslut.

Felix ersätter Bonny för andra halvlek och lite överraskande är det vi som går till attack från start. Får en kontring emot, Bover ingriper resolut, glidtacklar undan bollen perfekt. Motståndaren faller. Domaren blåser. Ger Bover gult kort (!) Frisparken från kanten håller på att ställa till det för oss vid främre stolpen men hemmaspelarna får inte ordning på bollen och vi rensar.

Haninge går självfallet på kvitteringsjakt. Kevin gör sig bred och räddar när Dario Ljuboje, ett ständigt hot på höjdbollar, rusar fram. Sedan bjuder vi dom på en ny chans. Kevin räddar på nytt.

Kring timmen lyfter vi spelet och pressar Haninge, Cesar finner Jonatan med en härlig passning men avslutet ur friläget blir för lamt och dessutom mitt på målvakten.

Det som började grått och blåsigt fick dessutom inslag av regn samt kryddades av en rent bedrövlig domarinsats under matchens avslutande fjärdedel. Matchbilden är att vi inte bjuder på något. Vårt försvarsspel kan hantera allt vad Haninge slänger fram. Det känns tryggt.

I 71a vinner Haninge en hörna från vår högersida. Lyftningen kommer och Kevin trängs hårt av tre vittröjor utan åtgärd från domaren. Vår keeper stöter undan bollen mot bortre delen av straffområdet där en av hemmaspelarna chansar på avslut direkt, det hårda skottet brakar rakt på Jonatan, bara halvmetern ifrån. Domaren blåser och pekar på straffpunkten. Hands? Då borde det blivit ett gult kort också. Ren donation!

Kevin chansar åt vänster, Marwan Badar rullar in kvitteringen i andra hörnet.

Uppeldade över den uppenbara orättfärdigheten går vi till attack. Får ånyo en omställning emot, Gustav drar i en motståndare långt ute på kanten. Får gult för sitt besvär. I 80e dras Jonatan i tröjan tvärs över på andra sidan planen. Ingen åtgärd från domaren, vilket får Jonatan att reagera. Det renderar honom ett gult kort.

I 84e rullar vi upp hemmaförsvaret, ett hårt inspel rensas undan med en flygande nick. Våra spelare ropar på hands och straff. Domaren pekar på hörna. Jonatan snurrar irriterat runt och slänger ut med armarna. Det belönar domaren med ett nytt gult kort. Jonatan får rött och tvingas lämna matchen.

Vi försöker framåt igen, trots en man mindre på plan. Cesar försöker ta sig förbi längs höger sidlinje, stoppas av en motståndare som hoppande vräker honom över linjen. Ingen åtgärd från domaren eller den assisterande som befinner sig mindre än tre meter från situationen. Istället får vi ännu en omställning emot. Bover hamnar i kapplöpning om långbollen, sätter in en instruktionsboksmässig axel mot axel strax utanför vårt straffområde. Motståndaren hakar i och går omkull. Domaren blåser. Bover får lämna matchen efter sitt andra gula. Frisparken touchar i muren och hamnar framför fötterna på en helt fristående hemmaspelare som inte har några som helst problem att snärta in 2-1. Synnerligen misstänkt offsideläge. Men en dag som den här får vi ingenting från domartrion. Haninge får däremot de tre poängen till skänks efter en match där de knappast förtjänar någonting.

11 juni 2017: HIF - Assyriska IF Norrköping 3-3

En bedrövlig första halvlek följs av en katastrofal inledning på andra när Assyriska går fram till 3-1-ledning. Desperation och vilja leder fram till 3-3. Nervpirrande avslutning uppväger brist på kvalitet.

Inledningsvis är det Assyriska som är något mer attackbenägna men de skapar inget av värde. Spelkvalitén är låg på puckelpisten, även benämnd Källbrinks gräsplan. Ett lysande undantag kommer i 14e. Vi vinner boll högt upp, stormar fram med fyra man, Irvine rullar snett framåt till Tobias som prickar in 1-0 till höger om målvakten.

I 20e är vi på gång igen. Fayia dras ner bakifrån och blir liggande. Det tar nästan fem minuter innan han kommit av planen på bår. Han ersätts av Simon Enström.

Det händer inte mycket av värde. Det märks att det är två bottenlag utan självtroende som möts. Men plötsligt sker det något på vår högersida, en chans-chip in i straffområdet. En spelare rusar, tyvärr inte någon av våra. En enkel bredsida förbi Kevin och det är kvitterat.

Konceptet fungerade så bra att gästerna prövar samma sak bara två minuter senare, nu från andra sidan. Kevin är vaken och möter skytten, avvärjer med en benparad.

Assyriskas längre bollar pressar vårt försvar halvleken igenom och när vi för första gången lyckas etablera ett längre anfall tar Simon en extra touch innan avslut, skottet blockeras och vi får en rasande snabb omställning emot oss. Anton Lindbom gör en missbedömning och det leder till ett friläge. Kevin går ut, krymper vinkeln och skottet smiter utanför.

I fjärde övertidsminuten får Assyriska frispark strax utanför vårt straffområde efter ännu en höjdboll. Skottet passerar förbi muren längs marken men prickar inte målramen.

Huddingespelarna ser ut som förlorare allihop när de kliver på plan efter pausvilan men spelet lyfts upp direkt från start. Kanske inte rätt medicin. I 48e lurar Assyriska oss med en enkel frisparksvariant från halva plan, leder till ett rykande vinkelskott från höger, bollen passerar förbi bortre stolpen.

Flera osäkra försvarsingripanden från vår sida när Assyriska ser de uppkomna hålen i vår defensiv. I 53e skänker vi bort en hörna. Det blir en nick i ribban och retur i mål från nära håll. 1-2.

Vi svarar direkt. Gustav tar sig förbi på vänsterkanten, kommer med ett snabbt inlägg. Katenda möter med en flygande nick – strax över!
Vi tvingar fram en hörna minuten därpå, Lidmo når högst och i villervallan får Katenda skottläge, bollen tar på en försvarare och styrs över. Den påföljande hörnan nickar Lidmo mot bortre krysset, bollen lägger sig på nättaket.

Cesar försöker vara kreativ men tappar bollen. Vår markering är som bortblåst, några enkla passningar och gästerna kan rulla in 3-1 i öppet mål.

Två minuter senare får vi en biljett in i matchen via en billig hörna. Simon högst denna gång, bollen mot bortre där Lindbom vräker sig upp-och-fram, trycker in bollen. Det är reducerat.

Vi pressar hårt, skapar läge efter läge men utdelningen låter vänta på sig. Julius skyfflar bollen över ur bra läge och det håller på att straffa sig. Flera veka försvarsinsatser leder fram till ett jätteläge för Assyriska, då kliver Lidmo in med vad som ska bli en befriande rensning. Bollen prickar en motståndare, rikoschetterar in i burgavelns utsida. Puh!

Mer osäkert försvarsspel i 82a, Lindboms passning mot Kristófer är alldeles för lös, det leder till ett fritt skottläge men bollen passerar utanför Kevins bur.

I 84e följer Irvine smidigt med en passning bakifrån, når avancerande Julius som tar emot en tackling, tittar upp och kanonsäkert lyfter bollen så där lagom retfullt enkelt över målvaktens utslängda ben, in vid bortre stolpen. Vi har kvitterat!

Vi pressar på för ett avgörande men Assyriska ser fortfarande giftiga ut när de ställer om även om de inte kommer till några bra avslut..
Ett kanonskott från Shaun i 88e går tyvärr lite för mitt på och när Kristófer skickar ett inkast mot Julius klättrar en motståndare på hans axlar och nickar undan. Tufft, till och med för en klart godkänd domare, att blåsa straff för en sådan situation när klockan precis håller på att gå in på tilläggstiden.

17 juni 2017: IFK Kumla - HIF 0-0

Två lag som inte får det att fungera riktigt möts. Det luktar 0-0 lång väg och det är precis så det blir. Kevin Strimer svarar för två ypperliga räddningar – möjligen det enda högklassiga i denna match – och Simon Enströms halvträff tar i stolpens insida i 92a. I övrigt slätstruket.

Det har spelats mindre än två minuter när Kristófer och Anton missförstår varandra, bjuder på ett skottläge men bollen passerar utanför stolpen. Det sätter tonen för matchen. Vi är lite villrådiga, tar för lång tid på oss med bollen, låter Kumla samla hela laget och vi har inte kvalitet att bryta ner deras försvar. Sista skärpan saknas. Hemmalaget är vassare i sina omställningar, i synnerhet när vi slarvar kopiöst med markeringen vid flera tillfällen.

Det dyker upp några ljusglimtar under första halvlek. I 8e skapar en frispark från Cesar panik i Kumla-försvaret men vi har ingen där att dra fördel av situationen. I 18e växelspelar Tobias och Irvine men får inte ut mer än en hörna – som Cesar slår bort. I 24e är Tobias och Irvine på gång igen, tar med Cesar och Julius i anfallet som resulterar i en ny hörna. Denna gång hittar Cesar Gustav men nicken ur trångt läge går en bra bit över ribban.

I 27e får Kristófer lite problem med en bollmottagning, löser det med att driva framåt, kommer förbi fyra motståndare och avlossar ett icke oävet skott med "fel" fot. Bollen passerar utanför höger stolpe. I 33e ligger Tobias på nytt bakom ett lovande anfall, bollen till Katenda som inte kommer till avslut, trots hyfsat läge till vänster i straffområdet. Det resulterar i en snabb omställning från hemmalaget, inlägget från vänstersidan nickar Bover bort precis framför en attackerande vit-tröjad spelare.

I 35e trycker Kumla på i mitten, har lite tur med studsar strax utanför vårt straffområde, bollen rinner förbi våra försvarsspelare men Kevin kliver fram med en fantastisk enhandsräddning på det hårda, välplacerad skottet.

Vårt svar blir en ny raid från Tobias som får en lite billig frispark strax utanför motståndarnas straffområde. Rakt framifrån dunkar Katenda frisparken via muren till en hörna som målvakten enkelt plockar ner. Första gången bollen kom från en av de våra till honom.

Vi snabbstartar efter paus, Tobias sänder fram en underbar passning till Julius som hittar luckan i hemmaförsvaret. Tyvärr hittar han inte bolltouchen och chansen försvinner lika fort som den dök upp.

Kumla svarar med en hög boll mot mitten och där finns två helt omarkerade hemmaspelare. Turligt nog har ingen av dom tillräcklig kompetens för att ta tillvara på det gyllene läget, Gustav hinner tillbaka och avstyr. Nästa läge för Kumla kommer per omgående, denna gång faller det på Kevins lott att rusa ut och slänga sig med dödsförakt framför motståndarfötter och rädda situationen. I nästa anfall är det på nytt Gustav som får göra mittbackarnas jobb på en långboll i mitten.

I 60e får hemmalaget ytor på sin vänsterkant, inlägget till en omarkerad spelare är perfekt, nicken hård och välriktad mot bortre stolpen. Då är Kevin snabbt nere vid stolproten, inte släpper han någon retur, heller.

Vi svarar på samma kant, Kristófer förarbetar prydligt, passningen går mot Julius vid främre stolpen men vår 9a får inte träff på bollen. I nästa sekvens skaffar Kumla sig en hörna och de demonstrerar en lurig variant men Kevin låter sig inte överrumplas, boxar bort bollen framför en frispelad hemmaspelare i boxen.

I 66e svarar Anton för starkt försvarsspel när Bover sviktar. Som synes, det är vårt försvar som har störst problem trots att vi dominerar bollinnehavet stort. Ett dubbelbyte i 67e ger ingen förändring men vi hotar faktiskt vid ett par tillfällen. Julius nickar över efter hörna från Bover i 70e. Simon hittar debuterande Yvan i 75e men avslutet ur minimal vinkel hamnar i burgavelns utsida.

I 85e rusar Yvan på en chansboll, faller vackert i närheten av deras målvakt, belönas med gult kort för den filmprestationen. Jussi spelar ut sitt sista kort när han skickar in Joacim och tar ut Kristófer. Det leder till flera lägen för Kumla, alla med upprinnelsen på vår högersida. I 90e är det vidöppet och ett rykande vinkelskott passerar tätt förbi bortre stolpen. Dessförinnan har Katenda bangat ur en duell och det leder till en omställning, avslutat med ett skott i nätets utsida.

I 92a kommer ett nytt inlägg från Kumlas vänstersida, det blir ett fritt nickläge i mitten. Bollen passerar tätt över ribban. För vår del känns det lugnast att få undan bollen så långt som möjligt. Sagt och gjort. Vi pressar mot deras försvarsspelare nere i fickan mellan straffområdet och högra hörnflaggan. Då skickar han bollen rätt i gapet på Simon i straffområdet. Avslutet blir långt ifrån perfekt men bollen passerar förbi målvakten, skruvar sig retfullt utåt, tar i stolpens insida, rinner parallellt med mållinjen innan en hemmaspelare kan rensa med ackuratess. I och med att bollen hamnar utanför planen blåser domaren av matchen.

21 juni 2017: HIF - Motala AIF 1-3

Vi startar med samma uppställning som avslutade mot IFK Kumla, med den skillnaden att Anton Lidmo kliver in i mittförsvaret i stället för Anton Lindbom som fick en rejäl smäll i lördags. Vi är positiva framåt men inte tillräckligt vassa. Det straffar sig efter paus när Motala AIF går fram till en 3-1-viktoria.

Vi tar hand om spelet från början. Simon har ett avslut mitt på målvakten i 5e, Yvan skickar bollen i burgaveln ur snäv vinkel i 7e och sänder sedan en frispark en bra bit över ribban i 10e.

Motala hotar för första gången i 11e. Lidmo rensar resolut undan efter inspel från kanten. Gästerna kommer igen direkt på sin högerkant, nu når passningen fram och Kevin träder in i handlingen med ett lugnt ingripande på det hårda skottet. Motala har en bra period och i 14e hamnar Bover för långt upp i banan, Kristófer kliver in och avstyr i mitten när det osar katt.

Vi har flera goda spelsekvenser men kommer inte till avslut. En omställning emot håller på att bli giftig när Gustav missbedömer en långboll. Hårt jobbande Shaun kommer emellan och spelar undan.

I 25e når Kristófer Julius i straffområdets mitt, bollen kommer i höfthöjd och vår 9a får inte den träff han åstundar. Nu går vi in i en het sekvens. En antydan till omställning och Simon vräker på utifrån, målvakten räddar. Vi kommer snabbt igen, Simon vänder runt i straffområdet, bollen studsar upp på en motståndararm, Simons friläge försvinner på det viset men domaren vägrar blåsa straff. I nästa moment vräker Cesar iväg ett skott från dryga 20 meter, bollen studsar strax framför målvakten som får stora besvär att kontrollera den, det är på vippen att bollen passerar förbi men i sista momangen får han upp en hand och hejdar dess vidare färd mot det öppna målet.

En stickare från Katenda ställer till med panik i MAIF-försvaret, en rensning precis framför Julles tåspets blir det som löser situationen. Katenda och Yvan byter kant med viss framgång. Simon vickar fram bollen till Yvan, skottet går dock mitt på målvakten.

Motala, som inte har varit på vår planhalva på en stund, blixtrar till i 38e. Ett överraskande långskott prickar ribbans översida, Kevin tvingas boxa undan returen när han hamnar under press. Vi svarar direkt. Katenda spelar fram Julle till höger, skottet är stenhårt, Motala-keepern får en touch och bollen passerar över. Innan halvleken är över kombinerar Simon och Julle, Yvan får läget, avlossar ett lurigt studsande skott som dock är ett lätt byte för målvakten.

Katenda haltar av planen sekunderna före paus, återkommer inte. Ersätts av Joacim.

Motala prövar med högre press vid valda tillfällen direkt i andra och vi får lite större problem med speluppbyggnaden, skapar ändå lägen framåt. I 50e prövar vi en frisparksvariant från mitten av deras planhalva, Yvan rullar ut till Gustav på kanten men sätter för hög fart på bollen och Gustavs inspel blir stressat och för långt. I 53e prövar vi ett klassiskt väggspel, avslutas med ett skott utanför från Shaun. I 57e driver Yvan in från vänsterkanten, letar skottläge, väljer till slut en stickare i mitten. Ingen lagkamrat nappar.

Minuten därpå skickar Motala fram en lång lyra i mitten, mot vårt straffområde. Grace Tanda visar prov på styrka och klass när han lätt vinner duellen i vårt mittförsvar och styr in bollen till vänster om Kevin. 0-1.

I 63e är Simon på väg igenom Motalas mittförsvar, fälls, och nu blir det straff. Simon tar den själv, slår den utanför vänstra stolpen när målvakten går åt andra hållet. Men vår kvittering kommer. Yvan lämnar kort till Cesar som drar sig inåt från vänster. MAIF-keepern står långt till höger i målet, Cesar prickar in ett långskott tätt intill vänstra stolpen. 1-1!

Direkt efteråt släpper vi till en hörna, bollen mot främre stolpen där den olyckligtvis hamnar i nät via Shauns panna. I 74e praktiserar Motala det enkla väggpasset, Tanda kommer ut i minimal vinkel till vänster, drar på för allt vad han är värd och bollen passerar Kevin för 1-3. Billigt!

Efter målet kommer Irvine in, Anton blir högerback och Gustav mittback. Vi försöker pressa på framåt, skapar ett par lägen. Shaun avlossar en rejäl kanon strax utanför. I 82a vill vi ha straff för hands vid två tillfällen men domaren ser inte vad hemmaspelarna ser. Tobbe och Jocke har var sitt skott innanför ramen men inget som resulterar. Då ser det farligare ut när Motala ställer om, vilket de gör flera gånger. Efter en målvaktsretur hamnar bollen i vårt mål men den assisterande flaggar för offside.

I 90e hittar Jocke Tobbe, en nicktouch håller på att ställa Motala-keepern vid straffområdeslinjen men han hinner upp med händerna och vår sista möjlighet rinner ut i sanden.

28 juni 2017: Värmbols FC - HIF 1-0

Huvudtränare Jussi Kontinen berättar innan match att vi har tio (10!) spelare borta, av olika anledningar. Det gör ju inte uppgiften lättare – möjligen för Jussi, som får färre spelare att fundera på till laguttagningen.

Startelvan vill dock visa att de är just det: Startelvan! Tar hand om spelet direkt. Gustav, Cesar, Shaun, Tobias, Kristoffer, Yvan, Julius, Bover och Irvine är alla offensivt aktiva tidigt medan Lidmo rensar resolut när Värmbol lyfter långt och högt.

Innan matchen önskar jag domartrion lycka till, meddelar dom att jag helst inte ska behöva skriva något om dom. Det spricker i 17e när Simon Eklöf utan vidare spisning sparkar ner Irvine på mittplan när vi har en tänkbar öppning på gång. Ett av de mest solklara gula kort jag sett. Domaren, Erik Skotte, tar ett långt samtal med syndaren. Det får räcka med det. (Fortsättning följer ... tyvärr.)

Kort därpå skickar Gustav in ett inkast i Värmbols straffområde, Tobias snurrar runt och prövar med ett chansartat avslut som försvinner högt upp i skyn. I 20e lyfter Cesar in en frispark, målvakten försöker boxa, får ingen bra träff, Lidmo testar en bakåtnick vid bortre stolpen men keepern är på plats och samlar in bollen.

I nästa sekvens spelar vi ut bollen till hörna.
"Inte hörna!"
Tänker jag.
Jodå, slagen en bit ut i straffområdet där vi förlorar nickduellen, bollen in mot målområdet där Vedran Benca styr den förbi en övergiven Kevin. 0-1.

Målet tänder hemmalaget som pressar oss tillbaka. Ett enkel väggspel leder till ett avslut ur dålig vinkel, bollen passerar parallellt med vår mållinje och vi kan pusta ut.

Värmbols offensiva period tar snabbt slut. I 27e rycker Yvan fram på kanten, hans hårda inspel nickas bort av försvaret. I 32a brakar Shaun och Simon Eklöf ihop på mittplan. Shaun ligger kvar, vi får frispark och Eklöf gult kort. För en 50-50-situation! Förmodligen för att domaren redan hade ögonen på "blå sjua".

Dryga minuten senare reagerar Eklöf efter en situation som ger Värmbol frispark och han skäller högljutt på domaren – trots att han inte ens var inblandad i situationen. Domaren pratar strängt med Eklöf i säkert en halvminut. Ingen av de övriga 21 spelarna på plan hade klarat sig undan gult kort i det läget – men Eklöf hade ju redan ett …

Vi snickrar ihop flera fina anfall innan halvleken är slut. På övertid hittar Bover Julius vars skott går i burgaveln via touch och i nästa attack hittar Irvine fram till Julius i mitten, bollen förbi målvakten men också förbi målet. Julius rammas hårt av målvakten och vår store 9a flyger som en vante. Tufft läge att blåsa straff mot ett hemmalag där och då …

Värmbol inleder andra halvleken bäst. I 47e avvärjer Kristófer ett hotande friläge. I momentet efter kommer ett hårt skott från höger i straffområdet. Kevin hinner upp med händerna och räddar. I 52a avlossar Martin Lindgren en rejäl mörsare utifrån. Kevin touchar bollen tillräckligt mycket för att styra den i ribban, gör sig sedan stor framför Emil Olsson när denne försöker dräpa in returen, räddar på nytt.

I 62a skapar Värmbol en hörna som vi, med viss möda, rensar till ny hörna. Denna leder till ett nytt Lindgren-skott utifrån, studs precis fram Kevin men vår keeper håller bollen säkert.

Med fem minuter på plan presenterar sig Jonatan, prövar avslut men träffen blir skral och skon åker av. I nästa moment svarar han för en genialiskt enkel nicktouch. Ingen löper i djupled! I 68e försöker han skaffa sig ett läge till vänster i straffområdet, missar bollen som han i ren frustration dunkar in i reklamskyltarna bakom målet. Ger naturligtvis gult kort!

Hady kommer in med offensiva idéer, hittar sånär Jonatan med en genomskärare. Starkt försvarsspel emot och bollen petas undan. En hörna i 73e blir farlig. Hady kommer flygande men når inte bollen som snappas upp av Jonatan till vänster, hans hårda, låga avslut tar i bortre stolpens insida! Rensas bort och blir till en möjlig omställning på vår vänsterkant. Kristofer har flyttat över, spelar undan bollen vid sidlinjen och motståndaren går omkull. Domaren rusar till och viftar med det gula kortet!???

Vi rensar undan den efterföljande frisparken, bollen mot Julius vid mittlinjen. Han vrider med bollen, motståndaren bakom tar ett rejält livtag, drar och sliter i Julius ett par gånger för att få stopp på honom. Frisparken är given. Inget gult!? Minuten därpå tycker Cesar tydligen att domaren bör skärpa sig. Budskapet når berörd person och det gula kortet kommer upp.

Vi går på kvitteringsjakt. Jonatan når Julius med en framspelning, ett avslut ur trängt läge oroar inte hemmamålvakten. En frispark från Hady orsakar oreda i hemmaförsvaret, Lidmo är stark men det blir inget avslut som tvingar målvakten att ingripa.

I 79e kontrar Värmbol vasst, ett lågt, hårt inspel från vänster till en helt fristående blåtröja bara några få meter ut. Nicken går över!

Det är rena Vilda Västern under slutskedet. Joacim bryter fram, trängd får han inte bollen på mål. Bover smeker fram en passning mot Jonatan, på nytt hinner en försvarsfot emellan. Hady drar på sig ett gult efter protest mot domslut. Jonatan är framme på nytt, och på nytt. Men bollen vill inte hamna i målet.

I 89e kommer Värmbol med tre mot två. Då kliver Gustav fram och stjäl bollen. I nästa moment attackerar Bover i flygande fläng och Eric Ackon har bara en sak i sinnet: Att sänka honom! Bover varsnar faran i tid och hoppar undan den brutala attacken men brakar i backen. Får den självklara frisparken men vi väntar fortfarande på det lika självklara gula kortet.

På övertid är Bover nära att få bollkontakt i hotande läge, vid två tillfällen, dessutom. Men utan resultat. Matchen slutar med hemmaseger, 1-0.

30 juli 2017: HIF - IF Sylvia 1-2

Det blir förlust hemma mot IF Sylvia, trots 1-0 redan efter 2:10. Två mål inom loppet av en minut ger Sylvia den 2-1-ledning som de sedan förvaltar väl matchen igenom. De har fler möjligheter som kan leda till 3-1 än vad vi har till 2-2.

Vi får en drömstart. Katenda lurar bort Sylvias högerback, serverar Yvan till vänster i straffområdet. Avslutet kommer direkt och är distinkt, bollen susar i nät invid närmsta stolpen.

Mera bolltrolleri från Katenda i 10e, når Yvan som avslutar utifrån, en back nickar undan. I nästa läge dyker Anton Lindbom upp vid bortre men hans nick går tätt utanför ur minimal vinkel. I stället för 2-0 kommer en kvittering dryga minuten senare.

Upprinnelsen är att vi blir tagna på sängen av ett snabbt, långt inkast på vår högerkant. När faran verkar vara över hittar Sylvia-spelaren läge för ett kort inspel som möts på volley vid straffområdeslinjen. Bollen seglar i en skruvad båge över och förbi Joar, ramlar i nät via stolpens insida.

Sedan blir vi av med bollen direkt efter avspark, får en omedelbar långboll emot oss mitt i spelplanen. Där har vi inget försvar, Carl Björk springer ohotad igenom och placerar bollen förbi Joar.

Det blir startsignal för en offensiv från vår sida. Tobias kommer förbi till höger men varken Irvine eller Yvan får igenom något skott efter fint inspel. Katenda spelar till Bover som skjuter över från håll och Lidmo hittar Yvan med en underbar långboll men dennes passning snett inåt, bakåt stoppas av målvakten.

Sylvia kommer igen och skapar tre vassa lägen. Ett inspel passerar förbi alla i vårt straffområde, därefter är det Joar som träder in i handlingen med två räddningar.

I 32a visar Kristófer prov på god bollteknik när han tar sig fram ur trängt läge, förbi flera motståndare, passningen hittar fram till Katenda men avslutet går över. Kristófer stoppar nästa Sylvia-attack, går med i offensiven, hittar Yvan med en öppnande passning. Yvans chansartade inspel går mot ett motståndarstraffområde utan HIF-spelare.

Lagen byter halvchanser under halvlekens slutskede. Vassast: I 41a, en ny långboll från Lidmo, målvakten kan riva ner bollen före framstormande Tobias. Minuten därpå hittar Sylvia hur mycket ytor som helst mellan vårt mittfält och mittförsvar – det var inte första gången och sannerligen inte sista gången heller! Det resulterar i ett rappt avslut som Joar tippar över.

Andra halvlek börjar med att vi stressas i eget försvarsområde, Lidmo blir rundad för enkelt och Sylvia vill ha straffspark, sedan tappar vi bollen två gånger i rask följd, Lidmo drar på sig en frispark. Det blir en kort variant från högerkanten, direktskarvning på halvvolley som sveper över ribban.

Vi kommer igen med en stark press, målvakten lyckas precis boxa undan framför Lindbom efter hörna från Cesar. Katenda vinner bollen åter, cross mot Cesar men desperat försvarsspel förhindrar avslut.

I och med att vi flyttar fram våra positioner blir det ofta öppet bakåt. Sylvia är på vippen att utnyttja detta vid flera tillfällen. I 66e är det däremot vår tur att skapa oreda i deras bakre linjer när Kristófer bryter in och skjuter med vänstern. Skottet tar på en arm, vi får frispark 2 meter utanför straffområdet, mitt framifrån. Yvan avslutar direkt på sedvanligt vis: Över ribban – med marginal!

Medan HIF-spelarna oftast hamnar i tidsnöd med bollen verkar våra gäster ha hur god tid som helst på sig. Våra byten ger ingen effekt. Vi tappar snarare lite mittfältskraft när Katenda först tröttnar och sedan byts ut.

Vår uppgift blir inte lättare när Lidmo satsar hårt i en situation i 84e, hans andra gula kort på kort tid och därmed är det färdigspelat för hans del. Den efterföljande frisparken leder till ett rungande ribbskott. Där var ett ytterligare baklängesmål nära.

Vi fortsätter framåt med reducerat manskap. Fristående Fayia får ingen träff med pannan efter passning från Cesar, Cesar avlossar ett knallpulver från 20 meter, bekymrar inte keepern men i 89e bränner det till. Yvan tar sig fram till höger, avslutar lågt mot främre stolpen, målvakten får inte ordning på bollen när Fayia är framme, bollen tar vägen över ribban. Hörnan slås perfekt av Cesar, Bover nickar men bollen tar tydligen på Julius eftersom domaren pekar på inspark efter den touch som gör att bollen går över.

Joar var uppe på hörnan, till ingen nytta. Bättre lycka när en Sylvia-kille kommer helt fri i 92a. Joar möter vid straffområdeslinjen, gör sig stor och avvärjer. Vårt sista hopp står till Kristófer och hans långa inkast när klockan tickar mot 93. Bollen nickas bort och domaren anser att lagen spelat tillräckligt länge, blåser av.

2 augusti 2017, Svenska Cupen: HIF - Enskede IK 1-4

Naturlig bevattning (ösregn) en halvtimme innan kick-off gör underlaget halt och svårbemästrat. Det uppstår en del missar på grund av detta men inget som påverkar utgången av matchen. Vi klarar inte av att sätta Enskedes unga lag under press. Istället skänker vi bort lägen och det straffar sig. Förra året nådde vi oavgjort i motsvarande cupmatch. I år är vi inte ens nära.

Vi inleder med en 4-1-4-1-uppställning med Joacim som balansspelare mellan försvar och mittfält och det ser riktigt bra ut. Framåt handlar det mesta om Jonatan som är en villig avslutare ur många lägen. Gustav och Katenda kombinerar fiffigt i uppbyggnaden. I 9e frispelar Jonatan Tobias men skottet går mitt på Enskedes juniormålvakt Viktor Fuchs, en av sex juniorer i deras startelva.

Jonatan får en kanon blockerad, Katenda skjuter, det blir en touch och Fuchs svarar för en suverän reflexräddning, Cesar vinner en duell och skjuter direkt. Tätt utanför. Tillresta Enskede-fans ser oroliga ut, berömmer Huddinge för det fina spelet.

Men då skickar Gustav en dåligt vald passning till Joacim, omgiven av tre motståndare blir han av med bollen. En snabb stickare når Fabakary Sanneh, som smitit från Lidmos enträgna uppvaktning. Joar får fingrarna på det låga skottet men kan inte hindra bollen att rulla långsamt vidare, smeka insidan av stolpen och lägga sig tillrätta i nätet. 0-1.

Vi försöker skapa något från kanterna men inspelen fastnar på motståndare. I 28e ger Cesar bort bollen, Joar avvärjer när Peter Micic får fritt skottläge. En minut senare är det dags igen. Lindbom passar fel längs vänstersidan och Enskede kommer med många spelare mot vårt straffområde. Efter lite flipperspel, bollen via Joars fingrar i stolpen, trycker Sanneh in 0-2 från nära håll trots att vi har en kille i vägen på mållinjen.

Husein Aly når sånär Sanneh med ett hårt inlägg i 37e, pannträffen blir inte tillräckligt distinkt, men Enskedes nummer 9 kommer igen. En utspark från Joar returneras direkt, Micic vrickar fram bollen till omarkerade Sanneh som måttar sin lobb exakt. Bollen droppar ner precis innanför vänstra stolpen. 0-3.

I 42a skapar Joacim sig läge och bränner av från straffområdeslinjen. Fuchs slänger sig förgäves men bollen smiter precis utanför bortre stolpen.

Vi byter in tre nya till andra halvlek. Julius blir mittback (övning inför måndag?), Fayia och Felix byter av Joacim och Katenda. Det blir mer traditionellt 4-4-2 över det hela. Första 10 efter paus dominerar vi kraftigt. Lidmo, Jonatan, Tobias har lägen, vassast är ändå Felix när han får på en kalasträff i 54e. Målvakten lyckas precis få upp händerna och boxa undan. Det leder till en snabb omställning på Enskedes vänstra sida, bollen in till Micic som kliver runt Lidmo och placerar in bollen till höger om Joar. 0-4!

Vi jobbar oförtrutet framåt. Jonatan sliter och ligger bakom flera bollvinster på offensiv planhalva. Avsluten träffar dock sällan inom målramen, oavsett vem det är som skjuter. Där är Enskede klasserna bättre. De sveper fram med högre tempo och testar Joar vid flera tillfällen, hårda, välriktade projektiler som vår keeper oftast tvingas boxa undan.

I 71a får Jonatan äntligen utdelning. Gustav lyckas till slut få rätt adress på en passning, Fayia skickar vidare till Jonatan som avslutar med en läcker bicykleta förbi Fuchs.

Nu följer 20 minuter med "nästan-lägen" utan att vi lyckas näta. Shaun är närmast med en rejäl kanon utifrån, målvakten får upp en näve och styr bollen i ribban. I övrigt noteras att Felix ligger bakom mycket positivt, att Fayia skapar viss oreda i Enskede-försvaret samt att Cesar ibland kanske vill FÖR mycket. Och … för den som undrar … Bover hade fått ledigt och Yvan stod över efter att ha fått en smäll på tisdagens träning.

7 augusti 2017: HIF - Värmdö IF 1-2

Ny hemmaförlust att lägga till handlingarna. Vi saknar rörelse offensivt och straffas alldeles för lätt när motståndarna blixtrar till. Vi hänger inte med i tempot. Värmdö har lägen att kontra oss sönder och samman efter paus men vi räddar lite ära med ett sent reduceringsmål.

Vi tar hand om bollinnehavet från början men Värmdö skapar första öppningen, Nicholas Netteryd tar emot en öppnande cross på högersidan men avslutet blir lamt och mitt på Kevin. I 7e rycker Katenda förbi på högersidan, spelar in parallellt med mållinjen, Jonatan fläker sig fram vid bortre stolpen, en tiondel för sent. Hans touch passerar precis utanför.

Shaun utmärker sig med fina passningar och exakta brytningar. I 27e förlorar han dock en höjdduell efter hörna, Netteryd tillåts knuffa omkull honom bakifrån men får inte nicken på mål.

Julius, vikarierande mittback som inte gör bort sig i ovan roll, får en smäll i 30e. Den kommer i ett läge då Värmdö lyckats lyfta upp spelet. En man kort är vi pressade. Bra försvarsspel från Gustav, Kristófer och Joacim reder ut det hela. Men i 34e händer det som inte får hända. Vi har ett inkast mitt på egen planhalva, Katenda halkar vid mottagandet, bollen till en blåtröjad motståndare som snabbt spelar inåt. Utanför straffområdet möter Jesper Bolander direkt, bollen slinker in tätt invid Kevins vänstra stolprot.

Baklängesmålet skakar om oss rejält. Snålt spel i försvaret leder till ett friläge, Kevin revanscherar sig med en fotparad. Värmdö följer upp med en Netteryd-rökare tätt över från öppet läge till höger.

Vi kommer snart tillbaka med ett par möjligheter, närmast kommer Katenda som prickar stolpen ur trängt läge. I 45e nickar Jonatan mot framstörtade Joacim som dock får för mycket kontakt med bollen och det blir inget av det friläget.

Vi går på kvitteringsjakt direkt efter paus. Kristófer hittar Jonatan med en crossboll men den är någon centimeter för hög, nicken går över. I 49e drar Katenda upp ett anfall längs vänsterkanten, fälls bryskt bakifrån utan åtgärd från domaren. Bollen snabbt in framför vårt mål, en akrobatisk fot och bollen tar i stolpen.

Ska Julius kritiseras för något är det hans lösa bakåtpassningar. I 53e bjuder han på ett skottläge. Kevin räddar förtjänstfullt. Katenda är på väg i en omställning, halkar på nytt och så är det läget borta. Framåt jagar Jonatan oförtrutet men han har inte farten med sig alla gånger. I 59e hittar han Felix vid bortre men bollen stöts undan till resultatlös hörna.

Felix har skadekänning, byts ut mot mer offensive Yvan. Hårt jobbande Jocke ersätts av brorsan, Tobias. Vi dominerar bollinnehavet men kommer inte igenom. I 69e får vi en omställning emot oss, en av många under andra halvlek. Det ser ganska ofarligt ut när Bolander tar med sig bollen in på vår planhalva, tittar upp och prövar med att lyfta in mot bortre krysset från 30 meters håll. Via stolpens insida studsar bollen in, precis förbi Kevins desperata händer. 0-2. Från ingenstans.

Vårt tryck blir än intensivare. Yvan får kanonträff från nästan 30 meters håll, målvakten tvingas tippa över. Gustav tar sig förbi på vänstersidan, viker in längs kortlinjen, hittar Katenda som får träff på bollen, målvakten är på väg ner men lyckas få upp händerna och styra undan.

I 83e skickar Kristófer in ett långt inkast, Julius vinner i luften, två gånger om, bollen dimper ner framför Katenda som skoningslöst dräper in 1-2 från nära håll. Tio avslutande minuter blir frustrerande. Vi är nära att finna öppningar vid ett par tillfällen men Värmdö kontrollerar läget rätt bra, kan lyfta upp och låsa fast bollen på vår planhalva vid flera tillfällen och tiden rinner ut. Domaren, Johan Kjellin, blåser av efter 93 minuter – trots totalt fem byten och ett skadeupphåll på två minuter sedan Cesar cyniskt sparkats ner bakifrån i slutskedet – utan åtgärd från svage Kjellin.

13 augusti 2017: Linköping City - HIF 2-0

Vi gästar serieledande Linköping City med målsättningen att försvara oss väl samt att skapa chanser via omställningar. Grunduppställningen är ett 4-1-4-1-system. Utfallet? Nära att vi bärgar poäng i en match där vi mestadels är hårt pressade. Till slut, förlust 0-2 på övertid.

Linköping City har ett tydligt, till och med övertydligt bollinnehav från början och att de tar oss på fullaste allvar visar sig redan i 4e. Irvine kapas bryskt av debutanten Lorenzo Douglas Larky som ges gult kort.

Vår första utflykt in på City planhalva dröjer till 7e och håller på att ta en ände med förskräckelse. Lamin tappar duell mot Larky, Lidmo förlorar nästa kamp man mot man och avslutningen blir ett vasst skott strax utanför Joars högra stolpe.

Vi försvarar oss ändå rätt väl och i 14e beger sig Gustav ut på ett egen företag längs vänsterkanten och han är nära att trassla sig igenom. I efterdyningarna hamnar bollen hos Fayia vars skott styrs utanför. Bovers hörna hittar Fayia men nicken mot bortre blir vek och missriktad, bollen hamnar vid sidan om målet.

I 18e får vi problem. Ett inspel från höger och Joar kommer lite fel till bollen. Lidmo finns till hands och rensar. I nästa sekvens vinner vi ett par mittfältsdueller, Shaun och Cesar, vilket ger Fayia avslutsläge från 20 meters håll. Det blir alldeles för kraftlöst och bereder inte målvakten några problem.

I 24e kommer hemmalagets ledningsmål. En hörna från höger, nickduell i mitten, bollen utåt och i mitten av straffområdet dimper den ner framför Citys andre debutant, högerbacken Yasuoko "Tai" Takuto som klipper till direkt. Bollen passerar igenom hela spelarhögen och rasslar in i nätet bakom en skymd Joar.

Linköping odlar väggspel med stor framgång och vi har bekymmer med tempot. Shaun kliver fram med flera distinkta tacklingar vilket stoppar upp hemmalagets offensiv vid mer än ett tillfälle. Med halvtimmen spelad söker Bover Tobias med en långboll som sånär överrumplar City-försvaret. Vi behåller bollen, Kristófer siktar på Fayia i mitten, nicken från c:a 15 meter får rätt bra fart men hamnar mitt på målvakten.

Linköping är nära ett andra mål i 32a efter en sällsynt bollstöld i vårt försvar. Vinkelskottet sveper över Joar, tar i ribbans undersida och studsar ut. Annars är detta vår bästa period under matchen, så här långt. Vi har flera lägen på gång men det vill sig inte riktigt. Lidmo har ett bra skott efter hörna, kunde faktiskt blivit en kopia av ledningsmålet men den här gången fastnar bollen på vägen fram.

I 43e ger Lamin bort bollen och vi klarar oss undan med blotta förskräckelsen när en hemmaspelare blir för ivrig och springer offside. Halvleken avslutas med ett rykande långskott strax över Joars ribba sedan vi inte lyckats rensa ordentligt.

Andra halvlek håller på att starta mycket olyckligt. Linköping prövar en chanslyftning fram i mitten. Det överrumplar oss helt. Flera spelare ut båda lagen störtar efter bollen, Joar lämnar sitt straffområde, plågoriset Michael Uwesu får en touch och lyfter bollen mot det öppna målet, kolliderar med Bover. Bollen studsar högt precis framför mållinjen och försvinner tätt över ribban medan Bover ligger kvar, får behandling men återkommer per omgående.

Linköping radar upp chanser. Joar kliver fram och svarar för en handfull räddningar på närskott. I 56e ser det dock illavarslande ut när Lamin på nytt säljer vårt försvar. Även denna gång räddas han av offsideflaggan.

I 63e kommer Esat Jashari fri igenom. Joar tvingar honom ur vinkeln och skottet tar i burgavelns utsida. Minuten därpå vänder Uwezu bort vårt försvar alldeles för lätt, sätter en stänkare i Joars högra stolprot och när en hemmaspelare bara ska stöta in returen så är Joar där och räddar.

Levon Pachajyan, som har terroriserat Gustav på vår vänstersida, lämnar planen i 68e men vårt försvar får ändå ingen ro. Jashari snurrar upp både Lidmo och Kristófer. På nytt räddas vi av Joar som stöter undan det välplacerade skottet.

I 72a gör vi ett dubbelbyte. Jonatan och Yvan ska in och vässa offensiven. I gengäld ökar City trycket ytterligare, nu när de får ytor på sin vänsterkant. Cesar hejdar en lurig hörnvariant vid främre stolpen, Bover och Gustav blockerar skott ur hotande lägen, Jashari valsar runt med Lidmo på högersidan och Joar räddar till ny hörna.

Nu är det mycket Joar mot Linköping. Han tippar en skruvad hörna i ribban, är snabbt efter och lägger beslag på bollen. Är det inte Joar så är det Bover eller Shaun som avstyr. Även Cesar jobbar hårt och framgångsrikt i defensiven.

Vi sticker upp i 79e. Tobias prövar ett skott som blockeras, bollen till Jonatan som drar iväg en skruvad yttersida som målvakten med yttersta besvär kan peta utanför målramen.

I 85e presenterar vi en debutant när tonårige Marcus Mikhail kliver in i stället för Lamin. Vi satsar självfallet framåt för en poäng i en match där vi krigar berömvärt. I 87e blir det oroligt i Citys straffområde efter ett lurigt inlägg från Cesar. Jonatan satsar på avslut. En försvarsspelare satsar på att rensa. Hopslaget blir nästan ruskigt. Båda spelarna faller ihop. Domaren blåser … vad? Frispark för hemmalaget.

I 90e ger Yvan bort bollen på mitten, Ilir Terbunja kommer fri mot Joar – som räddar till hörna.

På övertid sätter vi City under tryck, bollen studsar omkring flera gånger i farliga zoner men vi kommer inte till avslut. Tobias går omkull i straffområdet men domaren vinkar avvärjande och där måste jag ge honom rätt. Lidmo når högst på en lyftning, får till en bra nick mot bortre men målvakten tänjer sig till det yttersta och petar bollen utanför. Den efterföljande hörnan rensas och Felipe Reidler de Moraes startar en bra bit in på egen planhalva, möts av Joar vid straffområdeslinjen och lyckas stöta bollen förbi honom och in i mål. Matchen är avgjord.

18 augusti 2017: HIF - Boo FK 3-0

Med en kombination av tålamod, attackvilja, disciplin och prickskytte bryter vi vår negativa trend, tar en övertygande och fullständigt rättmätig 3-0-seger mot Boo FK.

Vi är lite illa ute direkt i matchupptakten. Boo får en frispark precis på straffområdeslinjen redan efter 1:20. De väljer att skjuta direkt och då går det som det brukar gå. Skott högt över mur och mål. Då ser det värre ut i 5e när Boo tar sig fram på vår högerkant, ett hårt inspel från kortlinjen nära stolpen passerar Joar men ingen blåtröja finns framför öppna målet och killen bortom bortre stolpen får inte kontroll på bollen. Vi kan andas ut.

Lamin är en av planens bästa aktörer denna kväll. I 11e sätter han tonen när han bryter fram i mitten, skottet bromsas upp av en försvarare och målvakten får en enkel uppgift. I 13e vinner Fayia en duell, hittar Yvan som skickar iväg ett listigt skruvat skott som överlistar målvakten men som dimper ner på ribbans översida. Mer Yvan i 15e, han trasslar sig fram, faller teatraliskt till höger i straffområdet och får gult kort för skådespel.

Vi skapar halvchanser hela tiden. Katenda hittar Yvan vid bortre, en touch via back, bollen smiter utanför. Lidmo når Fayia med en långboll men Katenda och Yvan springer i vägen för varandra på nästa boll. Chansen borta. Yvan vrider och vänder, skickar iväg ett lågt avslut, en minimal touch räcker för att bollen ska gå i stolpens utsida. Mer Yvan i 23e. Debuterande högerbacken Toka, bördig från Georgien, når honom med en hörna. Nicken går ner i backen och rensas undan innan någon av de våra hinner trycka bollen över mållinjen. I 28e når Lidmo högst på en frispark från Katenda, Yvan förlänger med pannan men får ingen riktig kraft i nicken, målvakten kan ta ner bollen.

I 30e kommer det efterlängtade målet. Yvan drar upp det ursprungliga anfallet. I andravåg kliver Shaun fram, avancerar och rullar bollen i sidled till Katenda som prickskjuter från kanten av straffområdet, bollen smyger in vid vänstra stolpen.

Det är inte ofta Boo skapar något framåt under första. Joar har två halvknepiga uppgifter men löser dessa med säkra utboxningar åt sidan. Efter paus kommer Boo starkt men vi håller på att straffa dom direkt när Toka först hittar Fayia med en härlig passning men vår nummer 20 blir för isolerad och sedan ger sig Toka ut på en egen dribblingsraid som tar stopp vid straffområdeslinjen när övermakten blir för stor.

I 58e lyfter Boo in en frispark (Toka varnad) från vänster, mot bortre där bollen nickas tillbaka mot andra stolpen. Joar ser överspelad ut, Boo-killen har "bara" att skyffla in bollen i det öppna målet, men Joar hinner tillbaka, får tillräckligt mycket kropp bakom bollen för att styra undan till hörna.

Möjligt att denna räddning får luften att gå ur gästerna för nu tar vi hand om spelet igen. Vi skapar flera öppningar men sista decimetern är emot oss länge, länge. I 70e kommer det förlösande andra målet, och det är riktigt vackert. Börjar när Bover vinner boll på egen planhalva, till vänster, skickar fram en exakt passning till Gustav som är bestämd i sin offensiva aktion, drar förbi Boos högerförsvar och skickar in en exakt passning snett inåt-bakåt till Fayia, i mitten av straffområdet. Avslutet kommer direkt, en stöt med utsidan av högern och bollen begravs obönhörligen tätt intill högra stolpen.

I 76e kombinerar Yvan och Tobias, den sistnämnde prövar direktskott ur krympande vänstervinkel och målvakten har fullt sjå att stoppa den projektilen, returen rensas panikartat till hörna. I 78e bryter Tobbe ett uppspel, finner Katenda som skjuter direkt. Ny fin räddning av målvakten. I 80e kommer 3-0 efter ett mönsteranfall. Shaun stoppar upp ett Boo-anfall nära vårt straffområde, avancerar på högersidan, överlever ett par attacker innan han skickar fram bollen till Faiya vars klackfint trollar bort Boo-backen innan han spelar inåt plan till Irvine som inte tvekar, möter direkt och för andra gången på tio minuter finner bollen sig tillrätta i högra burhörnet.

Matchen är vunnen och nu vill vi spela av de återstående minuterna utan att riskera något. Boo försöker men vi verkar ha det mesta under full kontroll. I 91a minuten blir vi ändå ställda på ett inspel mot bortre – igen. Nick tillbaka och den här gången är Joar inte ens nära. Boo-killen har "bara" att sätta pannan till och dirigera bollen i nät – han missar målet!

26 augusti 2017: Örebro Syrianska - HIF 2-3


Eftermiddagen i solskenet på den 80-åriga arenan Örnsro IP utvecklar sig till en underhållande tillställning med en blandning av finlir, frustration, frisparkar och fighterhjärta. Slutet gott, allting gott, som det heter. Vi vinner med 3-2 mot Örebro Syrianska.

Örnsro IP lär vara Örebros första fotbollsarena och det anar man direkt vid ankomsten. Entrén ser skamfilad ut och det antika vändkorset går knappt att rubba. Väl inne kan konstateras att bakom ena målet finns ett två meter högt plank i grånande och flagnande färg, som ska hindra förlupna bollar att hamna ute på Idrottsvägen eller, ännu värre, över ett annat plank in på gårdsplanen till någon av de lördagsstängda industrierna på andra sidan vägen. Bakom andra målet lurar Svartåns mörka vatten, endast en opålitlig buskridå står emellan ett dåligt avslut och ett ofrivilligt dopp för boll – och bollkalle? Men gräset ser fint ut och känns inbjudande för en eftermiddagsdrabbning av division 2-kaliber.

En titt i backspegeln visar att det här är första gången sedan tredje omgången som vi kan ställa samma startelva på benen för andra matchen i rad. Om det är därför grabbarna verkar finna varandra väl redan från början låter jag vara osagt, men det ser lovande ut. Shaun, Toka, Yvan, Gustav hör till de som är piggast tidigt. I 11e frispelas Yvan men skjuter utanför. Hemmalagets Kenny Mathisen rusar vrålande från mitten av straffområdet till bara någon meter från den assisterande, ifrågasättande den uteblivna offsideavvinkningen. Sån't som våra spelare brukar få knallgult för. Direkt! Utan spisning. Här blir det en lång tillrättavisning från domaren och det sätter tonen för matchen. I alla fall för de rödklädda, som tar alla chanser att vädra sitt missnöje med domartrions insatser.

I 13e använder Gustav sin snabbhet när han bryter ett uppspel, framspelet till Fayia tvingar fram en hörna. Bover och Toka kör en kort variant, bollen kommer mot bortre där Katenda inte lyckas styra den innanför målramen.

Syrianska repar mod, får till ett första avslut mot mål i 18e efter ett felbeslut på vårt mittfält. Bollen seglar högt över. Hemmalaget ser rappa och pigga ut i sina omställningar men finner inga luckor när de måste spela sig fram. I 23e bryter Lidmo ett anfall, bollen via Katenda till Lamin som vinner ett motlägg, klackar med sig den studsande bollen, avancerar och avslutar kliniskt från 20 meter, 1-0!

Lamin utmärker sig några minuter senare med bra hemjobb i prekärt läge. Katenda, stark och tuff i duellerna, gör det svårt för de rödtröjade att ta sig fram. I 29e får däremot Bover lite bekymmer i en duell mot vänsterkanten, hakar tag i motståndarens fot och får gult kort.

I 35e tilltvingar sig Syrianska en hörna som dubbleras. Efter nickduell droppar bollen ner mot Joar på mållinjen, han plockar ner, attackeras, tappar bollen men får givetvis frispark med sig.

I 39e kombinerar Toka och Yvan, Shaun ges avslutsläge, målvakten kastar sig och håller bollen. Katenda städar på mittfältet gång efter annan i slutminuterna. I 44e blir det upptakten till vårt 2-0, den öppnande passningen från Katenda finner Fayia som hugger direkt, stöter bollen med precision invid målvaktens högra stolpe.

Syrianska försöker svara direkt, Amar Bukva får iväg ett välriktat skott utifrån men Joar hinner ner vid stolproten och räddar till hörna.

Andra halvlek andas desperation från hemmalagets sida redan från första sparken. Nickstarke mittbacken Basel Gorgis skickas upp som centertank och deras långbollar har en ny punkt att sikta på. Försvarsmässigt varierar de rödklädda uppenbara kapningar (som ger en del gula kort) med högljudda protester. Det håller på att betala sig till slut, men det återkommer jag till.

Vårt försvar står emot hemmalagets alla desperata försök trots manstarka attacker. Hemmalagets lagledarbänk blir till slut så frustrerade över att de hör en Huddinge-supporter bakom ryggen att de ber domaren att förflytta reportern till annan plats på arena. Nåväl, jag går väl ut i solen då. Som om det skulle hjälpa Syrianska! Jag har knappt hunnit över på andra sidan när Tobias driver upp från försvarsposition vilket leder till en tuff närkampsstrid på kanten till Syrianskas straffområde. Toka gräver förtjänstfullt fram bollen för Katenda som frispelar Yvan till vänster. Avslutet briserar som en mindre bomb bakom hemmamålvakten. 3-0!

I 72a kunde vi dödat matchen helt och hållet. Katenda slår en frispark på vänsterkanten, Gustav rycker och spelar snett inåt mot mitten i straffområdet men då har våra framstörtande spelare hunnit lite för långt fram och chansen är borta. Syrianska går till motattack, bollen in i vårt straffområde där Gorgis är omarkerad men han misslyckas kapitalt med bollträffen, den studsande bollen passerar långt utanför. Första gången det osar riktigt hett framför vårt mål.

I 78e drar Toka på sig en frispark strax utanför straffområdets högra hörn. Stefan Hannason lyckas få bollen över vår mur och under ribban. Mitt i målet. Via sent reagerande Joars händer. Ska inte få gå in! Ändå gör den det. Syrianska har reducerat och får förnyad energi. I 80e ger Lamin bort bollen men räddas av Joar som styr bort Gorgis hårda skott ur högerläge i straffområdet.

Till slut böjer sig den något svage domaren för hemmalagets psykkrig. När vi närmar oss tilläggstid går Lidmo upp mot ännu en i raden av höjdbollar mot Gorgis. Hemmaspelaren böjer sig och backar in i Lidmo som tappar balansen och dråsar i backen. Solklar HIF-frispark blir istället livsfarlig frispark för hemmalaget precis utanför straffområdet. Gorgis tar den själv, hårt via Joars vänstra stolpe där vår målvakt inte hinner ner. 2-3 – och många tilläggsminuter att vänta.

Vi krigar bra, håller Syrianska borta och försöker lyfta upp spelet. Ändå ges de en möjlighet, som blir till två. Katenda jobbar hårt defensivt till höger men drar på sig en frispark. Lyftningen går mot bortre krysset där Joar tippar bollen över. Hörnan orsakar rabalder i vårt straffområde när bollen dimper ner. Vårt försvar krigar men efter ett intensivt flipperspel på liten yta befolkad av många spelare kommer ändå avslut, guskelov lamt och felriktat. När bollen passerar kortlinjen tycker domaren att han – och vi andra – fått nog, blåser av matchen.

2 september 2017: HIF - Rynninge IK 3-2

Lördag klockan 14:00 och Källbrinks läktare är ödsligare än vanligt. De som valde bort HIFs hemmamatch mot topplaget Rynninge IK gjorde nog ett felaktigt val. Matchen slutar med hemmaseger 3-2 efter en imponerande insats av grabbarna i randigt.

Vi har i dagarna tecknat avtal med Frej om lån av två spelare. Viktigast är 18-årige mittbacken Alfred "Affe" Sigemo som debuterar i denna match efter att ha tränat med oss under veckan. Hans insats lovar gott. Mer om detta på skribentens blogg senare under lördagkvällen.

Till matchen:
Starka Rynninge tar grepp om händelserna från start. I 3e tilltvingar de sig sin första hörna, slås långt, som alltid. Joar boxar bort bollen i trängseln. I 6e kommer Rynninges andra hörna. Långt, ingen bör vara förvånad. Ändå kliver Joar fram för långt, misslyckas med att nå bollen och Linus Jansson har inga som helst problem med att peta den över mållinjen vid bortre. Ett mål som vi måste kunna undvika. Vi vet hur Rynninge slår sina hörnor. Men ändå …

Om Rynninge medvetet drar sig tillbaka eller om det är av egen kraft som vi tar ett bastant grepp om händelserna vill jag låta vara osagt. Men därefter är det vi som är det dominerande laget, mer eller mindre kraftfullt.
- Spelarna trodde kanske att det skulle bli enkelt efter det tidiga målet. Vi hade ingen energi. Rynninge-tränaren Stellan Carlsson försöker efter matchen att hitta en ursäkt men han erkänner utan omsvep att Huddinge var det bättre laget och förtjänade segern.

Nu går jag händelserna lite i förväg … Hursomhelst … I 9e driver Tobias upp på högersidan, hittar Irvine som drar till direkt. Målvakten lämnar retur som smiter förbi Fayia som dock återkommer med ett försök till bicykleta några sekunder senare men han får inte kontakt med bollen. I 11e jobbar Fayia fram bollen till Shaun som avslutar utifrån. Målvakten bakom bollen hela tiden. I 12e är han dock överspelad när Gustav hittar Fayia som siktar mot bortre krysset. Andreas Carlström står som paralyserad och ser hur bollen dundrar in i trävirket där stolpe och ribba möts.

Ett sällsynt Rynninge-besök i vårt straffområde håller på att bli farligt i 15e. Affe bjuder på läget efter missad bollkontroll men deras kille halkar i vändningen. Vi skapar fler lägen framåt. Lamin prövar ett volleyskott i 17e och minuten därpå passerar Gustavs inspel förbi samtliga tre gulsvarta när Rynninges försvar är ovanligt glest befolkat. Tyvärr skapar vi lägen bakåt också. Bover svarar för en rejäl miss i 24e, frispelar Martin Springfeldt. Joar rusar ut, minimerar ytan och avslutet passerar förbi bortre stolpen.

I 26e kommer vår rättmätiga kvittering. Katenda sätter full fart till vänster, tar sig förbi två motståndare, vid kortlinjen spelar han perfekt inåt, bakåt och Fayia har bara att trycka in bollen i det öppna målet. Snyggt!

Efter målet lyckas Rynninge lyfta upp spelet. Deras fasta situationer är hela tiden farliga. En frispark i 29e blir till hörna som Joar bara orkar fösa undan men då får han hjälp av utespelare att rensa. I 35e vinner Toka boll, hamnar instängd vid kanten, mot tre, men tar sig förbi och skickar in en genialisk boll framför mål där Fayia tydligen trott att inget kan komma från Toka i det låsta läget. Ett steg fram och en fot, då hade det blivit mål. Nu kan Rynninge rensa istället.

Mot slutet av halvleken noteras många bra försvarsinsatser, Tobbe, Shaun, Gurra, Lamin ser till att hindra anfallsembryon och vi går till pausvila med 1-1.

Yvan kommer in direkt i andra, tar Irvines plats på topp och Katenda kliver in mer i mitten, Irvine tar högersidan. Inget av lagen lyckas få till något riktigt målosande under inledningen. Gurra är fullkomligt lysande i försvarsspelet, Shaun sliter och Toka utmärker sig såväl defensivt som offensivt. I 58e kommer Toka i en raid på högerkanten, på väg förbi mottar han en hög tackling mot knät, riktigt ruskigt ser det ut. Assisterande vinkar febrilt. Domaren vinkar avvärjande för en solklar varningsförseelse.

I nästa sekvens missar en Rynninge-spelare, passningen rakt på Yvan som blir för ivrig, drar på direkt ur helt fritt läge. Bollen till inkast (!) och Rynninge startar en snabb omställning. Affe misslyckas att ställa offside, Bover kommer till undsättning och bryter passningen. Joar plockar upp bollen – domaren dömer för bakåtspel! Där står våra spelare som fågelholkar medan Rynninge snabbt rullar den indirekta frisparken i sidled, Springfeldt har inga som helst problem att placera in bollen för bortaledning, 2-1.

Vi ser lite skakade ut och tillåter Kristoffer Näfver att slalomdribbla sig fram alldeles för lätt. Just när skottläget uppstår dyker Gurra upp, som från ingenstans, och avstyr. Sedan går han på offensiven, har en tuff kamp mot gästernas högerback, lagkaptenen Jens Arrby, tappar bollen men återtar den starkt. Driver in i straffområdet, serverar Jonatan en exakt passning. Vår chilenske anfallare möter direkt och bollen viner i nät bakom en chanslös Carlström.

Tre minuter senare snurrar Lamin med Rynninges mittförsvar, dras i axeln på väg förbi. Faller. Domaren lämnar händelsen helt utan åtgärd. Definitiv straffkänsla över den situationen.

I 74e får Rynninge sin första hörna efter paus. Säger en del om matchbilden. Lyran rensas bort, bollen kommer åter per omgående, blir en nick mot bortre stolpen, lugne Joar samlar upp. Då blir han desto mer testad i 80e. Läget på vår vänstersida verkar överspelat men ändå får Rynninge in bollen lite turligt efter ett par studsar. Joar räddar oss ur den situationen.

Två långa inkast i rask takt sätter oss under press. Inlägg följer, bollen hamnar perfekt för Haris Karahmet som dunkar på från nära håll. Joar presterar en blixtrande reflexräddning och stöter undan bollen.

Vi svarar med ett rykande skott från Lamin efter nickframspelning av Julius. Målvakten boxar undan. Vi behåller trycket. Toka crossar för Gurra vars inspel kommer för nära mål. I nästa läge försöker Lamin ta sig fram i mitten, en försvarsfot petar bollen till Katenda som inte tvekar, avlossar ett lågt, hårt skott från 20 meters håll. Bollen rasslar in precis intill Carlströms högra stolpe. 3-2!

Rynninge försöker samla ihop sig till en motoffensiv men vi försvarar oss starkt, säkrar tredje raka segern på ett imponerande sätt.

10 september 2017: IK Sleipner - HIF 3-1

Just när det ser ut som om vi desarmerat IK Sleipner helt och hållet, är på väg mot en välbehövlig poäng, då händer det som inte ska få ske. Lagkapten Bover Gültekin går in för obetänksamt i en situation, får sitt andra gula och tvingas lämna planen. Det ger Sleipner förnyat hopp: Allt högt in i mitten! Ger resultat, 2-1 för hemmalaget i 85e följs av 3-1 tre minuter därpå.

Vi kommer till Norrköping efter en vecka då förkylning härjat i spelartruppen. På matchdagen är dock alla utom Lamin Allen redo att kriga för poängen. Allsvenska arenan Östgötaporten känns ödslig med lite drygt 100 personer på läktaren. Det artificiella ljudet av bollens färd över konstgräset ekar tydligt runt arenan.

Sleipner tar hand om taktpinnen från start, vi är helt klart inställda på att försvara oss lågt. Vi håller på att överraska hemmalaget redan i 3e när Yvan sätter fart till höger, passar Tobbe som petar kort inåt från höger straffområdeslinje. Fayia går mot bortre …

I 10e hamnar vi under press när vi släpper till en hörna. Affe nickar bort, bollen kommer snabbt tillbaka, Shaun nickar bort, bollen tillbaka två gånger till, båda gångerna når Affe högst, sista gången till ny hörna. En kort sådan som Katenda nickar undan, bollen raskt tillbaka, Affe får felträff i mitten, Daniel Andersson står helt fri, vräker på och Joar är blixtsnabbt uppe med fingrarna, tippar till ny hörna. Katenda rensar den till en fjärde hörna. Denna gång når Daniel Källsholm högst, nickar över.

På vår vänstersida ges Johan Andersson lite väl mycket tid och yta med bollen alldeles för ofta. I 18e hinner han med ett väl avvägt inlägg som Källsholm nickar över.

Vi sätter igång en samlad attack efter det skrämskottet. Toka driver upp, prövar en riskabel dribblingsövning en bit in på deras planhalva, tappar bollen men återvinner den när det ser helt öppet ut bakåt. Anfallet avslutas med ett inspel från Gurra som panikrensas i mitten av Sleipner-försvaret.

I 22a felpassar Gurra på mitten av vår planhalva, Shaun städar upp men vi får inte igång något anfall. Bollen ut på Sleipners vänsterkant, Calle Appelquist satsar på ett inlägg som susar över hela straffområdet, Johan Andersson får tid och utrymme att kontrollera bollen, kliva fram och avlossa ett hårt men felriktat skott från 25 meters håll. Bollen tar i ryggen på Källsholm, ändrar riktning och ramlar i nät precis innanför bortre stolpen. Turligt ledningsmål för hemmalaget.

Våra omställningar har inte fungerat bra, både Yvan och Fayia ligger ofta lite för långt fram. När de inte gör det kommer passningen ofta för sent. Men i 29e faller bitarna på plats, Katenda finner Yvan som inte får till det riktigt, bollen via en försvarare till hörna som blir resultatlös.

Nu avlöser situationerna varann. Shaun prövar bredsidesvolley men får ingen fart på skottet, målvakten är lugn och fångar i famnen. I andra änden blir det snabbt passningsspel kring vårt straffområde, avslutat med en lyftning mot Källsholm vid bortre. Trängd får han inte till avslutet. Toka snurrar bort motståndare, lyfter nätt till Yvan. Helt frispelad skjuter han utanför. Sedan är det Shaun som söker Yvan men bollen försvinner lite för fort på det snabba underlaget.

I 40e frispelar Tobbe Yvan. Den här gången avvärjer målvakten med yttersta tåspetsen. Vi återerövrar bollen, den hamnar hos Katenda på vänstersidan. Han tar sig fram med bestämda steg, det ser ut som motståndarna studsar bort från honom. Strax utanför straffområdet dräper han till och det bara smäller till i målvaktens vänstra burhörn. Oerhört vackert 1-1-mål!

I slutsekunderna kommer vi i ny omställning, Fayia gör hela grovjobbet efter att ha slitit sig loss från en tröjdragning, passningen till Tobbe sitter rätt men vår 23a trycks lätt bort och avslutet blir alldeles för vekt.

Efter en första halvlek full med situationer inleds andra närmast i stiltje. En crosspassning från Tobbe i 48e kunde ha blivit något om Katenda fått ordning på sin volley. Nu hamnade bollen högt upp på läktaren.

Det tar Sleipner nästan en kvart för att hitta in i vårt straffområde igen. Då nickar Gurra undan och följer upp själv, plockar bollen framför annalkande motståndare. I nästa moment har Toka egen show. Först finner han Tobbe med en lysande framspelning men Tobbe driver ur skottvinkeln, spelar bakåt, Toka dribblar, försöker finna in med en passning, vinner bollen åter, dribblar, krigar om bollen och skickar in ännu en boll som även den rensas undan.

I 64e prövar en Sleipner-spelare ett avslut nästan nere vid sidlinjen – tålamodet börjar uppenbarligen tryta och de kommer ingen vart mot oss. Det blir en rejäl kanon som Joar blixtsnabbt stöter undan i huvudhöjd. Vi hamnar under lite tryck och Bover kliver in med en tuff tackling som renderar honom ett gult kort.

Irvine ersätter Yvan och samarbetar med Jocke vilket ger Fayia en löpduell i straffområdet. Fayia omkull men det ska krävas mer för en straffspark.

Sleipners tränare manar på och efterfrågar högre tempo från sina spelare. Mot hårt arbetande Shaun, Tobbe och Jocke hjälper det inte. I 78e rensar Affe i eget straffområde, går med i anfallet, får läget men har inte bolltouchen med sig, målvakten hinner före.

I 80e förföljer Bover en motståndare diagonalt framför vårt straffområde, kommer på efterkälken och fäller honom. Det gula kortet är lika solklart som frisparken. Rött kort! Bye, bye Bover. Frisparken susar sedan tätt utanför Joars vänstra stolpe.

Nu lyfter hemmalaget allt högt mot mitten av vårt straffområde. I 84e räddar Joar ett friläge sedan Appelquist nickat ner men när Daniel Andersson suger åt sig nästa luftpastej och håller undan Lidmo kan inte ens Joar avvärja. Bollen dundras upp i nättaket, 1-2.

Vi skickar upp Affe i anfallet för att försöka finna en kvittering. Det blir stora luckor bakåt. Ett väggspel ger friläge, avslutet utanför. Joars utspark kommer åter direkt, Daniel Andersson helt fri, lite till vänster, avancerar och dundrar in 3-1 tätt intill Joars högra stolpe.

Affe har ett avslut på mål i 89e efter fint förarbete av Julle, och Sleipner har ännu en boll i vår bur i 90e, en prydlig upprullning men siste man på bollen är lite för ivrig, springer offside. Det stannar vid 1-3.


Det må saknas en ruta i grafiken men budskapet går ändå fram.

15 september 2017: HIF - IFK Haninge 1-2

Trots hjälp av en helt nytillkommen klack, unga män med flaggor, bengaler och hejaramsor, blir det förlust på fredagskvällen, 1-2 mot IFK Haninge. Resultatet får betecknas som rättvist men matchen kunde ha slutat annorlunda om domaren gett oss någon av två solklara straffar.

Det är mest IFK Haninge från kick-off. I 7e får de "hjälp" av Tobbe som släpper iväg bollen felvänd mitt på egen planhalva. Dejan, i sin första match sedan 28/5, visar att han är tillbaka, reder upp det hotande läget.

Det dröjer nästan en kvart innan vi skapar något riktigt positivt, kommer på vänstersidan via Katenda och Gustav, inläggsbollen får en touch, går i hög båge och blir ett lätt byte för målvakten Mattias Moro. I 17e driver Lamin upp med hög fart, prövar en intelligent passning som överlistar försvaret. Fayia är sen i starten, missar chansen till ett friläge, målvakten hinner före.

I 19e trycker Tobbe iväg ett felriktat avslut efter bra förarbete av Katenda och Yvan men Haninge återtar snart initiativet. I 21a, ett hårt inspel som passerar rakt igenom vårt straffområde, i 24e blir Dejan förbispelad när han kliver fram, Affe styr undan till en hörna som Fayia nickar bort.

I 28e kommer Haninge till höger, skapar ett friläge men vinkeln är liten, avslutet går mot bortre, Joar hinner ner och håller bollen. I 33e stöter Joar ett hårt avslut över ribban efter ett anfall på andra kanten. Fayia nickar undan även denna hörna. Bollen snabbt i retur, ett volleyskott som smiter igenom. Joar hinner med, samlar sedan upp returen också.

I 35e hamnar bollen i vårt mål men målskytten vinkas av för offside. Vi har två avslut på kort tid men varken Tobbe eller Yvan träffar mål. I 39e regisserar Lamin ett fint anfall, Tobbe vågar inte ta avslut utanför deras straffområde, blir av med bollen och en feltajmad Dejan blir överspelad. Affe hejdar anfallet när han blockar Özgur Yasars skott till hörna. Fayia nickar bort även den. Halvleken slutar mållös.

Andra halvlek inleds med ett långt Haninge-inlägg från vänster, bollen spelas tillbaka och det blir ett skottläge. Toka hinner precis emellan och täcka undan. I 49e hittar Dejan Yvan med en lysande långboll men vår 25a får inte med sig bollen när det vankas friläge.

I 53e vinner Özgur en bollduell, kommer till avslut. Joar tippar till hörna. Sedan följer en omställning emot sedan vi kört fast, bollen rullas förbi Joars högra stolpe från ett friläge. I 58e svarar Affe för ett lysande försvarsarbete när han styr undan ett hotande anfall. Långt ute vid sidlinjen tappar han tålamodet, knuffar motståndaren i ryggen med fullständigt onödig frispark som påföljd. Bollen in mot straffpunkten, där finns det bara vittröjor, tre stycken i rad är först mot den bollen, Mattias Ingvarsson nickar in 1-0 från nära håll.

Vår svar kommer direkt. Fayia spelar Yvan som manövrerar sig i läge vid vänster straffområdeshörn, skickar iväg ett suveränt avvägt skott som målvakten är chanslös på. Han kan bara vända sig om och se hur bollen dunkar in i stolpens insida, precis under ribbkrysset, och passera ut på planen igen. Minuten därpå kommer Yvan tvärs, en knapp meter innanför straffområdeslinjen, försöker passera en motståndare, blir kapad. Domaren drar ut det hela till frispark. Fullkomligt absurt! Vi berövas en solklar straffspark.

Katenda skjuter i muren, det blir omställning som Dejan måste lösa med en smått desperat satsning. Gult kort. Det följs av ett byte, Jonatan kommer in och nästan direkt testar han med en snabb nick in i mitten av Haninges straffområde men ingen gul-svart hänger med i de tankebanorna.

I 67e uppstår en bedrövlig situation helt i onödan. Affe avväpnar starke Özgur vid hörnflaggan men våra spelare i området får inte undan bollen. Lamin vräker sig fram, sveper undan boll och spelare ganska långt ute till höger i vårt straffområde. Det blir straff och gult kort. Özgur är säkerheten själv, 2-0.

Nu har vi inget att förlora och får en livlina i 70e. En hörna från Toka når, via en höjdduell, Yvan i bortre delen av straffområdet. Han skjuter direkt och bollen letar sig igenom och rullar in i bortre burgaveln. 1-2 och hoppet tänds.

Haninge tappar spelet helt, går in för att försvara sin bräckliga ledning men försöker straffa oss med snabba omställningar. Spelet blir chansartat och böljande. Toka får ett skott blockerat, bollen till Gustav som skjuter över. I eget straffområde tar Toka bollen från Özgur men tappar den igen, avslutet smiter tätt utanför. Gustav har ytterligare ett avslut, utanför efter hörna, innan Jonatan kan skicka in en listig boll från högersidan. Haningespelaren vid främre stolpen hamnar helt fel, armen vinklad rakt ut från kroppen när det blir bollkontakt och situationen är glasklar. Assisterande väljer att signalera för inkast efter panikrensning. Vår andra straffsituation, minst lika klar som den första. Betänk att domaren tidigare blåst av Lamin för en mindre tydlig hands.

I 85e löser Jonatan en knepig situation i försvaret och drar upp ett anfall som leder till hörna. Katenda når högst, bollen mot ena stolpen men Affe får inte den rätta bollträffen. Bollen utanför.

Vi lyfter högt till ingen nytta. I 91a prövar Jocke med en lägre boll som sveper igenom straffområdet, Jonatan fläker sig fram vid bortre men får inte rätta träffen. Bollen utanför. Det är sista möjligheten, Haninge håller undan och tar med sig alla poängen.

24 september 2017: Södertälje FK - HIF 2-2

Vi reser till Södertälje för att hämta tre poäng mot ett SFK som inte vunnit på fem matcher. Vi tillskansar oss en 2-0-ledning men släpper in en reducering i första halvlekens slutsekunder. Sedan har vi chanser att döda matchen mot ett formsvagt lag, klarar inte av uppgiften, får nöja oss med en poäng efter att ha tillåtit en kvittering i 78e.

Vi saknar sjuke mittbacken Alfred Sigemo, i övrigt kan Jussi och Martin välja fritt i truppen. Jonatan Almendra gör sin första start på sju veckor och verkar trivas, svarar för två ypperliga bollar redan i inledningen men varken Irvine eller Fayia får ut det mesta av lägena. Fayia revanscherar sig snabbt, tar med sig en briljant långboll från Katenda och sätter säkert 1-0 lågt till höger.

Sedan är det mest hemmalaget. Vi har det svårt att spela oss ur deras press. Efter fyra, fem passningar på tvären i vår backlinje kommer – i bästa fall – en långboll som vi förlorar, ger bort bollen på deras planhalva. I sämsta fall tvingas vi spela bollen över linjen, ger bort den långt ner på egen planhalva. Tre avslut högt över är dock inget vi bryr oss särskilt mycket om men i 15e öppnar sig vårt högerförsvar, inspelet kommer parallellt med mållinjen, killen som störtar fram vi bortre hinner inte och vi kan andas ut.

Södertälje får styra på mittplan, såväl framför egen backlinje som framför vår. Något som känns igen alldeles för väl från många av årets matcher. Bover, åter efter avstängning, och Dejan gör ett strongt arbete i mittförsvaret. Vi börjar så sakteliga få till lite offensivt spel, mest tack vare individuella prestationer. I 22a trasslar sig Toka fram, kommer till avslut men prickar inte mål. I 25e skickar Jonatan fram en så'n där boll som bara han (och möjligen Katenda) kan. Det är på håret att Fayia överrumplar motståndarna men det vill sig inte riktigt.

Med halvtimme spelad är det Gustav som bryter en passning och drar iväg på en egen utflykt, finner Katenda i straffområdet men vår 10a får inte kontroll på bollen i bra läge, kommer inte till något vettigt avslut. I 35e vänder Lamin listigt spelet, Katenda får tid och utrymme för en fin boll mot Jonatan som inte tvekar ens bråkdelen av en sekund, snurrar runt och dräper till direkt från straffområdets hörn. Bollen i perfekt båge över och förbi målvakten, in i bortre krysset. 2-0!

Nu svajar det rejält i hemmaförsvaret. Fayia nickskarvar till Jonatan som drar på direkt, målvakten sträcker ut i sin fulla längd – Jozef Cighard är en reslig man! – och lyckas med möda styra undan till hörna. Det blir rörigt efter hörnan och en hemmaspelare paniksparkar undan till ny hörna där Lamin inte lyckas med inspelet efter bollvinst. Sedan sätter vi ihop ett fint anfall med flera snabba passningar, tyvärr springer Lamin från bollen, på väg in i en gigantisk lucka mitt i hemmaförsvaret. Nästa läge dyker upp när Toka fyller på bakifrån, får till ett bra avslut mitt på målvakten som behöver två försök innan han kan plocka åt sig bollen.

I slutsekunderna kommer Södertälje i en halvhjärtad attack men vårt försvarsspel darrar lite, bollen skickas undan men kommer raskt tillbaka, rätt upp i mitten där Sharbel Mirza får springa sig fri och smeka in en väl avvägd lobb över Joar för en sen reducering. Alldeles för enkelt.

Andra halvlekens första avslut på mål kommer på nick efter SFK-hörna. Joar plockar ner. Inga problem. Vi får kort därpå möjlighet till snabb omställning men efter tre passningar i rad bakom den tilltänkte mottagaren rinner den chansen ut i sanden. I 53e tar sig SFK fram alldeles för enkelt på vår vänstersida, inspelet till Mirza blir perfekt, Joar gör en härlig räddning på det rykande markskottet och hinner med att styra undan skottet på den korta returen också.

Vi svarar med Lamin, till Jonatan, genialisk skarvning till Irvine som vänder bort sin försvarare, skjuter tyvärr mitt på målvakten. Sedan tackar vi Irvine för dagens insats, in kommer Yvan som direkt tar sig fram till höger, inspelet passerar igenom straffområdet, Gustav möter med högern och avslutet är inte det bästa, Fayia hugger på returen men kommer från offside.

I 63e rullar vi upp hemmaförsvaret, Shaun störtar in i mitten, bollen kommer perfekt, knuffen i ryggen är tydlig och uppenbar för alla. Domaren väljer att låta nåd gå före rätt. Situationen är inte över, det hela avslutas med en bicykleta från Jonatan från straffområdeslinjen. Bollen över målvakten – i ribban. Var är vår kille som ska skicka in returen i nät? Någon bör väl reagera, men inte!

Spelet böljar fram och tillbaka, chansartat och oorganiserat. Yvan kommer med bollen vid fötterna i ett tre-mot-två-läge, väljer att springa rakt in i försvararna istället för att fördela åt ena eller andra hållet. Sedan tillåter vi två fria skottlägen, mitt framifrån, strax utanför straffområdet. Båda avsluten över.

I 76e dräller en hemmaförsvarare med bollen vid egna straffområdeslinjen, tappar den rakt till Yvan som stressar iväg ett avslut, snett och vint ur öppet läge. Det dröjer inte många sekunder innan han får en ny chans när målvakten missar ett utkast. Nu får Yvan inte kontroll på bollen. Han får en tredje chans inom loppet av två minuter, frispelad lite till höger i straffområdet avancerar han och, när det inte verkar möjligt att undvika att göra mål, skjuter han mitt på målvakten.

Södertälje kontrar snabbt på vänstersidan, en långboll mot bortre delen av straffområdet, en omarkerad Strahinja Golic möter med en klockren pannträff, bollen far i nät bakom Joar. 2-2.

Julius kommer in för att ge oss chans i alla de höjddueller vi förlorar på offensiv planhalva. Han vinner första bollen, Shaun dundrar på direkt, via en försvarsrygg till hörna. Fayia serverar Yvan vars direktvolley är miltals från målet. I 87e jobbar Fayia intensivt i en löpduell i straffområdet, går för hårt fram och får gult kort.

Det står helt klart att det är vi som går för tre poäng men vi blottar oss bakåt när Södertälje tar en snabb frispark, avslutet ur vänsterposition är vasst men Joar stöter undan. En ny nickduell till Julius, bollen till Fayia, vänsteravslutet är dock inte tillräckligt vasst. Cighard styr undan till hörna. Den ger inget och Södertälje kan hålla undan, skaffar sig även matchens sista möjlighet, en hörna i 93e som inte leder till något. Matchen slutar 2-2.

30 september 2017: Motala AIF - HIF 2-1


Motalas 1-0-mål, Valon Silka på straff. (Foto: Robert Lindberg)Match mellan ett lag i desperat poängbehov och ett lag som endast ska spela av de avslutande seriematcherna utan att skämma ut sig. Scenariot på plan borde vara givet. Så icke på Idrottsparken i Motala där hemmalaget ganska lättvindigt kan behålla alla tre poängen.

Det klara solskenet lyser förrädiskt. På den kala betongläktarens skuggsida sveper en ilsket bitande isvind fram, bebådar onda tider för Huddinge IF. Det som kunde börjat så bra. Tobbe har ett friläge på nära håll redan i matchupptakten sedan Katenda missat en bollmottagning. Avslutet blir alldeles för vekt och målvakten Ismael Diawara hinner ner och hejda bollen samt samla in returen innan Tobbe bestämt sig för att fullfölja.

Under första halvlek är det vi som äger boll men det dröjer till slutsekunderna innan vi skapar en ny målchans. Lamin och Fayia vinner var sin kamp om bollen, Jonatan spelar listigt till framrusande Katenda som nyper till direkt. En chanslös målvakt ser till sin lättnad att bollen viner precis utanför stolpen.

Hemmalaget är åtskilligt vassare när de lyfter ur sina försvarsställningar. Häftet är fullklottrat med noteringar om Joars ingripanden samt den allestädes närvarande Bover som gång efter annan städar upp efter alla våra individuella misstag på mittfält och ytterkanter. Jonatan och Toka svarar för berömvärda försök offensivt samt bra defensivt jobb. Shaun går också att lita på den här eftermiddagen. Dessa tre herrar står för avslutsförsök värda namnet, tyvärr missas målställningen med marginal eller så blockeras skotten och blir på så sätt harmlösa. I övrigt är det brist på rörelse hos de offensiva spelarna, att lyfta högt mot Fayia visar sig vara helt verkningslöst. Han vinner knappt en enda nickduell på mittplan.

I 33e kommer MAIFs stjärnskott Adam Larsson helt fri när det blir öppet bakom Gustav, avslutet går över. Tre minuter senare är samme man fri i mitten, Joar svarar för en briljant räddning. Joar räddar oss på nytt i 40e och touchar bort den efterföljande hörnan men misslyckas sedan med att få kontroll på en lurig lyftning. Bollen droppar ner bakom ryggen på honom. På mållinjen rensar Toka, hårt attackerad, och vi håller 0-0.

Efter paus har hemmalaget bestämt sig för att satsa mer framåt – "spela fotboll". Scenariot känns igen från 2015. Vi har det besvärligt under inledningen men får möjlighet till en snabb omställning i 49e. Lamin sopas helt sonika omkull, renderar gult kort, när vi är på väg att få ett läge 2-mot-2, kanske 2-mot-1 till och med.

I 52a får vi ny chans till omställning. Jonatan spelar genialiskt ut på ytan bakom Fayia som stannar upp, tror kanske att någon kommer på kanten, och så är den chansen borta. I nästa läge går Toka fram, hans skott blockeras, bollen till Gustav som briljerar med en tunnel men hamnar på "fel fot" och anfallet stoppar upp. Shaun visar framåtanda, prövar avslut utifrån, mitt på målvakten som startar en snabb motattack. Det ser väl öppet ut i vårt försvar, Lamin blir för het mot spelare som rör sig utåt i kanten på vårt straffområde, fäller honom. Straffen är odiskultabel.
Valon Silka sätter obönhörligen 1-0 till vänster när Joar chansar åt andra hållet.

Nu först blir det lite desperation på såväl plan som ledarbänk. Det ser dock oövertänkt ut men när Katenda vänder hemåt strax utanför deras straffområde hakas han upp. En situation som påminner om det som gav straff nyss. Slutprodukten blir också densamma även om det denna gång är en frispark från nästan 25 meters håll. Jonatan skruvar bollen över muren och in vid vänstra stolpen dit målvakten inte når, trots ett rejält pantersprång. Härlig kvittering till 1-1!

Det byts halvchanser efter detta, vi skapar inget riktigt hotande. Det är mer vilja än kunna. Då är hemmalaget vassare. I 74e misslyckas Joar att få kontroll på bollen efter ytterligare en av MAIFs många hörnor. Shauns defensivspel starkt, räddar oss undan ett baklängesmål men det kommer i nästa moment. Gustav slår hål i luften och Valon Silka får tid att måtta sitt låga inlägg med precision, Elmer Civgin behöver bara sticka fram dojan och styra bollen förbi en övergiven Joar. Hemmaledning, 2-1.

Julle kommer in för att ge oss mer styrka framåt men det är Joar som håller oss kvar i matchen med en glänsande räddning på ett hårt avslut invid ena stolproten. I 81a kommer inbytte storskytten Grace Tanda fri men skjuter över.

Bover lyckas sedan med något ingen annan riktigt klarat av under hela säsongen, skickar en passning i perfekt höjd för Julle att nickskarva vidare med precision. Gurra har all tid i världen, för vilken gång i ordningen under den här matchen har jag förlorat räkningen på, ändå hittar han ingen lagkamrat med inlägget. I nästa MAIF-anfall kniper Joar ett inspel som är på väg till en fristående hemmaspelare vid bortre stolpen. Vi lever farligt.

Ett anfall med flera inblandade nära MAIF-målet leder till en öppning för Jonatan till vänster i straffområdet men han får inte önskad träff på bollen. I 87e är åtminstone Shaun beredd att jubla för mål (se foto på annan plats) när Julle får huvudet på Tokas lyftning men målvakten får smått mirakulöst bollen över ribban.

I 90e kommer även Joar upp vid en hörna men vi är inte ens nära att nå den bollen, kan dock avstyra ett pinsamt baklängesmål. Två minuter in på övertid får Motala ett jätteläge, de stormar fram med tre spelare mot ensamme Irvine – av alla! Det löser Irvine perfekt, får ut bollen till inkast som dock leder till nytt friläge framför Joar. Bollen förbi vår målvakt, tar i stolpen. När returen vräks i nät är det av en spelare som kommer från offside. Vi lever vidare en liten stund till, bollen upp i anfallet, Jonatan får sista skottläget, dålig position utifrån men han måste ta det, får ingen fart på bollen och målvakten räddar utan besvär. Vi får ingenting med oss den här eftermiddagen.

7 oktober 2017: HIF - IFK Kumla 3-1

Det märks att lördagsmatchen, vår sista hemmamatch, är viktig för både Huddinge IF och gästande IFK Kumla. Fortfarande fem minuter före kick-off ringlar sig köerna långa fram mot insläppen, ända ner till Gamla Stockholmsvägen där det blir stopp för bilarna under en kort stund. Hoppsan! Jag sitter och drömmer lite …

Till slut blir det ändå några tappra på Källbrinks läktare, kanske till och med fler än vid de senaste matcherna. Noterar att gästande Kumla saknar en ordinarie mittback, Juan Camacho, storvuxne anfallaren Pontus Hesselheim ersätter och bär även kaptensbindeln.

Första allvarligt menade avslutet kommer i 3e, Katenda lurar sin motståndare på vänstersidan, inlägget nicktouchas av Jonatan, förbi bortre stolpen.

Inget av lagen presterar något direkt skönspel, men det kommer väl inte som någon direkt överraskning. Gustav snurrar runt med sin motståndare i 10e, fälls. Katenda slår frisparken lågt mot främre delen av straffområdet. Där finns det bara vit-tröjade.

När Alfred bryter fram och hittar Yvan till höger skyfflar denne bollen högt över ur omöjlig vinkel när Julius finns tillgänglig i mitten. I nästa moment är Alfred resolut i försvarsarbetet när Lamin levererar en livsfarlig passning bakåt. Det signalerar inledningen på en bra period för Kumla. Joar kliver fram och avstyr framför en vit efter ett hårt inspel från sidan, sedan har Bover och Gustav stora problem att spela sig ur Kumlas höga press. Shaun löser problemet.

I 20e hamnar vårt mittförsvar på hälarna när det droppar ner en långboll. Toka löser det hela med en vältajmad glidtackling i eget straffområde. Ny långboll i mitten i 24e, Joar störtar ut och skickar bollen till inkast. I 27e osar det hett igen, efter ny långboll in i vårt straffområde. När det ser ut som om Alfred tappat sin duell och skottläget öppnar sig kommer han tillbaka och blockerar undan. Oskar Nar lurar Gustav i nästa attack, avlossar ett hårt skott från 20 meters håll, blockas av Bover. I 33e hittar Alex Jorge Brilhante de Sousa fram till Joel Källgren som vinner duellen mot Alfred men nicken blir felriktad, bollen smiter utanför.

I 34e lyckas vi sticka upp, Jonatan söker Julius i mitten. Bollen kommer i svår höjd, det blir varken skott eller nick ur friläget. Jonatan vinner boll direkt efteråt, spelar vägg med Julius men för tredje gången denna eftermiddag sätter chilenaren sitt skott vid sidan om målet.

Kumlas efterföljande anfall blir riktigt farligt. Vi överrumplas av en touch precis framför näsan på den assisterande som släpper vad som ser ut som en solklar offside. Bover fäller den framrusande motståndaren bakifrån, får gult. Kunde varit värre … Frispark några få meter utanför straffområdet när regnet börjar falla över Källbrink, blir till intet.

I 38e tar sig Katenda fram till vänster där det inte ska finnas utrymme. Bollen in i mitten, blir ett avslut från Yvan som blockeras. Då satsar vår 25a med en cykelspark som passerar över. I nästa anfall spelar Lamin i planens längdriktning, Yvan kommer inte loss men ett par minuter senare går det bättre. Shaun vinner boll på mitten, hittar Yvan som iskallt chippar bollen över målvakten som rusar ut och försöker göra sig bred. 1-0!

Kumla hinner knappt hämta sig förrän det ringer igen. Alfred bryter mitt på egen planhalva, driver fram, lämnar över kort till Jonatan när han passerar mittlinjen. Det blir en direktpass till Julius ute till vänster, bollen snabbt in i mitten där Yvan ångar fram, placerar in 2-0 ensam mot målvakten igen.

Andra halvlek inleds chockartat. En långboll direkt och vårt mittförsvar visar sig sårbart på nytt. "Briljanten" kommer helt fri, Joar hejdar närskottet suveränt med högerhanden men returen studsar på motståndaren och in i nät. Skitmål till 1-2.

Det syns att Kumla får energi av målet men det är vi som skapar chanserna direkt efteråt. Jonatan och Lamin samarbetar för att ge Yvan ytan till höger. Det blir ett hårt, lågt inspel parallellt med mållinjen men tillräckligt långt ut för att målvakten ska inte ska kunna ingripa. Då har vi ingen på plats för att stöta bollen i nät. Repris kommer nästan direkt, nu med Toka som regissör och Jonatan som passningsläggare. Denna gång finns Julius på plats men får inte tillräcklig träff på bollen som passerar bortre stolpen.

I 54e blir vi upprullade på vår högersida och det ser hotande ut. Bover sätter fram pannan och hotet är avvärjt när Joar slänger sig ner och tar hand om bollen vid ena stolpen. Kumla anfaller ivrigt nu och det ser oroväckande öppet ut i vårt försvar. Kanske just därför som deras anfallare springer offside så ofta. Det tackar vi för.

I 61a verkar Katenda och Gustav ha full koll på en motståndare nere vid hörnflaggan men släpper ändå till en hörna. Den slås mot bortre där Hesselheim får en fri nick, bollen förbi Joar, på mållinjen sticker Julius fram skallen och nickar undan. I 64e hamnar Bover i löpduell mot "Briljanten", vinner den axel mot axel i eget straffområde. I 66e är det Lamin som är tuffast i en duell, skickar vunna bollen direkt framåt, Yvan tar emot, sidsteppar Kumla-keepern och trycker in 3-1 i det övergivna målet.

Lamin svarar sedan för en dribbling precis utanför eget straffområde, tappar bollen, får frispark emot när han försöker återta den. Frisparken dundras i vår mur. I 78e är Hesselheim på nytt högst efter hörna, även denna gång sticker Julius fram knoppen och till slut rensas bollen undan efter ett par snedstudsar framför vårt mål. Kumla försöker trycka på men de skapar inget mer. Däremot har vi fler möjligheter till omställningar. Den sista touchen blir inte den rätta och matchen slutar 3-1.

14 oktober 2017: Assyriska IF Norrköping - HIF 0-2

Att kunna genomföra ett uppdrag under press är strongt. Det är vad Huddinge IFs lag presterar borta mot Assyriska IF i Norrköping. I fint höstväder, på slirigt underlag, tar laget den seger som är nödvändig för att hänga kvar. Ett sent övertidsmål spikar slutresultatet till 2-0.

Första halvlekens spelkvalité än tämligen låg. Hemmalaget satsar nästan ensidigt på höga lyror mot vårt mittförsvar där Dejan och, i synnerhet Alfred, agerar med säkerhet och pondus. Motståndarna kommer inte åt lyrorna som blir lätta byten för en alert Joar.

Vi försöker komma runt på kanterna men inspelen hittar sällan någon lagkamrat. I 10e har vi vårt första avslut på mål, Jonatan skjuter mitt på målvakten efter öppnande nick från Julius. I 13e kombinerar Toka, Yvan, Lamin och Toka igen, inlägget når Jonatan vars nick saknar kraft, målvakten Robin Ahlberg har inga problem att suga åt sig bollen.

I 17e får Ahlberg visa mer av sina kvalitéer när Shaun och Julius kombinerar, den senare levererar vårt bästa inspel, hårt och ganska lågt. Ahlberg flyger ut och får undan bollen framför två gulsvarta vid bortre stolpen.

I 30e kommer halvlekens bästa målchans, och den är hemmalagets. En högerhörna nickskarvas, bollen tar i bortre stolpens insida, Alfred rensar undan. I 38e svarar Toka för en viktig brytning till höger om vårt straffområde men dräller för länge med bollen, förlorar den. Det håller på att bli riktigt farligt. Tack vare gemensamt jobb från Shaun och Alfred kommer vi undan med hörna, som blir resultatlös.

Katenda, som dittills mest utmärkt sig med kraftfullt mittfältsspel, har två avslut under halvlekens slutskede. Målvakten lämnar retur på det andra, bollen lyfts in och Julius nickar utanför ur bra läge. Även Yvan prövar med ett avslut efter lite oreda i hemmalagets försvar. Ahlberg är snabbt nere och kniper bollen vid närmsta stolproten.

Med Boo i pausledning, 4-1, borta mot Värmbol är seger troligen det enda som kan hålla oss kvar i division 2. Vi inleder andra starkt. Yvan tar en frispark mitt på deras planhalva, hårt och skruvat, Ahlberg svarar för en flygande räddning uppe vid sitt vänstra kryss.

Intensitetet stiger. Julius och Toka drar på sig gula kort (Shaun har ett med sig sedan första), precis som två av hemmalagets spelare. Hemmalaget verkar panikslagna i vissa lägen, gestikulerar och skriker, men även HIF-spelarna känner av pressen. En del rop och gester även där.

I 58e agerar Joar lugnt på ett avslut utifrån, skottet avlossat av nyss inbytte Patrick Ayala. Annars är det mest mittfältskrig i det här skedet av matchen. I 70e vinner Toka en tuff duell, vi ser möjligheten till en öppning, Yvan drar sig inåt från vänsterkant, prövar avslut men träffar inte målet.

Aggressive Toka byts ut mot Irvine som inleder som högerback men som måste ses som en offensiv förstärkning. I 75e lyfter Jonatan en frispark från mittplan, in mot Assyriskas straffområde. Vi har tre spelare där bollen droppar ner men ingen får fram en fot, istället kan Ahlberg snappa åt sig bollen. Ny listig frispark från Jonatan minuten därpå, från vänstersidan. Bollen på väg mot bortre krysset när en hemmaspelare lyckas hoppa upp och nicktoucha bollen utanför. I efterspelet till hörnan kommer att två framstörtande gul-svarta vid bortre men ingen lyckas få ordentlig träff på bollen och den smiter iväg på det hala underlaget.

I 78e noteras en sällsynt hemma-attack. En enkel chip och Hadi Wahedi kommer helt fri till höger i vårt straffområde, får dock inte träff på bollen som Joar tar hand om.

Mer offensiv satsning från vår sida. Lidmo kommer in i 82a och går direkt upp i anfallet. När vi får en hörna är det Lidmo som räddar den överlånga lyran från att gå till inkast, spelar inåt till Katenda, vidare till Irvine som nyper till rakt framifrån, in i ett välbefolkat straffområde. Bollen till Alfred som, från nära håll, skickar den förbi Ahlberg för 1-0! Rena tv-pucks-högen efter målet.

Direkt nya direktiv från tränarbänken. Nu är det försvar som gäller – och skicka bollen så långt bort det bara går. Lidmo ner i backlinjen, självklart. I 88e får han lite problem på sin högersida. Det blir ett inlägg som når omarkerade Ayala vars nick passerar utanför med god marginal under överseende av Joar. Jonatan, nyss varnad, byts ut. Joacim in för att täta defensiven.

I 92a ser Assyriska sin chans. Frispark halvvägs in på vår planhalva, målvakten Ahlberg kommer upp, det blir rörigt, Shaun bröstar undan bollen, den rensas långt, Yvan ensam mot en försvarare på deras planhalva. Offside, förstås!

I 95e tilltvingar Assyriska sig en hörna. Den rensas på nytt av ett viljestarkt HIF. Gustav skickar bollen mot Yvan som denna gång startar från egen planhalva. Han avancerar 30 meter mot en tröttkörd, ensam försvarare innan han prickar in 2-0-bollen från straffområdeslinjen. Ny tv-pucks-hög!

Domaren blåser av i samband med avsparken. Vi hänger kvar.
Assyriska åker ur – när Boo sätter en straffspark för seger, 6-5!, borta mot Värmbol. På övertid.

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub