Herr

Per Fahlström

Målvakten Per Fahlström kommer som 18-åring till Huddinge IF från IFK Skogås och han ses som ett stort framtidslöfte. Med facit i hand visar det sig att den bedömningen var helt korrekt, han har tillbringat tolv år i de två högsta serierna, även förpassat en världsmålvakt till avbytarbänken.

Per "Fahla" Fahlströms spelarkarriär visar sig innehålla en del udda, smått osannolika händelser och sammanträffanden, som att han spelat i samtliga divisioner från allsvenskan ner till division 7. Han börjar som tonåring med IFK Skogås, sedan blir det division 4 och 3 med Huddinge IF.

"Jag upplevde det väldigt professionellt skött för att vara division 4", betygsätter Fahlström Huddinge IF. "Det var bra nivå på spelarna."

Pelle Fahlström inleder sin HIF-karriär med att hålla nollan i sina två inledande seriematcher. Premiärmatchen mot IFK Tumba spelas på Källbrinks grusplan i slutet av april 1986 och slutar 2-0.

Säsongen igenom bevisar "Fahla" att även han håller bra nivå. Mycket bra nivå! Stor och lugn skänker han trygghet till försvarsspelarna. Året slutar med serieseger efter endast 21 insläppta mål på 22 matcher. Två år senare, ny serieseger och Huddinge IF gör come-back på tredje nivån i seriepyramiden. Sejouren blir tyvärr endast ettårig men säsongen slutar ändå någorlunda i dur efter finalseger i Stockholm Cup, 4-2 mot Bagarmossen/Bellevue.

För "Fahla" är semifinalsegern mot Brommapojkarna ett ännu roligare minne. Lagledaren Georg "Jojje" Celinskis bestämmer att "Fahla" ska ta en av våra handikapp-straffar. Och den sitter! Segersiffrorna spikas till 4-1 efter 2-0 i paus. Vi "vinner" således matchen ute på plan, straffarna borträknade.

Md fahla
Det har inte lyckats att få fram ett riktigt bra originalfoto av Per "Fahla" Fahlström från tiden i Huddinge IF. Den här är tagen av Stig Almqvist och härrör från ett reportage i en lokaltidning hösten 1989.

Att "Fahla" inte skulle stanna hos oss är tämligen givet. Många klubbar visar intresse och till slut blir det Hammarby IF som drar längsta strået. Bajens 90-tal är svajigt, "Fahla" är med om både upp- och nedflyttningar vid flera tillfällen Värst av allt är förnedringen mot Djurgården 1990: 1-9 i baken!

I Bajen förenas han med barndomskamraten Peter Thörnqvist, två killar som färdats parallellt genom fotbollslivet. De gick i samma klass i sju år, spelade i samma pojklag i Skogås, lirade tillsammans i Huddinge IF och således även i Hammarby.

"Fahla" spelar 89 allsvenska matcher för Hammarby under åren 1990-98 men då ska man komma ihåg att Bajen endast tillhör högsta divisionen under fyra av dessa säsonger. 1995 har klubben lite målvaktsproblem och frågar Ronnie Hellström om han kan ställa upp, även om karriären egentligen är över. Ronnie kan inte säga nej och därför sitter han, två gånger uttagen som målvakt i världslaget, på Bajens avbytarbänk medan Per Fahlström lirar.

"Fahla" gör sin sista säsong hos Bajen 1998. Laget kommer trea i Allsvenskan – som nykomlingar. Det är en säsong han minns med största glädje. Därefter blir det tre säsonger med danska Lyngby innan han tvingas avsluta karriären i förtid på grund av artros i knäet.

Pelle Fahlström återvänder till Sverige och jobbet som polis. Han passar även på att lära ut sådant han lärt sig under sin fotbollskarriär. 2007 får han dra på sig svenska landslagsdräkten för första gången när han knyts till svenska damlandslaget inför VM i Kina samma år. Som målvaktstränare.

"Fahla" fyllde 40 år 27/12 2007 och hade väl inte en tanke på en come-back men ibland är ödets vägar underliga. Våren 2008 hör moderklubben Skogås av sig från. Dom har målvaktsproblem. Kan inte Pelle komma ner och sitta på bänken till dess förstakeepern är spelklar?
Såklart Pelle ställer upp. Inför match blir reservmålvakten nervös och vill slippa spela. Pelle kliver in mellan stolparna, spelar en match (slutar 2-2), och bockar av spel även i division 5. Så var den raden komplett!

Mer om Pelle i detta blogginlägg från hösten 2019: Silverfemman 1.

  • Per Fahlström talade med Robert Lindberg i november 2018
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub