Herr

Matchrapporter division 2

Vi pallar inte pressen

Lördag 7 april, Huddinge IF - IF Sylvia 2-4

Ett praktexempel på Sylvias höga press. De är fyra spelare mot våra två utanför vårt straffområde.

Hoppet om poäng i premiären lever nästan en hel halvlek. Så länge håller vi under pressen från IF Sylvia. Två snabba mål före paus vänder vår 1-0-ledning till underläge. I andra halvlek var vi hopplöst efter, får vara glada över att förlusten stannar vid 2-4.

Topptippade Sylvia tar ett bastant tag om matchen från avspark. Första målchansen är det däremot vi som skapar. Shaun vinner en duell, via Irvine och Yvan sveper bollen genom gästernas straffområde, Katenda dyker upp från andra hållet och prickar säkert in årets första mål.

Sylvias svar kommer snabbt, en långboll når Daniel Andersson, Kevin är snabbt ute och styr skottet till hörna. Vi skapar ett liknande läge i 16e, Gustav drar upp anfallet, hittar Yvan till vänster, målvakten rusar ut och stöter undan bollen.

Gästernas bollinnehav är markant. Vi är dock vassare i våra omställningar. I 37e brakar Irvine fram längs högersidan, fälls av Philip Özer som varnas. Nästa möjliga omställning bromsas in och vi försöker rulla boll i egen backlinje. Det går som så ofta tidigare i år. Bolltapp. Följt av sidledspassning och Daniel Andersson har inga problem att pricka in 1-1.

Ett snarlikt läge två minuter senare, en förlorad närkamp i eget straffområde. Daniel Andersson, 2-1 för gästerna.

I paus skickas storvuxne anfallaren Julius in – som mittback! Daniel Andersson får ett friläge i 54e, missar målet. I 60e vinner Johan Edeland en hörna. Kort variant och uruselt inlägg leder till Sylvia-attack. Yvan avvärjer med händerna i brösthöjd. Inget kort!?

1-3 rullas in av Philip Özer i 63e. Återigen förlorar vi en försvarsduell man-mot-man, näste försvarare missar bollen och det blir ett friläge.

Vi gör ett dubbelbyte, Julle skickas upp på topp. Men det är i vårt straffområde det osar hett. Marwan Baze skjuter utanför ur fritt läge direkt efter bytet. I 68e överraskar Sylvia med en snabb frispark, Gustav är vaken och räddar oss undan ytterligare ett friläge emot. Kevin gör en prakträddning på lågt skott efter hörnan som följer.

I 74e försöker Yvan till höger, möter tufft motstånd, slänger upp näven som träffar illa. Rött kort!

Med reducerat manskap krigar hemmaspelarna vidare mot övermakten. Kevin svarar för två lysande räddningar på hårda, låga skott men tvingas släppa in fyran när Hampus Lönn volleyskjuter efter nickpassning på hörna i 84e.

Vi friserar siffrorna i 89e. Younas lyfter en frispark mot straffområdet, Julle nicktouchar vidare, Patrik kontrollerar bollen, passar perfekt in till Tobias som skjuter direkt. Snyggt! En trevlig minnesbild att ta med sig efter en match där vi var tvåa i nästan alla situationer.

Överrumplade

Lördag 14 april, Södertälje FK - Huddinge IF 3-1

Fayia Kobba Jr - förra året hos oss! - söker passning till blivande tvåmålsskytten Bachir Katourgi när Södertälje försöker spräcka nollan under den mållösa första halvleken. Huddinge-spelare i vitt är, från vänster, Younas Messaoudi, Fredrik Åberg, Joacim Corneliusson och Gustav Sågänger. I mål, Kevin Strimer.

Efter en "typisk" 0-0-föreställning under första halvleken blir vi överrumplade när Södertälje kommer ut med driv och glöd direkt i andra. Det tar dom 35 sekunder att göra 1-0. Tolv minuter senare står det 3-0 och vi spelar med reducerat manskap efter ett rött kort. Efter viss uppryckning lyckas vi kapa förlustmarginalen till två mål för andra matchen i rad när Gustav Sågänger nätar för första gången på 48 seriematcher, spikar slutresultatet till 3-1.


Under första halvlek befinner sig bollen oftast på vår planhalva, oavsett om det är vi eller Södertälje som äger bollinnehavet. I 5e har Bachir Katourgi ett öppet läge till vänster men skjuter över. För vår del har vi två långa uppspel i mitten där hemmamålvakten agerar räddande ängel långt ute, rensar undan närmare mittcirkeln än egna straffområdet.

I 24e skapar Selwan Al Jaberi sig ett skottläge i vårt straffområde, bollen smiter precis utanför. I 32a behandlar Edward Owusu bollen lite för länge när det finns ett gigantiskt hål till höger i hemmaförsvaret och chansen rinner ut i sanden. Mönstret upprepar sig tyvärr fler gånger under matchens lopp.

I 43e är vi alldeles för klena i våra aktioner, leder till öppet läge och ett rappt skott som Kevin Strimer tippar till hörna. Gustav Sågänger nickar bort lyran in, en hemmaspelare prövar med en chansvolley utanför straffområdet. Bollen susar tätt utanför Kevins högra stolpe.

Efter paus går Södertälje till attack på vänstersidan direkt, vinner ett inkast, bollen lobbas in i mitten av vårt straffområde. Där står Katourgi helt omarkerad, våra två mittbackar och målvakt står och tittar på när hemmalagets nummer 9 får till en vek nicklobb som dimper i nät. Där var vi inte vakna!

Södertäljes ökade aktivitet i början av andra tar oss på sängen. Det osar hett vid flera tillfällen. I 52a låter vi Katourgi snurra runt och pröva en "halv cykelspark" med Fredrik Åberg nästan uppe i ryggen på honom. Bollen på Fredriks uppsträckta arm – från sådär en halvmeters håll. Eftersom detta sker mitt i straffområdet blåser domaren straff och visar upp det röda kortet.

Katourgi säker från straffpunkten, 2-0 till SFK. 3-0 kommer i 58e, ett lågt inspel från höger, Al Jaberi sätter bredsidan till från nära håll, bollen mellan Kevins ben.

Direkt efter målet kommer Julius Armalis in och Joacim Corneliusson kliver in som mittback. Julles intåg ger oss något att sikta på i offensiv riktning. Han nås av en långboll i 62a, fri med målvakten väljer han att vända upp i stället för att ta ett snabbt chansavslut. Fortsättningsvis ställer han till en del oreda i hemmaförsvaret utan att ha touchen med sig.

I 66e är en repris av 3-0-målet på gång, en boll tvärs igenom hela vårt försvar. Kevin svarar för en fotparad på det hårda närskottet från Kevin Sharro. I 72a står Kevin åter i vägen, nu är det Katourgi som tar sig igenom och avlossar ett stenhårt skott ur liten vinkel.

Dodou Njie har kommit in och vi får lite bättre spel längs högersidan, möjligen beroende på att hemmalaget inte är lika intresserade av att trycka på framåt. Ett samarbete med löpvillige William Sheriff – härlig klackframspelning! – ger Shaun Lomas nickmöjlighet men bollen sveper förbi bortre krysset. Då har vi mer tur i 79e. Ett tänkt inlägg från Gustav Sågänger seglar över hemmamålvakten och in i bortre burgaveln. Det visar sig bli ett tröstmål. Under matchens avslutande 13 minuter spelar även hemmalaget med nio utespelare sedan en spelare skadats och de redan utnyttjat alla sina fem tillåtna byten. Vi äger mycket boll under slutskedet men skapar inga vassa chansen. Slutresultat 3-1, seger för Södertälje.

Förlust för nyskapat lag

Lördag 21 april, Huddinge IF - Newroz FC 0-3

William Sheriff i duell mot två Newroz-spelare. Shaun Lomas ger stöd.

Med fem nya spelare i startelvan jämfört med förra veckan hoppas vi på en uppryckning i lördagens hemmamatch mot Newroz FC men första halvleken är svag. Vi går till pausvila i underläge 0-2, noterar en viss uppryckning under matchens sista fjärdedel – eller är det motståndarna som spelar på resultatet? En omställning i 89e spikar slutresultatet 0-3.

Källbrinks konstgräsplan har hårt underlag vilket påverkar såväl bollkontroll som passningsspel men det verkar som om Newroz kan hantera förhållandena bäst. De vinner slantsinglingen och väljer att börja med vinden i ryggen, tar ett grepp om taktpinnen från start och ger oss sällan några ytor att spela på.

De har dock problem med vår högreste anfallare Julius Armalis och de vitklädda visar ofta tecken på irritation, något som lever vidare matchen igenom och som renderar dem flera gula kort för tjafs och protester mot domslut.

Debuterande Tshutshu Tshakasua svarar för gott försvarsarbete i 20e och följer snabbt med upp i anfallet men det rinner ut i sanden. Vi får ingen tyngd och kraft i attackerna. Newroz har bättre tryck när de anfaller. I 21a avlossar Roy Sevgili en riktig kanon, matchens första avslut på mål. Kevin Strimer stöter ut till hörna. Vårt första allvarligt menade avslut kommer i 23e. Tshutshu skjuter utanför efter bra förarbete av Christoffer Katenda och Edward Owusu.

Newroz tar ledningen i 29e efter en trippelhörna, mittbacken Miralem Aslani nickar i nät. I 31a skapar de ett friläge för Serta Gemici till vänster men vi klarar oss undan baklängesmål – men inte så länge. 0-2 kommer i 33e. Ett inspel från högerkanten, Alexander Roka vinklar in bollen.

Vi tilltvingar oss två hyfsade frisparkslägen dryga 20 meter från mål men keepern Arda Sarihan har inga större problem att avstyra. Kort före paus är Newroz nära att utöka sin ledning, Marcus Törnstrand nickar tätt utanför efter en frisparkslyftning.

Andra halvlek inleder vi med ett bolltapp, Newroz spelar in framför mål där en hederlig tåpaj överraskar Kevin, bollen smiter precis utanför. Sedan är det viss skärpning hos hemmalaget men upprepade missförstånd över hela planen hindrar oss från att få något riktigt flyt i spelet.

I 53e hittar Shaun Lomas fram till Julle som tvekar och bollen spelas undan till inkast. Katenda och Eddie samarbetar ännu en gång framgångsrikt ihop med Tshutshu som fälls strax utanför straffområdet. Ingen utdelning på frisparken.

Yvan Nganboziza och come-backande Erido Poli kommer in i 63e för att stärka offensiven. I stället blir det direkt en jätteöppning bakåt, Dodou Njie jobbar stenhårt hemåt och lyckas avstyra med en tuff tackling i eget straffområde. Direkt efteråt blir Fabakary Sanneh frispelad till vänster men rullar bollen förbi bortre stolpen.

Yvan visar framåtanda i 70e, sveper förbi Newroz' vänsterförsvar, lyfter in i straffområdet, bollen dimper ner hos Katenda vars skott touchar en motståndare och det blir endast hörna. Mer positivt från Yvan i 82a, inspelet på fötterna hos Julle som inte får någon fart på skottet.

I 85e får Katenda gult kort. Helt och hållet domarens eget agerande bakom det kortet. Katenda förbi två motståndare i vänstra straffområdeshörnet, han blir dragen i tröjan, tappar balans och boll. Skriker ut sin frustration över den uteblivna – och solklara! – straffsparken.

Vår offensiv mot Newroz låga försvar leder inte till mycket annat än milsvida luckor bakåt. I 88e behandlar Dodou bollen för länge, blir av med den och vi får vara glada att utfallet endast blir ett stolpskott med retur över. Minuten därpå har vi inte samma tur. En omarkerad Sanneh får två chanser att överlista Kevin, fastställer slutresultatet till 0-3.

Svängdörrar i Motala, förlust 3-5

Lördag 28 april, Motala AIF - Huddinge IF 5-3

Hemmalagets Johannes Ehn skjuter förbi täckande Anton Lidmo under lördagens match på Idrottsparken i Motala. Vår 6a är Gustav Sågänger. Inget mål denna gång, Ehn gjorde dock en balja i Motala AIFs 5-3-seger. (Foto: Jens Bollius, Motala Vadstena Tidning)

Motala AIF spräcker nollan redan i 5e minuten och bygger upp en stabil 4-0-ledning före paus, Renato Rako och debutanten Eldin Lugonja tvåmålsskyttar. Efter paus hyfsar vi till slutsifforna, främst tack vare två mål i slutskedet. 3-5 i baken accentuerar behovet av bättre försvarsspel, offensivt har vi skarpa vapen.

Med nyopererade skribenten i viloläge hemmavid blir det ingen fylligare rapportering från Idrottsparken i Motala. Jag rekommenderar reportaget i Motala Vadstena Tidning: Storseger för MAIF.

Från egen rapportör meddelas att ett bolltapp ligger bakom det tidiga 0-1-målet. Andra baklängesmålet kommer efter omställning när båda ytterbackarna är högt uppe. Utöver detta noteras att vi vid ställningen 0-4 redan efter första halvlek byter in fyra spelare till starten av andra. Tre av dom gör mål innan matchen är över.

Vi inleder halvleken med hög energi och belönas när Julius Armalis sätter 1-4 i 56e, utnyttjar en målvaktsretur efter skott från Edward Owusu. Vår offensiv blir smått desperat och vi straffas när Motala replikerar, Johannes Ehn gör hemmalagets femte mål ur friläge i 58e.

Även hemmalaget kostar på sig att byta friskt, använder samtliga fem tillåtna byten, uppdelat på tre byten efter en timmes spel och två byten med kvarten kvar. Vi utnyttjar också vårt femte byte när Younas Messaoudi kommer in i 66e.

Spelet blir böljande, båda lagen skaffar sig hörnor och halvchanser. Vi utnyttjar våra bäst. Tshutshu Tsakasua reducerar till 2-5 på passning snett bakåt från Julius och Tobias Corneliusson spikar slutsiffrorna 3-5 på övertid, snärtar in bollen på passning från alltid lika aktive Gustav Sågänger.

Tempostarka omställningar sänker oss

Lördag 5 maj, IFK Haninge - Huddinge IF 3-0

Målvakten Joar Gadd Berglund, åter i laget efter handskada, stöter undan bollen framför Haninges Fredrik Notice. Vittnen i gul-svart är Anton Lidmo (2), Tobias Corneliusson (23, delvis skymd) och Christoffer Katenda (10).

Vi saknar många spelare på grund av avstängning, skador och sjukdom vilket inte underlättar uppgiften borta mot topplaget IFK Haninge. Första halvlek gör vi det bra, mållöst efter 45 minuter. Efter paus hänger vi inte med i Haninges tempo när de ställer om, tvingas inkassera ett 0-3-nederlag – som faktiskt kunde blivit ännu större.

Vi börjar optimistiskt på Torvalla. Shaun Lomas tar en tidig löpning med boll, via Edward Owusu når bollen Tobias Corneliusson vars skott tippas över med viss möda.

Resten av halvleken kan beskrivas i korthet: Vi rullar boll men skapar inget mot ett väl samlat hemmaförsvar. Haninge verkar förlita sig på starkt försvar och omställningar när chansen kommer. Lite primitivt men ofta effektivt. Dock inte under första 45. De hotar i höjden på ett par hörnor, får till ett skott i stolpens utsida efter en tilltrasslad situation i 14e, och det ser lite oroligt ut när deras fyrtorn lyckas nickskarva utsparkar och andra långbollar. Patrik Brunner och Anton Lidmo hanterar det ändå bra och Shaun agerar hjälpgumma lite överallt.

Vi har lite otur med lite svajiga domslut. I 30e driver Gustav Sågänger fram, förbi två motståndare, dras i armen, fortsätter med boll ett halvdussin meter in i straffområdet. Det ser lovande ut. Då blåser domaren för tröjdragningen, ger oss frispark en bra bit bakåt men inget gult till syndaren. Kanske konsekvent ändå, det är andra gången domaren berövar oss ett klart fördelsläge. Inget som glädjer ett HIF-hjärta.

Debutanten på högerbacken, Georgios Kousis, är skottvilligast i HIF under första. I 34e får han dålig träff, fint framspelad av Gurra, i 45e bättre träff men bollen förbi bortre stolpen.

Vi inleder även andra bra. Tobbe får frispark efter en framstöt i mitten, Eddie drar bollen i muren och sätter returen på samma ställe. Vi ligger på offensiven men skapar inget. I 53e tar Haninge chansen, målvakten Adrian Engdahl plockar ner en lyftning och startar en snabb omställning, bollen in från kanten, når helt frie Marwan Badar som misslyckas med bollmottagningen.

Vi borde varit varnade, men två minuter senare kommer en liknande situation, om än inte lika blixtsnabb omställning. En cross från vänster till en öde högerkant, lågt inspel och Fredrik Notice stöter in 1-0 från nära håll.

I 61a kommer reprisen. Haninge tar sig fram alldeles för lätt på vänstersidan denna gång, lågt inspel, Notice, 2-0.

Efter dessa dubbelsmällar börjar för många av våra spelare göra för mycket alldeles på egen hand. Resulterar ofelbart i att Haninge kan dubbla på bollhållaren och erövra bollen. Hemmalaget fann självförtroende efter omställningen i 53e. Fram till dess kontrollerade vi halvleken, de var tydligt frustrerade och ifrågasatte det mesta. Efter andra målet styr de skeendet på planen. Vi har två skapliga chanser. Shaun vräker på från 25 meter, bollen tätt utanför. I 74e frispelas inbytte Irvine Loyanda Kiesse av Christoffer Katenda och hans låga avslut passerar sånär målvakten som får kontroll på bollen först på andra försöket.

Slutkvarten bjuder på minst fyra giftiga Haninge-kontringar. Joar räddar vid tre tillfällen men ser lite passiv ut vid främre stolpen när Simon Gefvert lätt tar sig förbi både Gurra och Anton innan han tåar bollen i nät. 3-0.

I 88e får Eddie bra riktning på en frispark men Engdahl har full koll, stöter bollen över vid bortre krysset. På övertid sticker inbytte Joacim Corneliusson fram pannan på ett inlägg efter hörna, styr bollen utanför. Mer än så mäktar vi inte med.

Fortfarande poänglösa

Söndag 13 maj, Huddinge IF - AFK Linköping 1-2

En olycka kommer sällan ensam. Inte nog med att vi blir utan poäng mot AFK, lagkapten Christoffer Katenda behandlas efter ett tuff hopslag redan i 7e minuten. Tvingas bryta och ses hoppande på kryckor uppför läktartrappan inför andra halvlek.En nick efter hörna, en omställning - i 87e!!! - blir det som fäller oss i en torftig historia mellan två lag i tabellens bottenskikt. Vi har inget redskap att dyrka upp AFK Linköpings manstarka försvar. Två avslut på mål är alldeles för lite i en match där vi dominerar skeendet ute på plan. Yvan Ngabonziza stänker upp en retur i nättaket efter skott från Tshutshu Tshakasua men det räcker inte till poäng. Förlust 1-2 till slut.

Låt mig säga det först som sist, AFK Linköping är det sämsta lag vi mött i årets serie. Ett par, tre klasspelare, resten goda hantverkare. Ett lag vi borde kunna besegra. Men det gör vi inte. Visserligen är gräsplanen svårbemästrad och felstudsar på tuvorna stör båda lagen men det är ingen ursäkt.

Vi inleder aggressivt och pressar tillbaka våra gäster från Östergötland. Christoffer Katenda vräker sig fram för att störa ett uppspel i 7e. Hopslaget blir våldsamt och det slutar med att vår lagkapten haltar av planen. Vi får spela med tio man ett par, tre minuter innan bytet blir av. Med reducerat manskap skapar Edward Owusu och Johan Edeland en öppning för Tshutshu Tshakasua men gästernas målvakt är alert och hinner först, sparkar undan bollen.

William Sheriff kommer in och driver raskt förbi två motståndare men skottet touchas till hörna. Vi spelar fler längre bollar jämfört med tidigare matcher vilket resulterar i att vi får tryck mot AFKs bakre linjer. Tshutshu och William har var sitt skott tätt utanför.

Det dröjer till 35e innan gästerna skapar något riktigt farligt och det är naturligtvis på en fast situation. En frispark lyfts mot bortre där fyrtornet Dinko Felic når högst. Vår keeper, Joar Gadd Berglund, uppfattar situationen och får kontroll på bollen på andra försöket.

AFKs bästa period infaller i slutet av halvleken. Ett halvhögt inlägg är riktat mot Felic, då flyger Joar dödsföraktande genom luften och boxar bort bollen. Gästerna återkommer på bred front bara minuten efteråt, sveper igenom vårt stillastående försvar, två rödklädda blir helt fria mitt i straffområdet. Då klantar de till det för sig i ivern, främre killen nästan snor bollen av kamraten. Offside! Där kommer vi undan med blotta förskräckelsen.

Vi återtar initiativet direkt i andra men våra bollar in mot AFKs försvar är helt verkningslösa, nickas bort utan några som helst problem. I 52a skickar de ytterligare en av många chansbollar framåt, Dodou Njie får problem med bollkontrollen och ger dom en gratishörna – som de naturligtvis utnyttjar. Den slås mot främre där Atosh Elmi nickar i nät från nära håll. 0-1.

I 56e skapar vi viss oreda i AFKs försvar tack vare ett par snabba passningar, Julius Armalis ser läget, vräker på ett kanonskott förbi sin försvarare men målvakten får kroppen bakom och avstyr. Direkt efteråt lever vi farligt när Anton Lidmo får problem med bollen, en motståndare snor den och rusar mot vårt mål med Anton i hasorna. Joar störtar ut och reder upp situationen.

I 62a kommer chanstagaren Yvan Ngabonziza in och kvitteringen dröjer inte ens tre minuter. Tshutshu manövrerar sig fram vid straffområdesgränsen, skickar iväg ett hårt skott som målvakten inte kan hålla, Yvan är snabbt framme och vräker upp bollen i nättaket. 1-1.

I 72a ställer lille kvicke och ständigt utmanande Fabrice Junus till problem för vårt försvar. Ett par rödtröjor helt fria, bollen i mål. Linjemannens flagga räddar oss ännu en gång.

Vi fortsätter vår offensiv. Gustav Sågänger skickar ett inlägg med rätt adress, Tshutshus nick tar i ribbans översida. Eddie avlossar matchens hårdaste skott – utanför! Yvan försöker dribbla men är alldeles för lättläst, kommer ingenstans. I 87e springer han ifrån bollen i ett försök till avancerad dragning nere vid höger hörnflagga. En rensning från AFK-försvararen blir till en öppnande passning, Mikael Sonesson löper sig fri och stöter in bollen förbi Joar. 1-2. Från ingenstans.

Eddie har en nick över ur svårt läge, passning från William. Det är enda kvitteringsläget vi skapar, trots fyra minuters tillägg. Vi tvingas inkassera ytterligare en förlust.

Seger mot Sleipner!

Söndag 20 maj, IK Sleipner - Huddinge IF 2-3

Vi bryter vår förlustsvit när vi vinner borta mot IK Sleipner, 3-2! Edward Owusu, Gustav Sågänger och Julius Armalis ger oss en 3-0-ledning. Sleipner reducerar två gånger men vi håller undan till årets första trepoängare. Vår första seger mot Sleipner i Norrköping tar oss upp över nedflyttningsstrecket.

Martin Augar rapporterar att vi får en bra start på Östgötaporten, tre hörnor under de inledande 10 minuterna. Fortsättningsvis bli första halvlek mindre händelserik. Inget av lagen vill bjuda på något. Kort före paus ändrar sig hela matchbilden. Vi får en hörna som Tshutshu Tshakasua slår, en hemmaspelare nickar bort och bollen dimper ner för Eddie som får på en kanonträff, 1-0!

Vi är inställda på att gå ut aggressivt efter paus och vi får en bra start. William Sheriff och Eddie initierar en omställning, Gurra löper in i boxen och volleyskjuter i nät när passningen kommer. 2-0!

Sleipner-spelarna hänger med huvudet och vi försitter inte tillfället. William spelar in till Gurra som förlänger till Julle som avslutar säkert. 3-0!

Vi släpper inte till några luckor bakåt i öppet spel men våra brister vid fasta situationer skänker hemmalaget visst hopp. En hörna i 69e betyder 1-3 och Sleipner går på jakt efter mera. Vi försvarar oss rätt väl och borde egentligen förvalta några av våra lägen framåt men när klockan tickar in på tilläggstid verkar ändå allt vara under kontroll. En frispark i 94e resulterar i ett andra reduceringsmål men segern bärgas och glädjen är enorm hos våra killar. Seger efter sex inledande förluster! En sjunde nollpoängare i rad hade inneburit ny bottennotering, räknat från säsongsstart.

Pojklag ingen match för oss

Lördag 26 maj, Huddinge IF - Eskilstuna City 4-1

Tvåmålsskytten Tobias Corneliusson stormar fram, Julius Armalis visar var han vill ha bollen.I underbar sommarvärme tar vi tre säkra poäng när Eskilstuna City kommer på besök på lördagen. Gästerna startar med åtta tonåringar, varav sex 17-åringar. Detta pojklag kan vi enkelt avfärda med 4-1 och matchen utgör ingen som helst värdemätare. Det blir åtskilligt tuffare mot Enskede nästa lördag.

Vi tar ett bastant grepp om spelet från första början. Ett tidigt mål ger oss stärkt självförtroende och visar vägen mot en kassaskåpssäker viktoria. Joacim Corneliusson lyfter in en högerhörna, Gustav Sågänger når högst, nicken prickar stolpen, returen skyfflar Tshutshu Tshakasua i nät från nära håll. Matchklockan hade då tickat fram till minut tre, om den inte varit vandaliserad.

Med tio minuter gångna nickbryter Younas Messaoudi en passning på mitten, spelar till Tshutshu som rusar fram till vänster i straffområdet, faller lätt och lite teatraliskt efter en lätt touch. Domaren blåser och pekar på straffpunkten. Tobias Corneliusson stegar fram, skickar bollen i nät till höger om den 17-årige City-keepern Hampus Jakobsson som chansar åt fel håll. 2-0!

I 13e befinner sig Shaun Lomas i anfallets mitt med ryggen mot mål. Det kommer en långlyftning som han går upp för att nicka när han blir överkörd av City-målvakten. Denna gång är straffen solklar och gult kort till keepern. Nu får Dodou Njie chansen från 11 meter. Hampus chansar åt samma håll som förra gången, Dodou dundrar bollen i ribban och bort.

Vi fortsätter att dominera skeendet men lyckas inte med det sista momentet. I 25e jobbar Tobbe fram en möjlighet för Tshutshu som tar i för allt vad han är värd, skickar bollen till skogs långt över och vid sidan om målet och blir sedan liggande med smärtor. Efter tre minuters behandling haltar han av och det är färdigspelat för hans del den här eftermiddagen - muskelbristning.

In kommer Yvan Ngabonziza och låt mig säga det först som sist: Han har gjort många bättre matcher än den här. Bytet påverkar inte matchbilden och vårt tredje mål skickas i nät av Tobbe på pass från Shaun i 33e. Tobbe borde nog ha blivit tremålsskytt i 39e, framspelad av Edward Owusu skjuter han utanför. I 44e hittar Anton Lidmo rätt med en underbar crossframspelning till Yvan vars avslut smeker utsidan av bortre stolpen.

Gästerna gör tre byten i paus och visar upp ett mer stabilt spel under andra halvlek men det dröjer till 79e innan de har sitt första avslut på mål, Joar Gadd Berglund står perfekt placerad och håller långskottet säkert i famnen. Dessförinnan har vi haft fler lägen som inte gett någon utdelning. Matchen känns avslagen även om spelarna i båda lagen pushar och peppar varandra. City har tuffat till sig. Shaun får en smäll över vristen och haltar kring några minuter och när Lidmo blir liggande kvar på gräset efter en duell i 63e beslutar HIF-ledningen om ett dubbelbyte. Johan Edeland och Fredrik Åberg kommer in från bänken.

City rullar boll rätt vackert på mittplan och det ser ut som om HIF-spelarna är nöjda med att spela av matchen, anfalla endast när uppenbara ytor uppstår. I 72a kommer vi på högerkanten, inspelet blir felriktat men när en City-spelare får rejäl felträff och skickar bollen högt upp i luften i riktning mot egna målet blir det till en aptitretare för Julius Armalis som går in i duell om bollen. Målvakten kommer snett i situationen och Julle sparkar 4-0-bollen i nät från nära håll.

Julle borde ha ökat på vår ledning i 85e när Marcus Mikhail, inbytt i 79e, får till ett fint inlägg men vår 9a får inte tillräcklig kontakt med bollen framför mål. Istället tvingas vi se hur Jack Snelus prickskjuter in en City-reducering, bollen genom ett tättbefolkat straffområde i nät intill Joars vänstra stolprot. Snyggt avslut men det känns fullständigt onödigt.

I 90e ställer Dodou till det för sig och skänker City ett möjligt friläge men han reder upp det själv med hårt hemjobb och en fullständigt livsfarlig glidtackling i egna straffområdet.

Dodou får på övertid gult kort efter en situation där en annan av våra spelare varit ganska brutal i sin satsning och det blir en liten palaver med nästan samtliga spelare involverade.

- Jag gjorde ingenting! Säger Dodou efter slutsignalen, en signal som förkunnar att vi tar årets första trepoängare på hemmaplan.

Tapper insats men inga poäng

Lördag 2 juni, Enskede IK - Huddinge IF 3-2

Joar Gadd Berglund boxar bollen framför cykelsparkande motståndare efter hörna i 61a minuten.

Strålande sol och sommarvärme på Enskede IP på lördagen – men inga poäng hem till Huddinge. Hemmalaget visar sig vara lite starkare och vinner välförtjänt med 3-2 i en match där vi ändå hyser hopp om poäng in i det sista.

De inledande 10 minuterna är händelsefattiga. Enstaka långbollar, mest på chans verkar det, inget som besvärar något av lagen. Men i 11e hettar det till. Enskede IK får till ett ljuvligt anfall som startar på vänsterkanten, letar sig förbi den sedvanliga luckan framför vår fyrbackslinje, fram till Kevin Castaneda Isaza, hemmalagets kvicksilver på högerkanten. Han sticker fram bollen till debuterande Jakub Kolarczyk som nätar via bortre stolproten.

Vi svarar direkt. Edward Owusu skickar en lång crosspassning till Gustav Sågänger som krutar till på volley. En ren chansning som inte går hem. I 15e går det bättre. Upprinnelsen är ett inkast en bit in på Enskedes planhalva, Eddie kastar kort, får bollen tillbaka, tunnlar Kevin Castaneda Isaza, via Tobias Corneliusson och William Sheriff får han bollen på nytt, håller ifrån sig en uppvaktande försvarsspelare och placerar iskallt in kvitteringsbollen till höger om den utrusande målvakten. 1-1!

Enskede IK för spelet under större delen av halvtimme som återstår till paus, prövar ofta med långbollar bakom våra ytterbackar men får inte hål på vårt mittförsvar där come-back-duon Anton Lindbom och Fredrik Åberg spelar tillsammans för första gången. I stället får vi en god möjlighet till omställning i 28e när Julius Armalis rensar undan en hörna. William rusar kvickt men rivs ner på mittplan. Gult kort, förstås!

I 32a osar det katt hos Joar Gadd Berglund. En studsande chansboll i mitten jagas av Anton och Christoffer Hansebjer. Från andra hållet störtar Joar ut. Alla tre krockar och faller, bollen rullar sakta vidare mot vårt övergivna mål, Joacim Corneliusson hinner först och rensar bort strax före mållinjen.

Jocke har mycket att göra matchen igenom. Enskede försöker ofta spela sig fram på hans kant men han är resolut och städar framgångsrikt. Han och Gurra, våra ytterbackar, har stora arbetsytor denna eftermiddag och båda syns ofta i händelserna centrum.

I 37e får vi en frispark en bit in på Enskedes planhalva. Eddie lyfter långt från vänster till straffområdets bortre del dit Tobbe vandrat. Han slår till på volley, en passning in i mitten som rensas undan. Lovande variant som tyvärr inte får någon lyckosam efterföljare.

Kort därpå återtar Enskede ledningen. Vi verkar ha kontroll på läget när de anfaller på vår högerkant men på något vis trasslar sig bolluslingen förbi flera av våra spelare fram till en helt bortglömd Eminn Ghozzi som enkelt kickar in 2-1 från nära håll.

Marcus Mikhail skickar i 41a in en hård passningsprojektil i Enskedes straffområde. Bollen slickar två HIF-skallar men försvinner ut över kortlinjen. Bra kvitteringsläge som inte ger något.

Fundering i paus: Vid omställningar har vi oftast endast en spelare, Julle, mot tre av deras försvarare. När dom ställer om kommer dom ofta tre mot tre. Vi lever farligt …

Enskede dominerar inledningen av andra, vinner nästan alla andrabollar och dominerar mitten helt och hållet. I 58e svarar Jocke för en betydelsefull brytning som siste man och det blir upptakten till vårt första riktiga anfall efter paus. Gurra sänder in ett lågt inspel som Julle måste hämta upp strax bakom sig med påföljd att en svarttröjad hinner emellan.

Med timmen spelar hotar Enskede på högerkanten. Hansebjer vinner en löpduell och får iväg en rökare som Joar stöter undan till hörna. Vår keeper boxar sedan bort lyftningen från hörnflaggan och Gurra befinner sig helt plötsligt och oväntat vid andra hörnflaggan, på "fel" sida med bollen, ivrigt uppvaktad av motståndare. Han skapar flera möjligheter att spela sig ur situationen med högerfoten. Då går det inte. Istället kostar det oss en ny hörna. Denna gång missbedömer Joar läget, bollen droppar ner bakom honom och Hansebjer böjer sig fram, nickar in 3-1 från nära håll.

Direkt efter målet byts Yvan Ngabonziza och Irvine Loyanda Kiesse in. Båda svarar för pigga insatser under vår jakt efter mål. 2-3 kommer i 72a efter en frispark som Irvine skaffar oss, det blir några nickar i Enskedes straffområde, Yvan sätter pannan till, lobbar bollen över EIK-keepern och vid dennes vänstra stolpe tränger sig Julle fram och forcerar bollen i nät.

I 79e samarbetar Eddie och Yvan snyggt på vänsterkanten men anfallet stoppas upp vid straffområdeslinjen. I övrigt kontrollerar Enskede matchen väl och de skapar flera lägen. Joar tvingas till två hyfsat avancerade räddningar på fräsande markskott från Kevin Castaneda Isaza och därför hyser vi fortfarande visst hopp om en poäng när matchklockan tickar in på sista ordinarie minuten. Jocke, vår högerback, skickar in ett giftigt inlägg från vänsterytterposition (!), Shaun Lomas får skottläget men bollen tar på en försvarare och blir ett lättfångat byte för hemmamålvakten.

I 92a får vi en sista möjlighet. Jocke tar ett långt inkast, efter nick från försvarare dimper bollen ner ett par meter innanför straffområdeslinjen - hos Joar (!) som prövar ett svårt avslut med ryggen mot mål. Utan framgång. Några få sekunder senare blåser domaren av matchen. Enskede står som segrare med 3-2.

Så nära men ändå långt ifrån

Lördag 9 juni, Huddinge IF - Värmbols FC 1-2

Julius Armalis rensar undan en fast situation och ger sig av med offensiva äventyr i tankarna. Anton Lindbom, Gustav Sågänger och Fredrik Åberg följer spänt händelseutvecklingen.

Källbrink hälsar publik och spelare med strålande sol och sommarvärme men det är klen tröst när vi inte lyckas ta poäng mot Värmbols FC på lördagen. Vi skänker gästerna ett mål i matchupptakten och det ser länge ut att bli matchens enda. Gustav Sågänger spräcker Värmbols nolla efter en härlig individuell insats. Vi har en oförtjänt poäng i sikte när vi släpper in mål på en fast situation. Värmbol-hörna i 85e leder till segermålet, 2-1.

Vi inleder matchen offensivt, vinner en hörna från höger efter 35 sekunders spel. Joacim Corneliusson lyfter in, Anton Lindbom nickar mot mål, bollen styrs olyckligt bort av ett HIF-ben, vi är nära på den studsande herrelösa bollen men chansen rinner ut i sanden.

Vi försöker rulla boll i sedvanlig ordning, kommer sällan eller aldrig ur Värmbols press. Det gäller matchen igenom. I 5e minuten kostar det oss ett mål, ihop med flera andra missar. Joar Gadd Berglund tvingas rensa en pressframkallad bakåtpassning. Det blir inkast mitt på vår planhalva, tas snabbt till en omarkerad blåtröja bakom vår backlinje, ett lågt inspel kommer direkt, Joar rusar ut, skriker och vår försvarare blir möjligen lite passiv i duellen, Emil Olsson hyser inga sådana betänkligheter, sätter fram en doja och vickar bollen förbi Joar, in i det tillspillogivna målet. 0-1!

Värmbols attacker är hela tiden direkta medan vi kommer ingenvart, tappar mittfältsdueller, skapar ingenting. De får lätt stopp på alla våra anfallsförsök. En trängd och harmlös nick från Gustav Sågänger på lyftning från Jocke i 18e är väl det enda. Att ställa i relation till vad Värmbol kan vaska fram:
En frisparkslyftning i 19e som en skymd Joar med besvär lyckas få bort;
En förlorad löpduell i 29e, lågt inspel som vår försvarare är tvåa på, bollen guskelov över;
En nick ner på inlägg, Joar hinner precis framför fötterna på Vedran Benca;
Ett inkast i 41a, touch och en totalt omarkerad Martin Lindgren skickar bollen över från tio meter;
En blixtrande omställning efter en HIF-hörna i 42a, två mot en, sidledspassning och Värmbols-killen ska egentligen bara lägga in bollen men då hinner Shaun Lomas emellan och räddar oss undan ett givet baklängesmål.

Fyra byten redan i paus förändrar egentligen ingenting. Joar tvingas boxa bort en nick riktad mot krysset efter en frispark i 49e. När Georgios Kousis vinner en duell på offensiv planhalva i 57e ger det Edward Owusu utrymme för en väl avvägd sidledspassning till Tobias Corneliusson som inte får träff på bollen när han har relativt fritt skottläge. Istället kontrar Värmbol och vi ger bort en hörna. Joar boxar ut, Patryk Brzeski volleyskjuter utanför. I 64e överlever vi ett nytt skrämskott, bollen i stolpen, Anton Lindbom rensar undan.

Andra halvlek är egentligen obeskrivligt ointressant, sett med hemmasupporterns ögon. Ända fram till dess då Gurra beslutar sig för att bryta mönstret. I 78e rusar han rakt fram i mitten, från egen planhalva, vilket överraskar Värmbols-försvaret som backar. Gurra, aktiv matchen igenom, tackar och tar emot, vräker iväg en rejäl kanon från nästan 25 meters håll, begraver bollen tätt intill Rasmus Karlssons vänstra stolpe. 1-1!

Plötsligt ser det ut som om vi faktiskt ska kunna få något med oss från den här matchen!

Men vi skapar alldeles för lite under den återstående kvarten. Värmbol verkar åtskilligt mer intresserade av en trepoängare. Flera individuella misstag från vår sida ger dem bra lägen och i 85e trycker de in bollen från nära håll efter en hörna. 1-2!

Efter det räddar Patrik Brunner oss undan fler baklängesmål när han kliver fram och vinner två dueller i rask följd och i 89e får vi nog tacka domaren som inte blåser straff när Gurra hanterar en motståndare lite ovarsamt i en omställning.

I slutminuten dyker det gyllene kvitteringstillfället upp. Yvan Ngabonziza får iväg ett vasst skott från högersidan, målvakten boxar ut bollen mitt framför mål där Tobbe kommer helt fel och skyfflar iväg ett skott som hamnar närmare hörnflaggan är målstolpen. Värmbols välförtjänta 2-1-ledning överlever sedan med lätthet tre tilläggsminuter.

Förlust 3-6 speglar inte matchen

Lördag 16 juni, Nora BK - Huddinge IF 6-3

Christoffer Katenda uppfinningsrik på vårt mittfält och dessutom målskytt. I bakgrunden vår bäste spelare för dagen, Gustav Sågänger. Notera även publiken i solstolar intill sidlinjen med skogsbrynet tätt bakom ryggen.Vi förlorar med klara 3-6 mot Nora BK när vi släpper in alldeles för enkla mål. Positivt är att vi skapar många fler lägen jämfört med hemmaförlusten mot Värmbol förra veckan. Frånvaron av halvdussinet spelare på grund av sjukdom och skador blir dock kostbar. Inte nog med det, mittbacksförbannelsen slår till igen, Anton Lindbom haltar av redan efter 19 minuter.


Idrottsplatsen Norvalla minner om tiden då Nora var en militärstad, en tid som tog slut redan i början av 1950-talet. Den ligger inbäddad i grönska, tack vare frånvaron av löparbanor ligger skogen närmare än på Källbrink. Underlaget verkar till och med skumpigare än på vår egen hemmaplan. Det tar lite tid innan vi gör oss hemmastadda. Nora går till attack och Joacim Corneliusson briljerar med en akrobatisk rensning i 3e men vi håller inte tätt mycket längre.

En hörna rensas rakt ut, Anton Westerlund möter direkt från dryga 30 meters håll. Det låga skottet passerar förbi alla i straffområdet – hur är det ens möjligt? – och bollen smiter efter studs in vid Kevin Strimers högra stolpe. 1-0 till hemmalaget. Tid på klockan: 4 minuter 50 sekunder.

Replik från läktaren: "Han måste ha sett den sent!"

Vi hämtar oss så sakteliga efter den kallduschen, skapar några lovande kombinationer men inget som hotar på allvar. Nästa kalldusch kommer i 18e. Anton Lindbom rycks omkull i vårt straffområde, hamnar fel med foten, vi tvingas till en tidigt byte. Ännu en mittback skadad, just när vikarierande mittbacken Dodou Njie gör comeback efter knäskada.

Vi skapar några halvchanser, bland annat ett skott med bra riktning, nära stolproten, men med dålig skjuts. Målvakten hinner ner. Julius Armalis har en nicktouch på inlägg från Jocke, bollen smiter förbi bortre stolpen.

Matchen kanske avgörs i 26e. Omarkerade Marcus Mikhail, kortklippt dagen till ära, går upp i mitten av Noras straffområde, med ryggen mot mål, och blir överkörd av utrusande målvakten. Domaren blåser – frispark för målvakten! (Kan det ha varit offside? Jag brukar inte missa flaggan… Måste kolla det om jag får tillgång till matchfilmen. Kollat! Nä då, inte offside.) Frisparken läggs snabbt och långt, en briljant sista pass från ex-allsvenske Shpetim Hasani friställer Nabil Osman som placerar in 2-0 till vänster om Kevin.

Johan Edeland försöker spräcka vår nolla när han skjuter ett vinkelskott från höger. Målvakten Oscar Klasson greppar bollen vid stolproten. Nora hotar på vår högerkant men Jocke avväpnar Hasani två gånger i rask följd. I 39e får Hasani sin revansch när han springer sig fri, Dodou upphäver offsiden med flera meter, passningen till Osman är lika perfekt denna gång, avslutet lika kliniskt till vänster om Kevin. 3-0!

Noterbart från första är att domaren är snabb att blåsa frispark för hemmalaget, till skillnad mot när våra spelare sparkas ner. På övertid får vi till slut en frispark i bra läge. Edward Owusu fälls, lägger frisparken själv, får den runt muren men bollen hamnar mitt i famnen på Klasson.

Det är ett aggressivare HIF som tar planen i besittning efter pausen. Katenda bränner iväg en rökare i 47e, målvakten lämnar retur som han suger åt sig före Marcus. Två misstag i snabb följd vid mittlinjen kunde kostat oss dyrt men Shaun Lomas respektive Gustav Sågänger hinner reparera innan hemmalaget kommer till avslut.

I 52a rensar Julle en hörna, drar iväg en härlig långboll till Johan och vi får till en farlighet där målvakten svarar för ett starkt ingripande men vi ger oss inte. Johan har rört sig från vänster till höger, rullar i sidled till Julle som skickar in bollen till vänster om Klasson för 3-1.

I 55e vinner vi en hörna från höger. Jocke slår den lågt, en bit ut i straffområdet, Katenda möter direkt. Bollen far som en raket rakt upp i närmast krysset. 3-2!

Nu är hemmalaget skakat. Gurra gör ett fantastiskt jobb i hemarbetet gång efter annan och håller rent på sin kant när Nora försöker kontra. Tyvärr går det inte lika bra på andra kanten. I 66e hittar Josef Steiner ytan bakom Jocke, David Johansson har gott om tid, avancerar in i straffområdet, ner mot sidlinjen, skaffar sig därmed sämre vinkel men lyckas ändå få bollen förbi Kevin. 4-2.

Johan och Eddie står pall i mittfältsduellerna men den spelare som imponerar mest på hemmapubliken är vår lagkapten Gustav Sågänger. När han för femtielfte gången springer ikapp och stjäl bollen för en hemmaspelare kommer utropet från läktaren:
"Han är ju världsklass! Varför är inte han i Moskva?"

I 73e öppnar sig vår högerkant på nytt. Kevin får kroppen bakom det hårda skottet som han boxar ut. I 75e går det inte lika bra. Erik Grandelius, inlånad debutant från Degerfors IF, samspelar direkt med Hasani och den sistnämnde överlistar Kevin efter ett enkelt väggspel. 5-2. Direkt efter målet gör vi ett dubbelbyte och Shaun får även i denna match avsluta som mittback.

I 78e spelar Grandelius på nytt fram till Hasani som faller lätt. Domaren blåser. Kroppskontakt? Knappast! Bollkontakt? Klockren. Så'nt bryr sig inte Ebrima Jeiteh om, sätter stensäkert 6-2 från straffpunkten.

Eddies andra halvlek var mer lik de prestationer han stod för under 2016. Tufft, lovar gott inför framtiden. I 82a drar han en chansfrispark tätt utanför, den har Klasson koll på. Ombytta roller minuten därpå. Gurra skickar in ett fint inspel från vänster, Irvine Loyanda Kiesse missar, det gör inte Eddie som sätter upp 6-3-bollen högt bakom Klasson.

HIF-killarna gör vad de kan under slutskedet men skapar inget mer av värde. Däremot får Kevin avsluta sin dag på ett positivt sätt med två bra räddningar efter omställningar. Klen tröst för ett tigerhjärta, en dag när förlustsiffrorna skrivs till 6-3.

Vår tränare Jussi Kontinen skakar smått uppgivet på huvudet efter slusignalen:
" Dom hade ju ingenting förrän vid 3-0-målet…"

Fotnot. Den här matchen gick under VM-turneringen i Ryssland. Förklaring till utropet om Moskva från läktaren.

Seger efter övertygande spel

Onsdag 20 juni, Huddinge IF - IFK Aspudden-Tellus 1-0

Christoffer Katendas straff smiter i nät invid stolpen, det kan inte ens Cem Alpek förhindra. (Foto: Robert Lindberg som beklagar den dåliga bildkvalitén)

Vi svarar för en synnerligen övertygande insats i sista hemmamatch inför sommaruppehållet. Anledningen till att segersiffrorna mot IFK Aspudden-Tellus stannar vid 1-0 heter Cem Alpek, målvakt hos gästerna. Han radar upp kvalificerade ingripanden matchen igenom, han är till och med nära att hejda Christoffer Katendas matchvinnande straffspark.

I tidigt midsommarväder, det vill säga regn och kylslaget, blir det en händelserik upptakt på den något hala planen. Vi skapar fyra klara frilägen på 14 minuter, ett skott passerar utanför, de övriga tre avstyr målvakten Cem Alpek efter att ha läst situationerna perfekt och sett till att komma nära skytten.

Aspudden-Tellus sticker emellan med en frispark som orsakar röra i vårt straffområde men vi försvarar oss bra, det kommer inget skott mot mål. När vi senare misslyckas att ta oss ur pressen får Jacob Wanselius skottläge men han skickar bollen högt över.

Joar Gadd Berglund, åter i vårt mål, har vissa problem med det hala underlaget, däremot inga problem med de avslut som motståndarna lyckas få iväg.

Dagens domare har vissa problem med bedömningarna men det verkar som om båda lagen har lika mycket att invända mot domsluten. Det börjar med en cynisk kapning av Tshutshu Tshakasua i en omställning i 20e. Solklart gult – men icke!

De blåtröjade skapar ett par, tre hyfsade anfall men presterar inte något avslut som kommer nära målramen. Istället rasslar det till bakom Alpek i 29e. Tshutshu i friläge, Alpek blockar, returen skjuts mot mål, styrs i nät av Tshutshu som tyvärr flaggas av för offside. I 34e skapar Christoffer Katenda vårt sjätte friläge men Julius Armalis lyckas inte överlista Alpek den här gången heller.

I 36e blir det lite oroligt i våra bakre led när Joar ska fånga in en harmlös studs och bollen far som en hal tvål ur hans händer. Joacim Corneliusson hinner upp och räddar oss undan en hörna. I 38e får vi hörna emot oss, en motståndare når högst, nickar ner men Jocke är på rätt plats. I 40e tappar Gustav Sågänger bollen vid mittlinjen, Tamer Teke och Shaun Lomas hjälps åt att hålla rent i mitten framför anstormade motståndare.

I 43e hittar Katenda Tshutshu vid straffcirkeln, en snabb vändning och volleyskott – över! Klass på den aktionen. Var värd ett bättre öde.

Innan halvleken är över sänks Katenda i en rusning längs sidlinjen – bommen fälls ut för att hindra honom. Gult kort? Nähä!

Spelmässigt plus för oss under första halvleken. I andra dominerar vi kraftfullt till en början, utan att skaffa lika öppna lägen. Tobias Corneliusson svarar för en underbar snurr med bollen mitt på deras planhalva, får tyvärr bollen lite för långt fram, Alpek störtar ut ur straffområdet och rensar. I 54e sveper Jocke förbi tre, fyra motståndare som om de var gjorda av luft, in från sin högerkant och ett skruvat avslut, bollen smiter förbi bortre krysset. Applåderna ekar från Källbrinks läktare.

Motståndarnas fasta situationer känns alltid pirriga. En frispark emot, nick och nick igen, bollen en bra bit utanför Joars vänstra stolpe. Vi kan också, är nära mål i 57e. En panikrensning ger hörna som skapar stor oreda. Två gånger räddar försvarare på mållinjen.
En frispark från Edward Owusu i 61a, förbi muren och Alpek tvingas lämna retur som han hinner först på, bråkdelen av en sekund före Julle. Det verkar som förgjort.

I 64e hinner Alpek på nytt före Julle på väg mot ett nytt friläge, han hamnar långt ute på kanten och måste ta till ojusta metoder för inte hamna helt på mellanhand. Gult kort? Jo, den här gången gick det inte att missa. Den efterföljande frisparken landar i straffområdet nära mål, framför fötterna på en av de våra men läget försvinner blixtsnabbt, det kommer inte ens ett avslutsförsök.

I 66e lyckas Aspudden-Tellus gå till anfall, Wanselius vänder snabbt och får iväg ett halvdant skott, Joar står rätt och fångar säkert bollen i famnen. Gästernas första skott på mål!

Desto mer oroligt blir det när de ställer om snabbt i 68e. Dodou Njie hamnar i löpduell en-mot-en, avstyr med en våghalsig tackling i straffområdet. Rop efter straffspark från alla i blått. Domaren pekar på hörna.

I 70e kombinerar vi snyggt, Katendas listiga klackskarvning ställer Gurra fri till vänster i straffområdet, skottfinten fungerar som den ska, när han vänder tillbaka tacklas han omkull. Straff!
Katenda kliver fram, skjuter hårt och lågt invid Alpeks högra stolpe, målvakten gör ett akrobatiskt språng men når inte den välplacerade straffen. 1-0!

Kort efter vårt välförtjänta ledningsmål byter gästerna in tre nya spelare och går på kvitteringsjakt. I 76e tvingas Joar stöta undan en stenhård frispark, gästernas bästa avslut under hela matchen. Vårt försvarsspel håller hög kvalité, ett par veka avslut ur minimal vinkel är vad vi släpper till. Lätta uppgifter för välplacerade Joar.

Vi drar på oss tre gula kort under slutskedet. Shaun för att han suger tag i en motståndare som kommer förbi på högersidan, Yvan Ngabonziza för en tuff tackling när han försöker återerövra bollen högt upp på motståndarnas planhalva, Eddie för maskning i samband med en dubbelhörna som Yvan skaffat oss genom skickliga manövrar intill hörnflaggan.

Domaren trivs tydligen på Källbrink, matchuret har passerat 96 minuter när han beslutar sig för att blåsa av. Därmed bekräftar han att Huddinge IF hållit nollan för första gången i årets serie och dessutom spelat hem tre välförtjänta och välbehövliga poäng efter en väl genomförd match.

Tre rättmätiga poäng hemspelade

Lördag 30 juni, Värmdö IF - Huddinge IF 0-1

Christoffer Katenda letar efter en öppning i Värmdös försvarsmur. Tshutshu Tshakasua, Tobias Corneliusson och Julius Armalis är på alerten. Det dröjde till 88e minuten innan vi fick hål på Värmdö. Då var det Younas Messaoudi som dräpte in segermålet från dryga 20 meters håll.I stundtals besvärande och något oförutsägbar vind tar vi hem tre poäng via 1-0 borta mot Värmdö IF på lördagen. Matchkvalitén är inget att skryta med, det viktiga är att vi får med oss alla poängen hem. Att vi gör det helt välförtjänt gör att känslan är klart positiv inför sommaruppehållet.

I växlande sol och vind inleder vi bäst. Younas Messaoudi, i ledige Edward Owusus position på mittfältet, drar iväg en rejäl rökare redan efter en-och-en-halv minut. Värmdö-keepern Simon Nyström är överspelad, bollen prickar ribbans undersida med en kraftfull smäll, studsar ned – och ut! Så nära ett tidigt ledningsmål. I stället tvingas vi vänta länge på det förlösande målet.

I 9e prövar vi en kort hörnvariant från vänster, Christoffer Katenda siktar in sig mot bortre krysset men får inte tillräcklig fart på bollen, Nyström plockar enkelt ner. Vi har ett par, tre lägen till där vi spelar oss fram men inte lyckas i sista aktionen. När Värmdö kommer i en sällsynt attack mot vårt straffområde uppstår en kommunikationsmiss mellan Dodou Njie och Joar Gadd Berglund, Värmdö-spelaren faller i situationen men får inget gehör hos domaren. Vi pustar ut!

I 22a får vi för första gången till ett snabbt anfall mot ett lågt försvarande Värmdö. Katenda och Gustav Sågänger sveper fram till vänster, bollen kommer in lågt, ut mot Younas som klipper till från straffområdesgränsen. Bra precision men dålig träff, Nyström är snabbt nere och nyper bollen vid sin vänstra stolpe.

I 24e skapar Värmdö ett läge till höger i vårt straffområde, avslutet blir svagt, Joar har inga problem att suga åt sig bollen vid vänstra stolpen.

Våra lägen är vassare, Tobias Corneliusson har ett tungt vinkelskott som passerar förbi bortre stolpen och är på gång igen kort därpå när Shaun Lomas hittar igenom med en fin passning. Nyström hinner först och avvärjer. Sedan frispelas Tshutshu Tshkasua av Joacim Corneliusson, Nyström avstyr ånyo. Vi kommer tillbaka direkt mot ett skärrat hemmaförsvar men Jocke hittar ingen lucka mellan två motståndare i straffområdet. Därefter försöker Tshutshu skapa sig ett läge, blir nerdragen strax utanför straffområdet. Katenda dunkar frisparken i muren.

I 45e bröstar Värmdös Philip Gustafsson ner en långboll när Jocke inte sätter markeringen rätt, avslutet blir dock svagt och mitt på Joar. Innan pausvilan hinner Katenda med ett avslut över efter växelspel med Tshutshu, sedan snurrar Tobbe upp en motståndare som får bollen på utsträckt arm när han glidtacklar. Ingen straff!?

Värmdö gör ett dubbelbyte i paus och möter oss mycket högre upp i början av andra. Det blir lite problematiskt för vår del efter en första halvlek som vi tillåtits dominera tämligen kraftigt. Hemmalaget spelar sig snyggt fram i 51a, Tamer Teke hinner tillbaka i grevens tid och blockerar avslutet. I 53e välts en icke bollförande Dodou överända i högra korridoren, en liten bit utanför vårt straffområde. Förvånansvärt nog inget som domaren beivrar. Situationen leder till ett slarvigt avslut i utsidan av Joars målbur.

Vi börjar så sakteliga komma tillrätta med Värmdös nya upplägg och skapar återigen lägen framåt. I 61a samarbetar Tobbe och Jocke till höger, inspelet går igenom till Gurra på andra sidan straffområdet. Vår lagkapten möter direkt, bollen högt över ribban.

I 64e ställer vi till det för oss själva. Frispark tio meter in på deras planhalva. Vi lyfter upp vad vi har. Då väljer Younas att spela bakåt! Dodou och Tamer blir överraskade, missar samspelet när de pressas av två motståndare, tappar bollen och det ser verkligen illa ut. Ett felbeslut blir vår räddning när den frie anfallaren väljer att passa i sidled i stället för att avsluta mot en felplacerad Joar. Tamer bryter passningen. Vi pustar ut – igen!

Kort därpå uppstår en rörig situation i vårt straffområde. En hemmaspelare faller men domaren låter spelet gå vidare. Tydlig och konsekvent därvidlag.

Irvine Loyanda Kiesse ersätter Katenda, som fått en del smällar under matchen, och vi får lite mer fart i attackerna. I 74e samarbetar Irvine med Tshutshu, tar sig långt in i straffområdet. Faller. Spelet går vidare. Förstås! Värmdö kontrar snabbt men utan kvalitet. Tack för det.

Efter ett svagt avslut från Tobbe i 80e spelar vi till oss en öppning i 84e. Bollen kommer lite för långt fram, Irvine får bara en tåspets på den, tillräckligt för att få den förbi målvakten men inte för att få den innan målstolparna. I nästa anfall är det Tshutshu som är nära ett genombrott men Värmdös försvar är manstarkt, svårt att penetrera.

Lösningen på problemet blir ett distansskott av ren VM-klass. Ett prydligt anfall i 88e får svaj på hemmaförsvaret, bollen till Irvine i straffområdet, han lägger den bakåt till Younas som får drömträff, lågt, välplacerat och stenhårt. Nyström är chanslös! Äntligen 1-0.

Tränarduon Jussi och Martin hjälper till att störa Värmdös offensiva slutforcering genom att genomföra två spelarbyten under de sex minuter som återstår, tilläggstiden inräknad. Vi hindrar framgångsrikt Värmdö från att skapa någon riktig kvitteringschans även om det (under hela matchen) känns nervöst vid varje fast situation emot. Vi tar en välförtjänt trepoängare och går till sommaruppehåll med en skön känsla i kroppen.
Vi ses igen 1 augusti, då kommer Södertälje FK till Källbrink. Trevlig sommar!

En obegriplig krasch

Onsdag 1 augusti, Huddinge IF - Södertälje FK 1-5

En hörna tidigt i matchen, mot bortre stolpen men där finns bara en motståndare som nickar undan. HIF-spelare från vänster: Dodou Njie, Tamer Teke (3), Johan Edeland (12, delvis skymd) och Julius Armalis.

Höstsäsongen inleds med en rejäl kraschlandning. Södertälje FK kommer till Källbrink på onsdagskvällen och åker hem med tre poäng efter en siffermässigt övertygande 5-1-viktoria. Den såg jag inte komma! Svårt att finna glädjeämnen hos HIF, största bifallet får debutanten Asante Kenyatta. Grabben är endast 15 år och 74 dagar!

Vårt utgångsläge inför kick-off är inte det bästa, snarast är det så att vi spelar med dom som är friska. Inledningsvis verkar det dock inte påverka oss. Vi tar ett fast grepp om spelet. I 4e bygger Shaun Lomar, Gustav Sågänger och Johan Edeland ett fint anfall på vänsterkanten. Ett hårt, lågt nästintill perfekt kort inspel men bollen hamnar inte rätt för Julius Armalis med gästernas försvar bortspelat.

Shaun har bra idéer, Younas Messaoudi sliter berömvärt och kväver SFKs försök till motattacker. Några fler öppna lägen har vi svårt att skapa, sista passningen kommer sällan till rätt adress. I 17e jobbar sig SFK mödosamt fram längs högerkanten med hjälp av ett par inkast. Tredje gången kastas bollen långt, in i vårt straffområde, nickskarv, Marcus Mitander tar emot, snurrar runt och placerar in 0-1 lågt vid bortre stolpen. Klassavslut! Men tvärs emot matchbilden.

Vårt spelmässiga övertag accentueras efter målet. Fortfarande inga klara målchanser. Istället en SFK-omställning i 31a, tre mot två, en cross till höger där vår mittback avvaktar, Aziz Ada tar chansen ur dålig vinkel, siktar lågt mot främre stolpen där Joar Gadd Berglund inte hinner täppa till. 0-2.

Sedan dröjer det inte länge till nästa omställning, nu två mot en ensam Dodou Njie. Fayia Kobba Jr – någon som kommer ihåg att han spelade för oss 2016? – gör en snabb sidledsförflyttning och dunkar iväg ett snabbt skott som ser ut att gå "igenom" Joar. 0-3.

Tidigare under året har tränare Jussi Kontinen använt pausen till att byta in hela bänken i liknande "hopplösa" lägen. Inte denna gång. Erido Poli är ende nya HIF-spelare vid starten av andra.
SFK gör kick-off.
16 sekunder senare ligger bollen i vårt mål. 0-4.

I 50e tvingar Tamer SFK-keepern Anton Olofsson till sin första räddning i matchen, välplacerad nick efter hörna och räddningen är glimrande. Bollen stöts undan, det blir en omställning och vi är endast ett par centimeter från ett femte baklängesmål.

Younas drar på sig ett gult kort efter en tuff tackling på mittplan, har chans att bättra på sitt betyg när vi för första gången kommer i en omställning, tre mot två, men passningen blir alldeles för lös. SFK svarar direkt, kommer två mot Dodou som denna gång är tuff och rejäl, vinner duell och boll.

I 63e kommer ändå 0-5. Vi har läge för omställning men Johan vänder upp (tvingas vända upp?). Efter ett antal verkningslösa kortpassningar en bit in på deras planhalva kommer misstaget. Tobias Corneliusson får bollen fel, den studsar till en motståndare och vips är dom fem mot en på vår planhalva. Fem (!) mot en!
Fayia rullar med precision in bollen till höger om Joar, precis innanför stolpen.

Efter målet byter vi in tre spelare: Marcus Mikhail, Georgios Kousis och 15-årige debutanten Asante Kenyatta. Jag kan inte minnas senast en så ung kille spelade i A-laget, men så är mitt minne rätt kort. Tamer Teke blir kvar i mitten av en omstuvad backlinje reducerad från fyra till tre spelare.

Vi gör ett välförtjänt mål i 68e. Gurra spelar snett inåt-bakåt, Shaun klappar till utifrån. Målvakten flyger till höger, får en fingertopp på kulan men kan inte hindra den från att hamna i nätet via stolpens insida. 1-5.

Minuten därpå skickar Asante ett fint inspel från höger men då blir det för många gul-svarta kring bollen och chansen rinner ut i sanden. I 73e snappar Asante upp en förlupen boll som hamnat till höger i straffområdet efter skottblock, smeker iväg ett avslut förbi målvakten, prickar insidan av bortre stolpen, bollen rinner parallellt med mållinjen men vill inte passera densamma.

Vi skapar fler chanser utan att få dit bollen. Erido nickar kraftfullt, målvakten tippar över. Jojje avancerar på "blind side", Shaun hittar honom med en perfekt passning fri till höger i straffområdet, lyckad nertagning – då halkar Jojje och chansen är borta.

I 80e dansar bollen på vår mållinje efter ett vasst inspel men vi klarar oss undan. Ett vekt högeravslut från Erido i 90e är vad vi mäktar med under avslutningen som gästerna kontrollerar effektivt.

Just nu är vi alldeles för sköra på alla fronter, då menar jag inte bara alla skadade och sjuka spelare, utan även spelmässigt. Och nu har vi att möta fyra av de fem främsta lagen i våra fyra återstående augusti-matcher. Ser tufft ut. Riktigt tuff.

0-4, tack för lektionen!

Lördag 4 augusti, IF Sylvia - Huddinge IF 4-0

Ett av många avslut mot Joar Gadd Berglund under bortamatchen mot IF Sylvia. Det här skottet har han koll på men till slut får han släppa fyra bollar förbi sig.

För ett lag i motgång är det lätt att råka ut för fler motgångar. I 20 minuter håller vi nollan mot topplaget Sylvia. Då kolliderar Gustav Sågänger och en hemmaspelare i vårt straffområde, domaren blåser och pekar på straffpunkten. Gurras förtvivlan är fullt förståelig. 0-1 på straffen och matchen utvecklar sig till en lektion i fotboll.

Idag tar jag ett delvis nytt grepp, matchrapporten blir en lätt redigerad kopia av vad jag har i mitt anteckningsblock, med observationer och funderingar som jag annars sparar till bloggen eller bara gömmer långt bak i mitt hjärnkontor för eventuellt framtida bruk. Håll tillgodo!

Konstaterar när jag ser startelvan att vår nysignade mittback "James" inte finns med, varken i laget eller truppen. Han är inte spelklar. Klubben har inte betalat in övergångsavgiften, 350 kronor, i tid. Vad vill klubben egentligen med A-laget?

Redan i 2a vaskar Tshutshu Tshakasua fram ett läge till vänster, löper in längs kortlinjen, spelar snett inåt-bakåt till Johan Edeland som får fritt skottfält från 12 meters håll. Han slajsar skottet med utsidan av högerdojan. Gick bollen till inkast, till och med?

I 7e springer sig hemmalagets Daniel Andersson fri till höger, avlossar ett rappt avslut mot bortre. Joar Gadd Berglund hinner ner, får hejd på bollen och håller den. I 8e kommer Daniel A fram igen, ett snabbt direktskott från nära håll efter hårt, lågt inspel från höger. Joar gör sig stor och räddar.

I 9e stör Tshutshu hemmamålvakten Julius Lindgren, håller sånär på att vaska fram en målchans.

I 13e missbedömer Joacim Corneliusson en lyftning, han jobbar efter killen som smiter iväg med bollen, sänker honom osentimentalt en bit utanför straffområdet. Domaren vinkar "spela vidare". Jag var beredd på ett gult kort. Det kommer i nästa situation, en jämförelsevis harmlös tackling på mittplan och Marcus Mikhail får skåda det gula. Nästa duell och Tshutshu får en vass armbåge i sidan, ligger kvar ett tag. "Spela vidare".

I det här skedet av matchen har domaren en riktigt dålig period. Varje felaktigt domslut åt ena hållet kompenserar han med ett felaktigt åt andra. Som om det skulle bli rätt! Domaren kommer från Västerås och just här och nu önskar jag att han är precis som gurkan. Inlagd någonstans.

I 17e rullar Sylvia upp vårt försvar så det står härliga till, deras frispelade kille ska bara skicka bollen förbi Joar när han dras i arm och tröja. Avslutet blir därefter och Joar kan styra bollen utanför. Det blir varken straff eller hörna. Inspark!

I 20e kommer straffblåsningen – tolka ordvalet som du vill! – när Gurra och en hemmaspelare korsar väg med varandra till höger i straffområdet. Daniel Andersson dunkar stenhårt in 1-0 tätt intill Joars vänstra stolprot.

Det är inte ofta vi är på Sylvias planhalva, nästan aldrig med bollen under kontroll. Efter målet blir det tung Sylvia-press. I 27e får de utdelning på sin höga press. Daniel A vinner boll cirka 15 meter in på vår planhalva, avancerar mot ett backande HIF-försvar, från dryga 20 meters håll avlossar han ett välplacerat skott som smiter in precis vid Joars högra stolpe. 0-2.

I 31a har vi ett bra anfall på g med Johan och Gurra i uppbyggnadsfasen. Tyvärr kommer ett långt försvarsben i vägen för den sista passningen mot en frilöpande Erido Poli. Det blir en motattack och Daniel A är på vippen att fullborda ett hat-trick men trängd mitt framför vårt mål missar han bollen.

I 33e tilldöms Tobias Corneliusson en frispark på högersidan, cirka 25 meter från mål. Jocke drar bollen via täcket till hörna. Den placerar Jocke inom enkelt räckhåll för hemmamålvakten och vi får fullt sjå med att freda oss från en omställning. Det utmynnar i ett inkast, 15 meter in på vår planhalva. Deras kille får kasta fem meter till en omarkerad lagkamrat som tillåts att ta emot och kontrollera bollen innan Mackan kommer sig för att stöta upp i rygg på honom.

I 36e går Jocke lite tufft i rygg på en motståndare. Frispark. Jocke måste stanna och tjafsa lite med domaren istället för att ta upp sin markering. Nu går inte lyran dit men lite oreda i våra bakre linjer blir det och en av deras killar får gå upp omarkerad, nickar bollen över ena krysset.

Men 3-0-målet kommer per omgående. Sylvia tar sig återigen fram på sin högerkant, ett sån't där hårt, lågt inspel (som vi nästan aldrig prövar) stöts undan av Joar. Hampus Lönn, totalt omarkerad skickar glatt in kulan i nät. Två minuter senare är jag beredd att anteckna ett nytt mål från Hampus' fötter när han blir helt frispelad till vänster. Joar gör sig stor och styr undan.

I 41a har vi embryot till en omställning. Tobbe har utrymme till höger. Stannar upp, vänder om, vänder tillbaka, stannar upp igen. Som om vi skulle vara betjänta att anfalla mot ett försvar som hunnit samla sig! Bollen har Sylvia tillskansat sig inom kort, går till angrepp, Joar fångar in ett avslut från Manasse Kuso.

I 44e sågar sig Erido och Tshutshu nästan fram i mitten. Eridos avslutande passning fastnar på siste försvarare vid straffområdeslinjen. Varför sköt du inte, Erido?

Halvtidnotering: Sylvia trycker bort oss lätt vid de tillfällen det blir kontakt mellan spelarna, det vill säga när dom försvarar sig. Vi ligger alldeles för långt ifrån. Jocke är den som agerar synligt tuffast.

Spelet hinner knappt börja efter pausen förrän Tshutshu på nytt ligger kvar efter en duell. Den här gången är det allvarligt, upp mot ryggen verkar det som. Han bli utrullad på bår efter fem minuter på marken. In kommer Julius Armalis.

I 53e suger Joar in ännu ett avslut utifrån. Kort därpå blir Tamer Teke frånåkt på vänstersidan. Patrik Brunner blockar skottet från Manasse Kuso. Sylvia-spelarna springer runt oss, är snabbare, tuffare och mer bollsäkra. Vinner 40-60-bollarna också! Dominansen är total. Jag önskar att våra spelare kunde se matchen från min plats, se och lära.

Lite ljus i mörkret! I 57e löser Patrik en trängd situation, Shaun Lomas, Gurra och Johan tar del i anfallet som bryts ner efter perfekt försvarsspel längs ena kanten. Kort därpå får vi på nytt fram tre passningar i anfallsriktningen, det stupar på fjärde passningen från Julle.

I 61a dyker Joar ner vid ena stolproten och räddar en nick från nära håll. Tror bestämt det var Patrik som nickade, hårt trängd av Daniel A.

I 63e är Jocke resolut i två tacklingar, lyfter fram till Julle som nickar tillbaka, returpassningen går mot Julles fötter, mitt i straffområdet tappar han bollen till sin markerare.
Samtidigt haltar Tshutshu längs sidlinjen, stödd av David Mikhail.

I det här skedet tillåts vi ha lite mer boll, men Sylvia fortsätter att riva upp stora revor i vårt försvar. I 68e gör Johan en lång defensiv max-löpning och förhindrar på så sätt en möjlig målchans. "Belönas" med att bli utbytt mot William Sheriff.

Minuten därpå blåser en Sylvia-spelare återigen förbi som om vi inte existerar. Försynen i form av ett svagt avslut högt över räddar oss den gången. Det dröjer inte många sekunder förrän de erövrar bollen tack vare sin höga press. Varför envisas vi med att försöka spela oss fram från eget straffområde? I synnerhet i den här matchen! Den här gången räddas vi av att domaren tar en offside som den assisterande inte flaggar för.

I 71a kommer Georgios Kousis in istället för Mackan, tar högerbacksplatsen medan Jocke går in på centrala mittfältet. Sylvia passar på att lufta bänken, byter tre spelare.

I 74e, bolltapp på deras planhalva. Med tre försvarsspelare mot två hemmakillar bör vi ha koll på omställningen som dock slutar med att alla tre går på bollföraren som enkelt frispelar Antonios Badhke till vänster. Pang! Bom! 4-0!

I 77e får Julle för en gångs skull bollen rättvänd och strax utanför deras straffområde. En försvarsspelare emot. Då vet han inte vad han ska göra. Inte ens pröva ett chansavslut? Blir fråntagen bollen.

I 80e, bollen hos Erido några meter in på deras planhalva. Han vänder, avancerar och prövar från 30 meters håll. Får inte tillräcklig fart på bollen men bra riktning. Julius Lindgren får tänja sig ordentligt, suger åt sig bollen och startar en blixtattack, upp längs ena kanten. Oscar Törnfeldt vräker sig fram, nickar ett inlägg som Joar fingertoppsräddar vid ena stolpen.

Två minuter senare, en liknande situation. Först har Jocke och Tobbe vaskat fram en hörna på högersidan. Jocke sätter den på första försvararen och det blir en ny omställning, avslutas med skott från Carl Björk. Joar håller bollen.

Spelet böljar fram och tillbaka. Tobbe i pigg aktion, sätter bollen på Julles fötter, Jojje springer längs den öppna högerkanten men passningen blir för hård, till inkast. Sedan följer två snabba avslut från hemmalaget, ett utifrån som inte bereder Joar några som helst problem, sedan skjuter Manasse Kuso över sedan de spelat sig fram utan att vi varit nära att ta bollen från dom.

I 88e sätter vi flera passningar i rad och det öppnar sig för Tobbe i mitten. Han vänder, byter håll och prövar framåt några sekunder senare lite längre bort. Där är det stängt och igenbommat. Bollen till hemmalaget.

Oj, va' Sylvia rullar runt i den här matchen! Vi är inte ens nära i markeringarna och vi får aldrig tid att behandla bollen.

I 93e passerar en Sylvia-hörna igenom vårt straffområde, Gurra vräker sig offervilligt fram och blockerar det stenhårda direktskottet som avlossas strax utanför straffområdet. Starkt!

I 94e prövar Tobbe och Julle framåt men Tobbe får inte igenom passningen. Sylvia vänder spelet och Tamer får avsluta sin arbetsdag med att täcka bort ännu ett Sylvia-avslut mot vårt mål.

Domaren blåser av efter fyra tilläggsminuter. Tshutshu låg skadad i fem och så har det varit byten vid tre olika tillfällen. Ja, ja … Vi kanske ska vara tacksamma ändå.

PS. Känner att den här rapporten är rätt uttömmande. Det blir inga individuella spelaromdömen på bloggen. Det mesta står redan här ovan. Nu går vi vidare, tar tjuren vid hornen, jobbar hårt och gör det tufft för Newroz nästa helg. DS

Skandalscener på Sätra

Lördag 11 augusti, Newroz FC - Huddinge IF 3-1

Newroz' Valentino Pidre utmanar Joacim Corneliusson. Där blev det oftast stopp men till slut, när vi går för kvittering, kommer Pidre igenom, håller sig på benen, och dunkar in matchens sista mål, 3-1.

Direkt efter domarens paussignal rusar Newroz' #62 Roy Sevgili rakt upp på Sätra IPs läktare, attackerar en åskådare med sparkar och slag. Inom ett par sekunder befinner sig större delen av Newroz-laget uppe på läktaren. Domaren Metin Yildirim är långt från händelsernas centrum, fortfarande kvar mitt ute på plan. När kalabaliken lagt sig kallar han till sig Sevgili som får stöttning av nästan hela laget, alla i närheten och i upprörd stämning. I det läget väljer domaren att hala upp det GULA (!) kortet. Fullständigt obegripligt! Newroz byter ut Sevgili under pausen, fullt logiskt. De fortsätter med fullt lag fram till en 3-1-seger mot ett tappert Huddinge IF.

Vi kommer till spel med två debutanter borta mot serieledaren Newroz på bortaplan, David Mikhail mellan stolparna och Iakovos Izountouemoi – "James" – i mittförsvaret. Ingen av dem gör bort sig i 1-3-förlusten mot ett starkt Newroz. Snarare tvärtom. Helhetsintrycket är att laget kliver upp flera steg i prestationshänseende jämfört med de två inledande höstmatcherna. Med tanke på vad som skedde på och bredvid planen hade vi nog förtjänat en poäng.

Newroz har ett högre tempo än vad vi är vana med men vi släpper sällan till några luckor. Hemmalaget är kompromisslösa, Tshutshu Tshakasua välts överända två gånger redan i matchupptakten med frisparkar på mittplan som enda utdelning. Younas Messaoudi vinner en hörna till vänster som Tobias Corneliusson slår på förste försvarare. Bollen ut till Younas som satsar direkt, inte alls långt över ribban.

Newroz har några nickstarka killar som kommer upp på fasta situationer. I 12e boxar David bort bollen efter hörna, den kommer åter i form av ett hårt, lågt skott som passerar vår keeper och hamnar i nät. Assisterande har flaggan uppe. Vi får frispark för offside.

I 15e säger Tshutshu något som domaren inte uppskattar, plockar fram det gula kortet.

Vi har många positiva aktioner framåt, Tshutshu har ett skott som touchas till hörna, Erido Poli ett avslut som går utanför, fint förarbete av Joacim Corneliusson. Hemmalaget hotar när de kommer till lägen för inlägg från kanterna samt på fasta situationer. Då visar David sig från sin bästa sida. Gång på gång boxar han resolut undan bollen ur det farliga grannskapet, ofta tufft trängd.

I 27e får Younas felträff i bra läge efter passning från Tshutshu, bollen utanför. I nästa attack flyger Tobbe fram till höger, måttar ett inlägg mot Erido som störtar fram i bortre delen av straffområdet. Säkre hemmakeepern Marko Susac skyndar ut och sliter ner bollen framför Erido.

Newroz har några bollar som sveper rakt igenom vårt straffområde från ena sidan till den andra utan att de har folk på plats att utnyttja läget. Några direkta avslut mot mål har de ännu inte haft, offsidemålet räknas naturligtvis inte.

I 31a får Tobbe iväg ett svagt avslut som Susac enkelt tar hand om. I 33e ser det oroligt ut i vårt straffområde men det löser James, tar ner bollen och tar den med sig därifrån. I 37e presterar vi ett härligt anfall med Younas, Johan Edeland och Erido i huvudrollerna, avslutet kommer från Jocke, ett rykande skott, tyvärr utanför.

Vi gör hemmaspelarna frustrerade. Roy Sevgili skickar iväg bollen halvvägs till Bredängs centrum när han inte kan hålla den innanför sidlinjen. Solklart gult kort!? Nähä, inte! Vi är verkligen på gång under slutskedet av halvleken. Tshutshu till Erido, avslut utanför, sedan ett listigt skruvat skott från Johan som Susac tittar långt efter när bollen smiter förbi bortre stolpen.

I 44e blir det lite höjdflipper i vårt straffområde, avslutat med en nick rakt framifrån. David har inga problem att ta ner den bollen.

Så kommer då skandalen i pausen som jag redan redogjort för. Sevgili skriker till sitt försvar att åskådaren trakasserar honom i varje match. Som om det skulle ursäkta hans agerande.

Vi börjar bra efter paus mot ett fulltaligt Newroz som, om domaren agerat korrekt, borde varit reducerat till tio spelare. Younas attackerar på högersidan, James följer med, kommer till avslut som blockeras till hörna.

I 56e skänker Younas lite onödigt bort en hörna. Den blir hyperfarlig. Bollen går för långt ut för att David ska våga ge sig på den och Erido, som nickar undan mycket i eget straffområde den här eftermiddagen är inte heller i närheten. Nicken mot bortre stolpen passera David men Jocke står rätt placerad på mållinjen och nickar undan.

I 58e tar vi oss fram till höger på nytt, Tobbes skott letar sig mot främre krysset, lurar Susac som är på väg mot ett förmodat inlägg. Bollen precis över ribban. Valentino Pidre, en bollskicklig men frustrerad anfallare i grön tröja tappar bollen i vårt straffområde när Jocke sätter in en perfekt glidtackling. Pidre gör sin personliga version av döende svanen. Borde fått gult kort.

I 62a har vi en hörna från vänster. Den slås mot främre delen av straffområdet, Erido klackskarvar och vid bortre stolpen störtar James fram och forcerar in 1-0. Protester och tjafs från flera hemmaspelare, något som blivit mer och mer förekommande ju längre matchen lider.

I underläge trycker Newroz på hårt framåt och i duellerna. David fortsätter att imponera på höjdbollarna men i 66e passeras han av ett hårt, lågt avslut utifrån, riktning bortre stolpen. Tamer Teke kliver in i bollbanan och rensar undan. I 68e håller det inte längre. Fyrtornet Marcus Törnstrand når högst på ett hårt inlägg, nickar in kvitteringen. Men David var inte långt borta från att få stopp på bollen.

Pidre, som faller oattackerad så ofta att läktarfolket börjar misstänka att han har balansproblem, filmar till slut till sig en fullständigt barock frispark i farligt läge vid vänster straffområdeshörn. Stenhårt mot mål, en skymd David kan inte hålla bollen, Törnstrand trycker in Newroz ledningsmål. Ofrånkomligt att uppenbara feldomslut leder till mål.

I 77e försöker Jean-Charles Okou kopiera Pidres exempel. Belönas med ett gult kort. Hoppsan!

I 80e sticker Younas i en omställning, hejdas bryskt av Serta Gemici, hemmalagets kapten, som säkert tar det gula kortet med glädje där. Innan frisparken slås gör vi dubbelbyte, William Sheriff och Julius Armalis in i jakten på en kvittering. Vi blottar oss något bakåt men när Pidre får bollen i 84e har vi många mellan honom och mål. Med lika mycket tur som skicklighet krånglar han sig förbi och avslutar distinkt, 1-3. Han firar med att slita av sig tröjan och skicka den högt i skyn. Gult kort.

William får flera tillfällen att utnyttja sin speed under de tio minuter som återstår innan domaren blåser av. I 86e hittar han Julle med en charmant stickare, avslutet rullar harmlöst fram till Susacs framsträckta händer. Newroz sticker emellan med ett vasst avslut, David står rätt och har kroppen bakom. Julle får nytt skottläge, från straffområdeslinjen, även det blir en rullboll till Susac. William vinner en hörna som blir resultatlös och prövar sedan med ett eget avslut. Högt över. Där tar det slut. En tapper kämpainsats som ger hopp inför fortsättningen.

Ny storförlust på hemmaplan

Lördag 18 augusti, Huddinge IF - Motala AIF 0-4

Erido Poli försöker sig på ett akrobatiskt nummer i Motalas straffområde. James Izountouemoi följer händelseutvecklingen.

En relativt jämn första halvlek avslutas med att Motala AIF gör 1-0 på en fast situation. Därmed blir lördagsuppgiften ett djupt hål som vi aldrig är kapabla att ta oss ur. Motala seglar ifrån, vinner till slut med 4-0.

Källbrinks gräsyta ser fin ut i solskenet men släpper en del, förmodligen en effekt av regnet på fredagen. Dessutom syns ganska snart att förra helgens JSM med bland annat släggkastning också har misshandlat underlaget en hel del.

Vi har en hyfsad inledning. Ett inlägg från Dodou Njie föser Motala-keepern Anthony Ferrara bort framför Johan Edeland. Kunde ha lett till något. Istället tar Motala ett litet men tydligt grepp om spelet. De vinner det mesta i luften, är resoluta i försvarsspelet, har ett bra passningsspel. Framför allt så verkar de veta var de ska söka sina lagkamrater.

Ändå är det Huddinge som skapar det första riktigt brännheta läget. Det dröjer nästan en halvtimme. Johan störtar igenom på en stickare, Motalas målvakt vräker sig fram, får kontakt med Johans chip och bollen går till hörna.

Vi har en bra period men den avslutas abrupt i 40e. Vi drar på oss en frispark vid vår högra hörnflagga. Joe Harris placerar sig framför David Mikhail som inte kan komma ut på den hårda lyftningen och vi har ingen som kan utmana Eldin Lugonja i huvudspelet. Hans hårda nick sitter nere i Davids vänstra burhörn.

Vi jagar kvittering från början av andra. Vi söker ofta för svåra lösningar, förmodligen för att passningarna inte sitter där de ska. Tiden räcker inte till när våra spelare hamnar under press.

I 54e springer sig Renato Rako helt fri, rullar bollen utanför. Vi lämnar mer och mer ytor bakåt men i 62a får vi chans till omställning. Tshutshu Tshakasua får med sig bollen, Erido Poli hjälper till när MAIF-försvaret verkar på väg att avstyra, drar med sig bollen i mitten av straffområdet, kommer helt fri och – trampar på bollen! Där försvinner vår bästa kvitteringschans.

Motala fortsätter att hota gång efter annan men de får inte fason på sina avslut. I 67e får de god hjälp av ena assisterande som vinkar för att David hållit i bollen förbi straffområdeslinjen när han spelar ut den. Så'nt trodde jag man slutar beivra när spelarna är i 10-årsåldern.

Självklart sätter Adam Egnell 2-0 tätt invid Davids vänster stolpe.

Där är matchen förlorad. Vi stressar för mycket, får sällan fram matnyttiga bollar, medan MAIF i lugn och ro, till synes utan ansträngning, spelar till sig det ena avslutsläget efter det andra. I 86e avvärjer James Izountouemoi ett hotande läge, inte första gången han kliver fram i den här matchen. Men har är så trött, så trött, lutar sig tungt på knäna. Bollen kommer snabbt åter och nu kan inte ens James förhindra att den hamnar i nätet bakom David.

En kort frisparksvariant i 90e, lyftning mot bortre, nick i mål avslutar matchen, spikar Motalas segersiffror till 4-0.

Vi ger Haninge segern

Lördag 25 augusti, Huddinge IF - IFK Haninge 0-3

Haninges stabila försvar rensar lugnt och tryggt efter hörna. Det är inget varken Erido Poli, Felix Åkerlund eller James Izountouemoi kan göra något år - den här gången heller.

En sanslös felpassning i vår fyrbackslinje, 0-1. Ett bolltapp nära deras straffområde, omställning, 0-2. Ännu en borttappad boll på deras planhalva, 0-3 på övertid. Özgur Yasar agerar skarprättare, gör tre mål när IFK Haninge vinner på Källbrink. Vi bjuder honom på alla tre. Så'nt har vi inte råd med!

Det känns onekligen sorgligt när vi gör en bra match, bjuder topplaget IFK Haninge på kamp, och förlorar efter individuella misstag. Haninges tuffare, mer kompakta försvarsspel ger oss ingenting. Framåt är de vassa så det räcker men utan våra ödesdigra misstag luktar den här matchen 0-0 lång väg.

Vi har fyra nya i startelvan jämfört med förra veckans match mot Motala. Dodou Njie har lämnat oss för IFK Stockholm, in kommer Georgios Kousis. Tshutshu Tshakasua och Johan Edeland är sjuka, in kommer Julius Armalis och Felix Åkerlund – hans första A-lagsmatch sedan 7 augusti förra året! Patrik Brunner kliver in i mittförsvaret, förmodligen för att vi ska få bättre längd i den positionen.

Vi inleder offensivt, i nästan sex minuter spelas det fotboll på Haninges planhalva utan att vi för den skull skapar något matnyttigt. Sedan ger Patrik Brunner bort bollen, David Mikhail gör alldeles rätt när han boxar undan det luriga svävande skottet som kommer.

I 11e attackerar Joacim Corneliusson, satsar på skott men får felträff, håller sånär på att bli ett friläge för Julius Armalis. Vi ligger på framåt. En hörna i 13e skapar oreda i Haninges försvar men vi kan inte straffa dom. I 16e spelar sig Felix Åkerlund och Julle sig fram till vänster, leder till tre skottmöjligheter, två blockas och sista chippen från Erido Poli går över.

Younas Messaoudi blandar och ger på mittfältet, försöker framåt men förlorar boll alldeles för ofta. Georgios Kousis och Shaun Lomas tvingas till raska ingripanden för att hålla rent bakåt. David drar sitt strå till stacken när han tippar ett giftigt avslut till hörna. På den hörnan är det två HIF-huvuden som når högst. Kors i taket!

Halvvägs genom första börjar Haninge ta för sig mer framåt. Iakovos Izountouemoi – James! – avväpnar Özgur Yasar i hotande läge och Max Trygg levererar ett inlägg som drar sig oroväckande mot mål. David tippar bollen över.

I 27e vinner Julle en duell högt upp i planen och vi etablerar en tung press mot Haninge-försvaret när Benjamin Özcan ligger kvar efter att ha trampat snett. Något skottläge vaskar vi inte fram. Istället kontrar Haninge. Shaun Lomas svarar för en uppoffrande löpning och två viktiga brytningar.

I 31a avancerar Tobias Corneliusson långt, spelar ut till Felix på vänstersidan. Därifrån kommer ett rappt avslut som går via en försvarare till en hörna som dubbleras utan att vi hotar deras mål.

I 33e vinner Patrik som siste man en duell skuldra mot skuldra, motståndaren faller pladask framåt och ropar förgäves efter straff.

I 34e händer det som inte får ske. En fullständigt ogenomtänkt passning från Younas, snett bakåt i vår egen backlinje, frispelar Özgur Yasar som rundar utrusande David, sätter Haninges 1-0 i öppet mål.

I 40e är Özgur på gång igen. Vår siste man, Patrik, stöter undan till hörna.

I halvlekens slutminuter handlar det mycket om Felix. I 42a vinner han boll, försöker nå Erido men bollen fastnar på en motståndare. I 43e spelar han fram Younas till vänster, tacklad håller mittfältaren balansen men kommer ner i dålig vinkel, avslutet går i burgaveln. På tilläggstid prövar Felix själv ett avslut efter att Jojje vunnit boll högt på Haninges planhalva och Julle nickat ner bollen. Tyvärr högt över.

Felix har i dagsläget kanske inte ork för mycket mer, efter paus kommer Irvine Loyanda in i hans ställe.
Inledningen tillhör Haninge, bra försvarsspel betyder att David inte behöver träda i aktion. I 54e får vi möjlighet till omställning. Younas spelar till Tobbe som sätter rejäl fart, spelar sidledspass i exakt rätt ögonblick. Målvakten vräker sig fram och svarar för en avgörande fotparad på Julles skott.

I 60e hittar Younas Erido som avancerar och prövar ett tungt avslut som styrs till hörna. Kort därefter är Irvine på väg förbi sin bevakare, får en tuff smäll över fot och boll inne i straffområdet. Domaren vinkar avvärjande, rusar sedan fram till HIF-bänken som ventilerat en avvikande åsikt.

I 62a dundrar Jocke in i en motståndare på deras planhalva. Får gult kort. Patrik, Shaun och David svarar för säkert försvarsarbete och det är sällan Haninge hotar på allvar. Younas svarar för bra hemjobb, leder i förlängningen till att Jocke kan skapa sig en öppning för skott, en lös markare som inte bereder målvakten några problem.

Haninge börjar dra ner på tempot så ofta de kan. Det tjänar de på, skapar ett par halvchanser och i 74e sparkas bollen in i vårt mål. David släpper retur på ett skott utifrån, linjemannen flaggar för offside. Fortfarande 0-1 och hoppet lever.

Tobbe, inbytte Yvan Ngabonziza och Younas prövar alla avslut utan någon tur. När Younas i 82a behåller bollen lite för länge strax utanför Haninges straffområde blir han snabbt avväpnad och vi har bara två spelare bakåt när fem motståndare attackerar i högsta fart. Bollen till Özgur som vänder bort James och delikat lättar in 0-2 i bortre burhörnet.

Attackvillige Yvan prövar två avslut, först framspelad av Marcus Mikhail, då räddar målvakten skottet från nära håll, sedan blockar Özcan när klockan tickar mot tilläggstid. Vår offensiv innebär luckor bakåt. David tvingas vara på alerten, slänger sig framför fötterna på framstormande frispelad motståndare men är chanslös när Mtaka Simba får utrymme i en omställning till vänster, passningen till andra sidan straffområdet möts på volley. David kan inte hålla det stenhårda skottet, Özgur blir tremålsskytt. Matchen slutar 0-3.

Huddinge i vitt slår svart

Lördag 1 september, AFK Linköping - Huddinge IF 1-3

AFK-försvaret får undan bollen efter en fast situation när vi spetsat vår offensiv med såväl Patrik Brunner som James Izountouemoi. William Sheriff (8) och Joacim Corneliusson (13) hoppas bollen ska studsa rätt. Inte denna gång, tyvärr, men tillräckligt ofta för att vi ska ta en 3-1-viktoria.

Fotboll har någon gång kallats det gröna fältets schack. I lördagens bortamatch på Linköping Arena är det Huddinge, i helvitt, som behärskar fältet bäst, besegrar helsvarta AFK Linköping med odiskutabla 3-1. Schack, matt!

Linköping Arena brukar betyda isande vindar och noll poäng. Den här gången möts vi av strålande sol och dessutom hämtar vi hem tre kassaskåpssäkra poäng.

Vi har förändringar i samtliga lagdelar (se matchfakta för laguppställning) och håller på att få en rejäl kalldusch. Vänsterbacken Marcus Mikhail dräller med bollen efter vår avspark vilket leder till ett friläge. David Mikhail vräker sig dödsföraktande ut, kolliderar med motståndaren och stöter undan bollen som, via en av de våra, passerar precis utanför vänstra stolpen. Ett självmål efter 30 sekunder – det hade varit något det!

David ses om under en dryg minut men är redo att fortsätta. Hörnan nicktouchas bort, Sami Skhiri prövar avslut utifrån, bollen seglar över ribban. Därefter är det vi som tar hand om taktpinnen. Younas Messaoudi, Marcus, Tobias Corneliusson kombinerar framgångsrikt, William Sheriff avslutar anfallet med ett lågt skott som målvakten Henrik Norrman håller hårt i nyporna framför våra framstormande forwards. Joacim Corneliusson vräker in ett långt inkast som Norrman tappar. Vi får två chanser på den lösa bollen men får nöja oss med en hörna. Den rensas ut, Marcus skickar in i mitten igen, till en helt omarkerad James Izountouemoi som snurrar runt och skickat ett stressat avslut utanför.

Hemmalaget prövar med långa, höga bakom vårt mittförsvar och vi ser inte helt bekväma ut när bollarna kommer. Patrik Brunner använder sin längd på bästa vis matchen igenom, hans kanske viktigaste nick kommer redan i13e när Marcus dragit på sig en frispark efter bolltapp. Leder till friläge och en lobb över David. Bakom honom dyker Patrik upp och nickar undan.

I mitten av första blir det mer AFK. Mikael Sonesson nickar utanför på passning från Skhiri och Daud Dirie avslutar ett bra anfall med ett lågt skott ur snäv vinkel. David håller bollen vid främre stolpen. I 26e plockar Norrman ner en boll in i AFKs straffområde och skickar blixtsnabbt långt. De kommer två mot vår siste, Shaun Lomas, som gör allt rätt i situationen, tvingar fram stressat ett avslut ur dålig vinkel, bollen utanför.

Vårt svar blir en attack på högersidan, William Sheriff skickar in en väl avvägd lyra. Det blir kamp om bollen i straffområdet. Erido Poli är stark i luftduellen, bollen dimper ner framför Tobias som sticker fram en doja, rullar in bollen från nära håll. 1-0!

Efter målet är det bara HIF, vi jagar och stressar. AFK har inget spel alls under en lång period. Erido har ett avslut utanför. Patrik når högst på en hörna, bollen till Joacim som inte heller träffar mål. Mitt i vår press överarbetar Younas en situation men kan pusta ut när passningen mot Sonesson på språng blir för lång. I 38e skickar Shaun en underbar cross till Tobias som avancerar längs kortlinjen, spelar snett inåt-bakåt till Yvan Ngabonziza som skjuter över från fyra meter!

I 40e stoppar Joacim en möjlig omställning när han hugger tag i motståndarens tröja. Solklart gult.

I 43e tar Yvan sig förbi till höger, kommer ner i dålig vinkel, prickar målvakten som täcker vid främre stolpen. Snett innanför gestikulerar en omarkerad Erido framför öppet mål. Mer Yvan innan pausvilan när han bryter en passning, spelar till Tobias som skickar in bollen mot framstormande Yvan i straffområdet. Det blir bara en tåspets på bollen som studsar försmädligt förbi bortre stolpen.

Yvan är långt ifrån fulltränad, byts ut i paus. In kommer Julius Armalis. I 52a tar han sig fram till vänster, trär igenom bollen till William som inte får med sig bollen när han har fritt fram mitt i straffområdet. William avslutar sedan vårt nästa anfall med ett lågt skott tätt utanför. Sedan är det Tobbes tur att försöka utifrån, inte heller han träffar mål. I 58e tar sig Shaun fram till höger, inspelet tyvärr går bakom Erido.

I 61a hotar AFK till höger, James rensar undan ett lågt inspel till hörna. Den når Sonesson som kan nicka relativt ostört. David är välplacerad och har hela kroppen bakom, fångar bollen i skopan. Vi kan gå till motattack. Tobbe drar iväg, blir hindrad och får frispark mitt på deras planhalva. Younas slår den lågt mot mitten av deras straffområde, Julle slänger fram en fot, får träff men Norrman har kroppen bakom bollen. Returen dunkar James in! 2-0!

Hemmalaget byter in nickstarke Dinko Felic i sin satsning framåt. De skapar en farlig situation i 68e där Jocke löser problemen med en befriande spark nära vår mållinje. Sedan drar Marcus en motståndare i tröjan och får gult.

Pigge William hittar fram till Julle med en öppnande passning, inspelet därifrån blir för långt för Erido. Det blir Eridos sista löpning för dagen, han har gjort ett gott dagsverke. In kommer spelsugne Tshutshu Tshakasua, samtidigt avlöser Irvine Loyanda Kiesse William.

Tobbe drar upp ett anfall, hittar Julle, bollen direkt till Tshutshu som missar sitt avslut. I 75e susar Tobbe förbi AFK-försvaret, sätter en exakt passning på Tshutshus fot. Därifrån kommer ett perfekt avvägt avslut förbi en chanslös hemmamålvakt. 3-0!

Tobbe fortsätter att imponera, nu med uppoffrande och framgångsrikt försvarsspel när vi styr undan allt som hemmalaget slänger fram. Tyvärr blir Marcus onödigt aggressiv intill vår vänstra hörnflagga. Han drar på sig en frispark som slås lågt mot främre delen av straffområdet, tillräckligt långt ut för att Jesper Beurling ska kunna undvika all form av markering, dunkar upp 1-3 högt till vänster om David.

Sedan har AFK en frispark från 25 meter som de skickar över ribban, David har full kolll på den, och en hög och ofarlig nick från Felic efter hörna när matchen är inne på tilläggstid. Den plockar David enkelt ner. Vi försöker utnyttja AFKs blottor bakåt. Irvine sällar sig till gänget som inte prickar mål medan Shaun får bra träff efter passning från just Irvine, tyvärr nästan mitt på hemmamålvakten. Men 3-1 räcker gott och väl. Tre härliga poäng!

Tre välkomna poäng

Lördag 8 september, Huddinge IF - IK Sleipner 1-0

En öppning för Shaun Lomas i Sleipners straffområde men det blir inget mål mot ett decimerat motståndarlag.

Lördagens hemmamatch mot IK Sleipner ger oss tre poäng men vi borde ha gjort mer av situationen. Första halvlek slutar 1-0, rättvist med tanke på spelfördelning och chanser. Sedan får Sleipner två spelare utvisade. Resten blir närmast en parodi på fotboll – från vår sida. Gästerna försvarar sig bra men vi måste utnyttja läget. Det blir inga fler mål, matchen slutar 1-0.

Vi startar som de "hungriga tigrar" Erido Poli utlovat. Han ligger själv bakom vår första möjlighet, spelar fram Yvan Ngabonziza till höger, en omarkerad Tobias Corneliusson möter inspelet med en fjuttig bredsida som inte prickar målet. Tid: 27 sekunder!

Sedan hittar Younas Messaoudi fram med en ljuvlig passning till Erido som tar emot boll och tackling med enastående skicklighet, avslutar lågt förbi målvakten. Bollen prickar bortre stolpen och studsar ut. Där var jag beredd att anteckna 1-0. Men icke! Tid: 1 minut 40 sekunder.

I 8e har Erido ett vasst avslut från höger sida i straffområdet, Sleipner-keepern Jonathan Erlandsson svarar för en snabb fotparad, bollen rakt ut, mitt i straffområdet där Younas och Tobias springer i vägen för varandra. Ingen träffar bollen.

Nu börjar Sleipner ta för sig lite mer. Det krävs att James Izountouemoi är på plats för att rensa undan ett lurigt inspel från sidan, annars hade de haft en kille helt ren framför vårt mål. Regnet börjar falla när tio minuter spelats och planen blir hal, vilket vissa spelare får problem att hantera.

I 18e hittar Joacim Corneliusson fram med en passning till Erido som tar en extra touch innan han skjuter. Då hinner en försvarare fram och täcka till hörna.

Efter jämn spelfördelning utan öppningar åt något håll kommer vårt ledningsmål i 27e. James väljer att vända bort sin motståndare långt ner på egen planhalva, halkar till men reder upp det, skickar långt längs vänstersidan. Erido tar emot, avancerar med boll, slår en exakt passning förbi målvakten, mot bortre delen av målområdet där Yvan bara har att stöta bollen i nät. Underbart vackert fotbollsmål!

Direkt efter målet är vi på vippen att ge Sleipner öppningar. Marcus Mikhail halkar och tappar boll men de kan inte utnyttja läget. Målvakt David Mikhail sätter ett utspel på en Sleipner-kille som inte får kontroll på bollen.

I 36e anser domaren att Sleipner Laith Etawi försöker filma sig till en frispark, halar upp det gula kortet. Till saken hör att domaren strax innan tagit ett samtal med killen efter en annan situation.

I 37e halkar James när han på nytt försöker vända bort pressande Sleipner-spelare. Jussi vrålar i frustration så det ekar över nejden. James gottgör kort därpå genom att få en touch på en höjdboll i vårt straffområde. Annars hade långe Haris Sijaric kommit helt fri. Sleipner jagar kvittering. Marcus tappar boll, James gör ett bra arbete sida vid sida med Aleksandar Azizovic som ändå får iväg ett rappt avslut från ganska nära håll. David tvingas till en blixtsnabb fotparad för att freda vårt mål. I samma stund tittar solen fram igen och vi går mot en ljusare fortsättning.

I 44e sänks Yvan på mittplan, en nästan brutal satsning från redan varnade Etawi. Nytt gult kort och han får lämna planen.

Andra halvlek utvecklar sig till en besvikelse. Vårt spel tappar den där sista koncentrationen. Med fler spelare på plan bör vi vara mer fokuserade. Vi skapar chanser men gör inga mål. Jocke har ett direktavslut i 55e, Erlandsson svarar för en fotparad. Minuten därpå svarar Marcus för matchens prestation, målet borträknat. I en höjdduell lurar han skjortan av 2-metersbjässen Sijaric, smiter vid sidan och tar ner bollen på bröstet! Det dröjer inte många minuter innan "Fiollådan" Sijaric byts ut. Innan dess hinner det hända grejer! Försvarsspelaren Vinicius Gil Camargo bedöms ha försökt filma sig till en frispark på egen planhalva. Får gult kort – och kan inte släppa det, säger något till domaren. Nytt gult. Sleipners andra röda. Gil blir galen och måste släpas därifrån av sina lagkamrater.

Mot åtta utespelare måste vi kunna döda matchen men det blir lite av en parodi. Sleipner försvarar sig väl och det är förvånansvärt hur ofta vi släpper till ytor när de skickar hoppfulla långbollar, först mot en ensam Paul Chamon, senare mot en trio hoppfulla löpare. David måste vara på alerten, räddar nere vid främre stolpen efter en kort hörna i 68e när vi släpper igenom ett skott från en omarkerad motståndare.

Erido prickar ribban i 73e, Marcus svarar för framspelningen, men annars är det mycket alibispel från vår sida.

I 83e tänder det till rejält. Younas jagar Chamon snett över vår planhalva. Det slutar med att Younas tacklar omkull sin motståndare. Chamon tänder direkt, hoppar upp och vevar med armarna mot Younas som inte är sen att försvara sig. Spelare från båda lagen skyndar till för att skilja stridstupparna åt. När det lugnat ner sig får lagens 7or rött kort. Matchen avslutas med tio hemmaspelare mot åtta motståndare.

Mattias Edeland ersatte Erido i 77e, samtidigt som Julius Armalis kom in i stället för målskytten Yvan. Det syns att Mattias vill mycket, rycker förbi till höger men ingen verkar vilja bry sig om den frestande passningen framför målet. På andra sidan skickar Marcus tillbaka bollen. Fortfarande ingen intresserad. I 90e tar Mattias emot bollen med ryggen mot mål, har en kille i ryggen och är fortfarande utanför straffområdet, vänder snabbt och chippar retfullt bollen över Sleipner-keepern som kastar en blick över axeln, konstaterar att bollen droppar ner på ribbans översida och försvinner bakom mål.

Det är först nu som hemmaspelarna verkar inse att ledningen är bräcklig, under de två avslutande minuterna spelar de av matchen för att bärga tre välkomna poäng.

Oavgjort i Eskilstuna

Söndag 16 september, Eskilstuna City - Huddinge IF 2-2

Shaun Lomas och Joacim Corneliusson ofta framgångsrika i mittfältsduellerna, tyvärr alldeles för ofta i försvarspositioner, inte tillräckligt ofta i lyckade offensiva sammanhang. Vi får nöja oss med 2-2 borta mot Eskilstuna City.

Vi spelar 2-2 borta mot Eskilstuna City på söndagen. En match som vi borde avgjort långt före slutsignalen. Istället blir det vår målvakt David Mikhail som tvingas kliva fram med några avgörande ingripanden mot slutet och på så sätt rädda en poäng åt oss.

Vi har kick-off och går till attack till höger, Erido Poli tar sig förbi, hittar Yvan Ngabonziza i mitten av straffområdet. Yvans första skott blockeras av försvarare, det andra går igenom, målvakten tvingas lämna retur. Den förpassar Irvine Kiesse Loyanda i mål. Tid 52 sekunder!

Personligen har jag alltid ansett att det är bättre att göra 1-0 i sista minuten i stället för i första. Det ger motståndarna mindre tid till kvittering. Det är den resan vi företar på Tunavallen på söndagen.

Efter vår chockstart får matchen tydlig karaktär. City äger mycket boll, vi förlitar oss på snabba omställningar. Vi vet att de går fram med sina wing-backs, ändå lämnar vi fritt fram för vänstersidans Robin Norlin. I 20e släpper vi fram honom för lätt, inspelet till ett tättbefolkat straffområde leder till en stolpträff, returen räddar David Mikhail tätt under ribban.

Hemmaspelarna är mer aggressiva men i Joacim Corneliusson har vi en lika tuff kille. I 24e vinner han boll i mittcirkeln och hemmalaget får inget gehör för sina rop på frispark. Bollen till Erido som på nytt hittar Yvan i bra position, den här gången finner han ingen lucka, passar i sidled där Jocke behärskat bredsidar in 2-0.

I 28e släpper vi fram Norlin igen, ser tacksamt att ingen av hans lagkamrater hinner fram på den frestande passningen rakt igenom vårt straffområde. Vårt svar är ett snyggt anfall längs högersidan, bollen till Erido som skjuter mitt på målvakten från 12 meters håll. Nu byter vi chanser med varandra. Robert Lindahl tar sig inåt alldeles för lätt men skjuter över. I 38e har Tobias Corneliusson bättre riktning på ett skott från 20 meter men hemmamålvakten dyker ner till vänster och räddar vid stolproten.

Innan pausvilan vaskar City fram tre goda möjligheter. Daniel Miljanovic skjuter över ur bra läge efter inlägg från Norlin, David tippar ett annat skott över och på den efterföljande hörnan vräker sig Juma Omar fram, skickar en flygande nick tätt över.

Matchbilden förstärks efter paus. Vi domineras av ett gäng tonåringar och det verkar inte som om vi vågar tro på våra egna omställningar. Reduceringen kommer i 56e. Ett instick i mitten, Justin Salmon hinner precis före David, petar bollen förbi vår målvakt och rullar in den i det tomma målet.

Norlin och Salmon är framstående hos hemmalaget där Oumar Traoré tillåts dominera på mittfältet. Det är många tuffa närkamper och domarens avblåsningar känns inkonsekventa matchen igenom. Drabbar båda lagen.

Hemmalagets tryck framåt ger oss öppningar men vi bränner våra målchanser. I 65e spelar Irvine fram Erido som inte lyckas överlista målvakten. Han får en ny chans på den efterföljande hörnan. Det skottet styrs också till hörna. I 68e rycker Irvine förbi siste hemmaspelare som han får i hasorna, det blir kontakt, Irvine faller men domaren vinkar "spela vidare". Frågetecken för den bedömningen!

Vi utstår en svår belägring efter en hörna i 71a där hemmaspelarna söker avslut gång på gång men de får inte till något riktigt allvarligt. Ur den situationen kommer en omställning. Yvan vill absolut avsluta själv trots att Erido står helt omarkerad vid bortre stolpen. Så rinner den möjligheten bort.

Vi släpper till nya skottmöjligheter och David tvingas til en svår räddning. Returen ut mot sidan och det kommer skott direkt, bollen över ribban. David pustar ut lite för länge, har blivit tillsagd av domaren tidigare, och upp kommer det gula kortet för maskning.

Jocke svarar för ännu en bollvinst på mitten, frispelar Yvan som har gott om tid och utrymme, skickar ett halvhögt avslut något till vänster om målvakten. Ingen utdelning på det skottet heller.

I 79e ger domaren hemmalaget en frispark en bit utanför vårt straffområde, rakt framifrån, 25 meter från mål. Från min vinkel är det svårt att se hur muren placeras men från det avståndet ska inte ett hårt markskott gå förbi muren och rakt i mål med god marginal till stolpen. Men det gör det. Kvitterat, 2-2.

I 82a springer Yvan sig till en bra yta, envisas på nytt att vilja avsluta själv, ignorerar helt frie Shaun. Så rinner den chansen ut i sanden. Kort därefter vräker Georgios Kousis på från dålig vinkel ute till höger, bollen förbi bortre stolpen. En exakt lyftning från Marcus Mikhail når inbytte Mattias Edeland som inte får ordning på bollkontrollen i friläge, målvakten suger åt sig bollen.

Det gör gudskelov även David på andra sidan när Yvan drällt med bollen på mitten och en snabb passning hittat fram till Justin Salmon. Helt fri rusar han mot David som slänger sig framför anfallarens fötter och drar åt sig bollen. Där var jag beredd att anteckna 3-2 till City. På övertid är jag istället beredd att anteckna 3-2 till oss. Irvine spelar igenom en perfekt boll till inbytte Julius Armalis, helt frispelad behövs bara en lätt touch och målvakten är överspelad men det ser ut som om Julle springer bort från bollen som rullar snällt in i målvaktens famn. Irvine håller huvudet i förtvivlan!

Matchens sista möjlighet blir Citys. En frisparkslyftning från vänster och David visar vem som bestämmer i det där straffområdet. Han vrålar, rusar, hoppar upp och boxar bort resolut framför allt vad hemmalaget skickat fram i en sista ansträngning för att ta hem de tre poängen.

Sorgligt lottlösa efter bra match

Lördag 22 september, Värmbols FC - Huddinge IF 1-0

Vi packar spelare i Värmbols straffområde i jakt på en sen kvittering men bollen dimper inte ner där vi vill ha den. Hela tiden ett motståndarben i vägen. En svårsmält förlust efter ett mycket bra dagsverke. HIF-spelare på bilden, från vänster Georgios Kousis, Patrik Brunner, Tobias Corneliusson, Mattias Edeland och Julius Armalis.

Taktiskt genomför vi en mycket bra match borta mot erkänt tunga Värmbols FC. Med bättre skärpa plus tumme med åtminstone ett domslut hade vi kunnat få något med oss hem från Backavallen. Jag räknar till 10-5 till oss i möjliga målchanser men matchen avgörs på en straffspark i 73e minuten. Vi blir lottlösa trots bra tryck mot slutet.

Matchen flyttas med kort varsel från Värmbols IP till Backavallen. Inte bara på grund av regnet under natten, snarare på grund av att åskan medfört ett elfel vid Värmbols IP som gjorde att sprinklersystemet satte igång och vattnade planen, möjligen större delen av natten.

Backavallens gröna matta bjuder på en del halka vilket ställer till det för en del spelare, gudskelov inget matchavgörande. Dessutom rejält blåsigt i planens längdriktning, åtminstone under första halvlek. Båda avbytarbåsen flyttas av vinden när de står tomma på löparbanan och väntar på spelarna innan kick-off!

Låt mig säga det först som sist, det här var en bra division 2-match, så är det sagt. Tunga Värmbol vann nästan alla dueller men vi såg till att täta bakåt. Ofta spelade vi med sex spelare i bakre linjen. Hemmalaget prövade med både crossbollar och långbollar för att bryta rytmen och visst kilade Emil Olsson och Vedran Benca som skållade råttor i de hål de kunde finna i vårt försvar men det var sällan bollarna nådde fram.

Vi har medvind från början och skapar första läget, ett samarbete mellan Erido Poli och Yvan Ngabonziza till vänster, den sistnämnde kan inte kontrollera Eridos avslutande passning i den nyckfulla vinden och friläget ger inget.

I 8e hittar en stickare fram till Vedran Benca vars avslut blir svagt, David Mikhail stoppar skottet och slänger sig över bollen för att förhindra en retur. Värmbol börjar trycka på framåt, David styr bort ett hårt skott från vänstersidan, Patrik Brunner nickar bort en hörna kort därefter, sätter där tonen för eftermiddagen. Det är frågan om något passerar honom i luften under den här matchen.

Värmbol skapar inga direkta farligheter, vår taktiska modell verkar hålla. Vi skapar öppna lägen när vi anfaller. I 21a nyper Yvan till från 20 meter, hemmalagets 28-årige målvaktsdebutant Robin Pettersson ser trygg ut när han plockar åt sig skottet. Robins tidigare erfarenhet av fotboll på den här nivån har varit som anfallare! I 25e spelar vi oss ur Värmbols press, Joacim Corneliusson passar fram till Irvine Loyanda Kiesse som stormar igenom hemmaförsvaret, blir störd, lite hakad bakifrån i skottögonblicket?, avslutar med ett närskott mitt på målvakten. I 27e är vi på gång igen, Yvan kliver retfullt enkelt förbi Niklas Rautiainen som däckar honom utan betänkligheter. Gult kort. Sjävklart.

Yvan drar frisparken själv, förbi muren men mitt i famnen på målvakten.

I 30e får David en tuff smäll när han ska plocka ner en boll vid vänstra stolpen. Behandlas en dryg minut. Syndaren klarar sig undan gult.

Slutet av halvleken ser riktig positiv ut. Vi får möjlighet att rulla boll, styra spelet och skapar viss oreda i hemmaförsvaret. Georgios Kousis skickar ett inspel lite för nära målvakten och i nästa attack ordnar han fram en hörna som blir resultatlös. 0-0 efter 45 intensiva minuter.

I andra halvlek kliver Tobias Corneliusson fram som en av de främsta aktörerna, efter att ha varit osynlig under första halvan. I 54e bryter han en passning vid eget straffområde, driver snabbt över halva plan, sticker fram en boll till Irvine som glider mellan två motståndare. Målvakten stormar ut och blockerar frilägesskottet. Tobbe och Irvine kombinerar igen, bollen till frie Erido i mitten. Han dunkar på men målvakten står i vägen igen.

Värmbol lyckas med ett väggspel i mitten, David ut och får hejd på skottet, bollen i en långsam båge mot målet där Jojje rensar undan. Sedan är det dags för Tobbes passningsfot igen, frispelar Irvine som bara mäktar en lös markboll som målvakten är tidigt nere på.

I 67e driver Julius Armalis, inbytt i halvtid då Yvan klev av, fram kraftfullt men får endast en hörna för det initiativet. Han tycker nog själv att han kunde fått straff. Värmbol är tydligt störda av våra attacker. I 69e är det nära att leda till självmål, Jojje slår ett stenhårt lågt inlägg från höger, lagkapten Rautiainen, vänd mot egna målet, skickar fram en fot, överrumplar sånär egne keepern som dock får hejd på bollen i sista momangen. Vi följer upp med bra arbete av Jojje och Tobbe till höger, bollen snett bakåt där Shaun försöker placera in den invid vänstra stolpen men missar målet.

Hoppet om att få med sig en poäng från Katrineholm börjar här slå över i förhoppningar om en trepoängare. Då kommer dråpslaget! Det blir rusning och kamp om bollen till höger i vårt straffområde efter ett inspel från vänster. Bollen över kortlinjen och domaren blåser – straff! Alla ser närmast förvånade ut, James Izountouemoi blir upprörd. Får gult kort. Vedran Benca dunkar in 1-0 från straffpunkten, David chansar åt fel håll.

Den avslutande tiden slår Värmbol vakt om sin ledning. Vårt grepp om händelserna hårdnar allt mer. I 82a spelar Julle fram en annan inhoppare, Mattias Edeland. Med en motståndare i hasorna blir det ett vekt avslut. Värmbol får givetvis ytor att kontra på men hotar sällan på allvar. En hörna i 86e håller dock på att bli riktig obehaglig. Bollen mot främre där Shaun Lomas slår hål i luften. David dyker upp bakom och suger åt sig bollen innan den ramlar in över linjen.

I 89e leder ett långt inkast från Jocke till att Felix Åkerlund, vår tredje inbytte, sätter en boll mot Julle vid främre, tyvärr aningen för långt fram, målvakten hinner fläka sig fram före. I 90e dunkar Mattias ett vinkelskott förbi målvakten, bollen sveper förbi det vidöppna målet men ingen gulsvart finns på plats för att förpassa den i nät, bollen passerar tätt förbi bortre stolpen.

I 92a tappar Jocke boll på mittplan, David kliver fram med en fin räddning och domaren tycker att två minuter räcker som tillägg, blåser av innan vi hinner samla oss till en sista ansträngning.

Vi förlorar en match där vi gör så mycket rätt, saknar tyvärr kvalitet i avsluten. Hoppas inte det står oss dyrt i slutet av säsongen.

Säker seger hamnade i fara

Lördag 29 september, Huddinge IF - Enskede IK 3-2

En av många situationer i Enskedes straffområde. Joacim Corneliusson och Irvine Loyanda Kiesse högst på hörnan slagen av Tobias Corneliusson. Inget mål denna gång men rättvis seger med 3-2 till slut. Övriga HIF-spelare är Fredrik Åberg (24) och Erido Poli (21).Vi plockar hem tre viktiga poäng efter en övertygande insats mot topplaget Enskede IK. När klockan tickar förbi 90 på matchuret har vi 3-0. En horribel straffspark och ett briljant avslut senare gör det onödigt nervöst på slutet innan slutsignalen och segersiffrorna bekräftas till 3-2.Källbrinks gräsyta är svårspelad, hal och gropig, det blir inget propagandaspel från något av lagen. Inledningsvis har Enskede tur med de flesta av snedstudsarna och i 15e kommer de till ett avslutsläge men Bachir Katourgi får ingen fart på skottet. David Mikhail har inga som helst problem att plocka upp den bollen. I övrigt har gästerna ett par, tre kvartschanser där vinkeln är minimal och avsluten går högt över.

Vi tar över mer och mer av det något ostrukturerade spelet. I 27e skickar Tobias Corneliusson in en boll från höger mot främre stolpen där Erido Poli möter, Enskede-keepern Alexander Andersson gör sig stor och styr undan till hörna. När hörnlyran kommer får Erido en tydlig knuff i ryggen när han går upp för att möta bollen. Ingen åtgärd från domaren som konsekvent ger Enskede frispark i varje liknande duell ute på planen.

Vi trycker på mer och mer. I 33e frispelas Tobbe till vänster, kanonskjuter mot främre krysset men målvakten lyckas få upp en näve och styra till hörna. Joacim Corneliusson når högst på hörnan, nicken blir hård, passerar målvakten men bollen sopas undan av en försvarare på mållinjen. I 38e kommer målet som alla förväntar sig när Tobbe avslutar vasst i målvaktens högra hörn efter väggspel med Irvine Loyanda Kiesse. 1-0!

I 41a spelar Irvine fram Felix Åkerlund till vänster i straffområdet, hans skruvade avslut passerar förbi bortre stolpen.

Vi fortsätter att vara vassast även efter paus. Felix har ett nytt avslut efter en hörna i 50e, bollen via back till ny vänsterhörna som leder till en rörig situation vid främre stolpen. Bollen passerar på utsidan. I 53e ligger Irvine och Marcus Mikhail bakom en snabb omställning, Erido får skottläget men avslutet blir för svagt.

Vi gör ett par byten. I 59e kommer Mattias Edeland in, Felix går ut, i 70e kommer Younas Messaoudi in, Erido går ut. Younas' första bolltouch blir en listig passning till Jocke som smeker in ett ljuvligt skruvat skott från dryga 20 meters håll, perfekt i bortre krysset. Målvakten chanslös. 2-0!

Kort därefter är Jocke lite vårdslös med en bakåtpassning, David är lika alert som vanligt och ser till att städa upp. Minuten efter spelar sig Enskede fram till sin vassaste målchans under ordinarie speltid. Filip Nieminen Eriksson lämnas omarkerad ute på sin vänstersida, inspelet blir halvhögt och hårt. Bachir Katourgi har ingen möjlighet att kontrollera bollen när han störtar fram i mitten, stöter bollen högt över från nära håll.

I 79e ramlar Mattias Ingvarsson i duell mot Mattias utan att domaren blåser, helt fri rullar Matte bollen långt utanför. I 83e tar han revansch på sig själv. Frispelad av Irvine kommer han in i straffområdet till vänster, skickar behärskat in bollen vid sidan om målvakten. 3-0!

Vi gör två byten i 85e, James Izountouemoi och Julius Armalis ersätter Georgios Kousis respektive Joacim Corneliusson utan att det påverkar matchbilden. Vi kontrollerar matchen och släpper inte fram Enskede till några positioner där de kan hota på allvar.

I 89e tar Shaun Lomas ett onödigt avslut utifrån när vi rullat runt rätt bekvämt under en period. Enskede ges möjlighet att attackera. Ett överlångt inlägg från höger, en oattackerad vittröja ramlar/halkar och domaren pekar på straffpunkten. Ytterligare kommentar överflödig.

Simon Stigenberg sätter reduceringen från elva meter och när Kevin Castaneda Isaza knorrar in ett 25-metersavslut i 93e blir det helt plötsligt nervigt. Slutsignalen kommer som lite av en befrielse och vi kan addera tre obeskrivligt rättmätiga och välkomna poäng till tabellens högerkolumn.

PS. Domaren har bokfört Joacims 2-0-mål på Mattias Edeland. Bollen ska ha touchat honom i ryggen.

100 procent förutsägbart

Lördag 6 oktober: Huddinge IF - Värmdö IF 0-2

Värmdö-keepern Simon Nyström boxar tryggt bort ett förhoppningsfullt inlägg. Julius Armalis och Fredrik Åberg är inte ens nära att nå fram på den bollen.

Ett tungt och tufft Värmdö gör precis som de brukar, de vinner på Källbrink. Lördagsmatchen slutar 2-0 till gästerna och resultatet är helt i sin ordning. Vi förlorar de flesta närkamperna och Värmdö är mer effektiva framåt. Då går det som det går. Vi får fortsätta jaga de poäng vi behöver för att hänga kvar, närmast borta mot IFK Aspudden-Tellus på lördag.

En liten snabbkoll :
Värmdö brukar alltid vinna mot oss på Källbrink. Check!
En tungsprungen plan, ojämn och svårspelad passar ett storvuxet lag som Värmdö bättre än oss. Check!
Motivation slår klass. Check!
Roy Sevgili, killen som borde varit avstängd resten av säsongen, avgör matchen. Check!

Att matchen betyder mest för Värmdö står klart från första sekund. De vinner nästan alla dueller och när våra spelare envisas med att lyfta bollen från det skumpiga underlaget är vi chanslösa i luften. Värmdös spelare ser helt enkelt mer vuxna ut, och uppför sig mer vuxet. De tillåts vara tuffa och stygga i närkamperna. Så inleds sekvensen som leder till matchens första mål i mitten av första halvlek.

Julius Armalis blir överfallen bakifrån när han går mot en passning från vårt försvar. Dumpas i gräset helt enkelt. Domaren låter spelet gå vidare och vi hamnar i trångmål men när bollen fastnar hos Joacim Corneliusson just innanför vår straffområdeslinje bör situationen vara överspelad. Men Jocke försöker spela sig ut, tappar boll och Gordon Jordell kan kanonskjuta in 1-0 förbi en ställd David Mikhail.

Vi hotar sällan framåt men i 33e snickrar vi ihop ett prydligt kortpassningsanfall på vänstersidan, avslutet blir en tåfjutt på för brant passning och bollen rullar utanför. Värmdö har fler heta chanser och väggspelar sig i 39e fram till ett rent friläge på vänstersidan. David står välplacerad på det hårda skottet och vi kan gå till halvtidsvila med hopp om bättring.

Erido Poli kommer in direkt i andra men det är Värmdö som fortsätter på den inslagna vägen. Vi får mestadels ägna oss åt försvarsspel. I 49e ser jag dock ett embryo till anfall. Det leder ingenvart och känslan av att det är vita aggressiva Värmdö-tigrar mot beskedliga randiga kattungar förstärks.

Ur det spelmässiga underläget börjar vi ändå så sakteliga jobba oss uppåt. Eller om Värmdö börjar bli mer försiktiga. För dem är de tre poängen livsviktiga. Vi vaskar fram ett par, tre avslut som inte besvärar målvakten. Värmdös attacker ser sylvassa ut och i 64e är jag beredd att anteckna mål nummer två. Roy Sevgili, som började på bänken och kom in efter paus, svarar för passningen men avslutet smiter tätt utanför.

I 68e gör vi ett dubbelbyte och övergår till trebackslinje. Tobias Corneliusson avlossar i 73e vårt bästa skott så långt i matchen, tyvärr mitt på målvakten som stöter undan bollen. I 75e kontrar Värmdö. Roy Sevgili vänder bort Georgios Kousis och placerar in 2-0 till vänster om David. Ofrånkomligt!

Under den avslutande kvarten tvingar vi Värmdö till försvarsspel, i synnerhet efter Gordon Jordells utvisning i 83e (andra gula). Vi skapar tillräckligt många chanser för att åtminstone göra match av det hela – men misslyckas! Det är inte riktigt hela sanningen, en målvaktsräddning på en Erido-volley från nära håll hör till de svettigaste jag sett i årets seriespel. Men rättvisan i slutresutatet går inte att ifrågasätta.

Kontraktet säkrat!

Lördag 13 oktober, IFK Aspudden-Tellus - Huddinge IF 1-1

Vår lagkapten Shaun Lomas, en trygg punkt på Aspuddens IP när vi spelar 1-1 och säkrar en plats i division 2 nästa år.

På lördagens eftermiddag spelar vi 1-1 borta mot IFK Aspudden-Tellus och det räcker för att vi ska säkra kontraktet! Första halvlek tillhör oss men vi får nöja oss med ett mål. Andra halvlek blir ångestframkallande. Organiserat spel från vår sida är en sällsynthet, efter hemmalagets kvittering i 85e undviker vi panik och kan bärga den betydelsefulla poängen som betyder att vi ska spela division 2-fotboll även 2019.

Vi går ut med föresatsen att ta hem de tre poäng som står på spel och slippa lita till resultaten i andra matcher. Erido Poli vinner direkt en duell med målvakten men Mattias Edeland håller inne skottet och en motståndare kan rensa undan på mållinjen när väl markkryparen kommer. I 4e brakar Erido och hemmamålvakten Cem Alpek ihop efter en öppnande boll från Marcus Mikhail. Kunde ha blivit något. I 13e driver Irvine Loyanda Kiesse in från höger, prövar med vänstern från cirka 20 meter, får varken kraft eller riktning på det skottet.

Det visar sig att Alpek känner av krocken med Erido och byts ut i samband med insparken efter Irvines avslut. Det blir ett uppehåll på fyra minuter.

När spelet återupptas fortsätter vi diktera spelet medan hemmalaget satsar helt på chansartade omställningar. I 20e får vi utdelning. Oreda i straffområdet efter ett inkast från Joacim Corneliusson, bollen hamnar hos Mattias som krutar på, bollen i nät efter en touch på en försvarare. 1-0!

I 25e blir det oroligt i vårt försvar efter en fast situation. Jocke löser det med en öppnande löpboll mot Tobias Corneliusson som rivs ner mitt på hemmalagets planhalva. Gult kort!

Fredrik Åberg vinner de flesta nickduellerna, tillsammans med James Izountouemoi håller han rent i luftrummet. Men när Irvine skickar en helt missriktad passning i 35e får Aspudden-Tellus ett gratisläge. David Mikhail ser trygg ut när han går ner och stoppar det hårda avslutet från straffområdeslinjen och ser dessutom till att det inte blir någon retur.

I 37e dyrkar Marcus och Tobbe upp hemmalagets högerförsvar men Mattias uppfattar inte hur mycket utrymme han får, stressar iväg ett ynkligt avslut. I 39e kommer ett nytt långt inkast från Jocke, via ett par nicktouchar dimper bollen ner framför Tobbe som skjuter direkt, tyvärr via block till hörna.

I femte tilläggsminuten får James en ifrågasatt frispark emot sig, den borde nog han fått med sig, och det blir naturligtvis en målchans på lyftningen mot bortre men bollen droppar utanför.

Vårt spelövertag fortsätter i början av andra men när vi får ett rejält skrämskott i 58e tappar vi det mesta av spelet. Ett snabbt upplopp längs vår vänstersida, ett perfekt inlägg till omarkerade Pashang Abdulla som bara har att bredsida bollen förbi en hjälplös David – men han lyckas missa målet från tre, fyra meters håll.

Vi börjar slå bort passningar, får problem med bollkontrollen och spelarna gömmer sig i passningsskugga. Tydligt att ingen vill bli dagens olycksfågel. Shaun Lomas visar bestämdhet i sitt spel och tar chansen, avlossar i 76e en rejäl mörsare från närmare 25 meters håll. Inbytte målvakten Emil Fnine har uppenbara problem att rikta den kulan över ribban.

I 78e byts Johan Edeland in. Två minuter senare dyker han upp på rätt ställe efter hörna, Fnine står i vägen på nytt, Johan dunkar returen i ribban! Aspudden-Tellus ställer om direkt, får en billig frispark en meter utanför vårt straffområde. James igen! Vad har domarna emot honom egentligen?

Skottet tar i muren, går till hörna. Men det är för tidigt att pusta ut. I 84e får James gult efter en smått desperat tackling när hemmalaget anfaller snabbt på sin vänstersida. Frisparken lyfts mot bortre där deras lagkapten Jacob Wanselius lobbnickar i nät över David.

Jussi väljer att sätta in längd i slutskedet när hemmalaget pumpar höga bollar mot vårt försvar. Både Julius Armalis och Patrik Brunner kommer in i 89e och får koncentrera sig på att hålla rent bakåt. Det lyckas laget med, vi är inte riktigt pressade utan kan faktiskt flytta upp spelet en aning. 1-1 ger en poäng, vilket räcker för att hålla oss på fast mark eftersom Sleipner får nöja sig med en poäng (1-1) mot Enskede efter att de missat en straff i 88e!

Det bästa till sist

Söndag 21 oktober, Huddinge IF - Nora BK 6-2

Johan Edeland stressar Noras försvar i den avslutande matchen på Källbrink i år. Johan gör ett våra mål i 6-2-segern.Årets sista seriematch bjuder på småtrevligt spel, trots det ojämna underlaget, och en glädjande 6-2-seger mot Nora BK. Sex olika målskyttar, varav fyra gör sitt första mål för oss i A-lagssammanhang. 17-årige talangen Gabriel Diaz debuterar när han kommer in direkt efter paus. Sju minuter senare har han gjort sitt första A-lagsmål!


Vi kombinerar smånätt från början och skapar via Georgios Kousis och Julius Armalis ett skottläge för Joacim Corneliusson i 5e, bollen i insidan av stolpen, rensas sedan av en försvarare. Gästande Nora försöker spela mer rakt på när de anfaller, ett långt målvaktsben från Joar Gadd Berglund bryter en passning ämnad för en fristående motståndare.

I 12e får Tobias Corneliusson ett öppet läge till vänster i straffområdet efter ett långt inspel, skottet går mitt på målvakten. I 20e prövar Shaun Lomas från 25 meters håll, bra tryck men sämre riktning, bollen passerar målet. Mitt emellan dessa avslut skänker vi Nora en möjlighet. Joar ropar "målvakt" på en långsam långboll, Patrik Brunner agerar avvaktande, Joar väntar in bollen vid straffområdeslinjen varpå en Nora-kille hinner emellan, får en tå på bollen som Joar lyckas få hejd på i allra sista momangen.

Gästerna har en bra period i mitten av första. David Johansson får ett skottläge, Fredrik Åberg blockar, och sedan rusar Joar ut mer bestämt denna gång och rensar undan när Nora har ett friläge på väg. I 33e håller vi på att bli ställda efter en omställning, vi räddas av bra hemjobb plus att Naj Lomjabok tar alldeles för lång tid på sig att bestämma sig vad han ska göra av bollen i 2-mot-1-läge.

I 41a spelar Johan Edeland fram Julius som rundar målvakten, spelar in från liten vinkel, Younas Messaoudi får felträff i röran framför mål, bollen via en motståndare förbi den liggande målvakten. Younas får målet av domaren. Inga större invändningar från min sida.

Summering efter första: Vi trillar boll bra, ofta lite för nätt, lika ofta lite för svårt men vår ledning är rättvisande. Fredrik ska bara spela undan bollen han enkelt plockat av en anfallande rödtröja, så är det dags för pausfika. Motståndaren trillar. Domaren blåser och pekar på straffpunkten. Hur många sådana straffar har vi egentligen fått emot oss i år? David Johansson sätter säkert kvitteringen hårt, tätt intill Joars vänstra stolpe.

Dubbla byten, förplanerade, i paus. Erido Poli och debuterande Gabriel Diaz kommer in.

I 49e ropar Joar efter bollen på ett högt inspel, Patrik tar ner på bröstet och det blir en tilltrasslad situation. Bollen i hög lyra mot målet, Joar hoppar upp, plockar ner, uppvaktad av en motståndare, tappar bollen som Max Schnaar, en av tre Nora-spelare inbytta i paus, förpassar över linjen. En situation i målområdet som i 999 fall av 1000 ger frispark för försvarande lag. Det här är det tusende fallet. Nora leder med 2-1.

Vår kvittering dröjer mindre än tre minuter. Bollen kommer till Gabriel Diaz efter lyckosam press och han begraver den djupt nere i målvaktens vänstra burhörn. 2-2!

Vi fortsätter spela optimistiskt och dominerar skeendet. Tobbe skapar ett skottläge för Erido som har lite för långt fram till bollen, därför blir avslutet för högt. I 63e avslutar Marcus Mikhail en underbar löpning in i straffområdet med att ta ner Shauns suveräna framspelning på bröstet, runda målvakten och rulla in 3-2 medan Nora-spelarna pekar på Erido som står som en staty i offside-position. Underbart mål!

Vi ökar till 4-2 efter ett viljemål. Erido vickar fram bollen, Shaun vräker sig efter, målvakten hejdar bollens rörelse men får inte kontroll på den, Johan kastar sig fram i kamp med en motståndare, forcerar in sitt första mål för Huddinge.

5-2 kommer i nästa anfall. Tobbe spelar fram Shaun som löper igenom från mittplan, rullar bollen säkert förbi målvakten.

Nora försöker med omställningar men de skapar inget, trots att de ofta är övertaliga i första läget. När de får en billig frispark strax utanför straffområdet får de iväg ett avslut mot mål, Joar är snabbt nere vid sin vänstra stolprot och styr till hörna. I 85e misslyckas Gabriel med bollkontrollen, typisk effekt av det usla underlaget, och vårt försvar är vidöppet men det kommer aldrig något skott. Symtomatiskt för Nora denna eftermiddag.

I 88e går Fredrik in lite väl tufft bakifrån och Noras lagledning vid bänken strax intill blir synnerligen upprörda. Det där gula kortet ser nästan brandgult ut.

Vi reder upp frisparken som följer, Erido frispelar Shaun som fortfarande har mycket spring i benen. Vår kapten prövar en lobb över målvakten, bollen ser ut att vara på väg förbi det tillspillogivna målet. Då kommer en annan som också har mycket spring kvar i benen, Georgios hinner precis upp bollen innan den passerar kortlinjen och han lyckas med en halvvolley ur minimal vinkel, skottet i nät via ribbans undersida. Därmed spikar han slutsiffrorna till 6-2! Det är 25 månader sedan vi gjorde så många mål i en tävlingsmatch. Snygg slutpunkt för säsongen!
Tack för i år.
Vi ses 2019!

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub