Herr

Rolf Rydvall

Rolf Rydvall, skarpskytt, tekniker, taktiker, kommer till Huddinge 1957 och som spelande tränare är han en hårsmån från att lyfta upp klubben till division 3, något som ansetts vara ett ouppnåeligt mål bara några få år tidigare.

År 1931 skjuter svensk militär ihjäl fem personer vid en demonstration i Ådalen. I New York invigs Empire State Building, länge världens högsta byggnad. På närmare håll, mitt emot Katarina kyrka på Stockholms Söder föds Rolf Rydvall.

Roffe går i Katarina Norra Folkskola och spelar fotboll på sandplan vid Katarina brandstation. Det är där han för första gången ser en två år äldre grabb spela fotboll i golfbyxor. Och som han spelar! En stjärna i vardande. Hans namn: Lennart Skoglund, mer känd som "Nacka". Passande nog spelar han med laget som heter Stjärnan från Katarina Södra Folkskola.

I Roffes skola bildas också ett lag av pojkarna årgång 1929. Laget heter IK Blixt och Roffe kommer med, trots att han är två år yngre än de flesta andra i laget. Senare går laget ihop med Eriksdals IF där det ungdomliga laget skakar om storlaget AIK i DM. Förlusten skrivs till knappa 1-3.

Roffe tycker att han borde platsa bland AIKs juniorer och prövar en säsong. Han tar sig mödosamt genom sta'n till träningarna, tycker inte att det är värt besväret utan återvänder till Eriksdal efter en säsong. Där är det ingen ordning, anser Roffe och väljer att som 21-åring gå till Hammarby IF.

Hammarby har vid den tiden fullt sjå att hålla sig kvar i division 2. "Plutten" Andersson är tränare.
- Träningen gick mest ut på att skjuta mot ett mål. Plutten sa om några kände för att springa så kunde de köra ett varv eller två, minns Roffe.

Sedan tar Folke Adamsson och Lennart Nyman över. De satsar på mer fysisk träning och säger om någon spelare inte vill ställa upp så går det bra att lämna. Alla stannar kvar. Laget innehåller två spelare från Djurgården och sex från AIK, spelare som inte platsar hos konkurrenterna. Rolf Rydvall är målfarlig högerytter och laget går direkt upp i Allsvenskan 1954.

Samma år har Roffe ett exklusivt äventyr som spelare hos Charlton Athletic. Under tiden januari till mars studerar Roffe i London och han chansar på att skriva till klubben innan han reser över.
- Jag kände egentligen bara till laget för att Hasse Jeppson spelat med dom, berättar Roffe. Men det gick bra, jag tränade med dom och spelade fem, sex matcher med deras ungdomslag.

Roffes allsvenska äventyr blir ingen succé. Han går ofta vristskadad och spelar bara en match. Inga inhoppare finns och inget allsvenskt lag vill riskera att spela med en småskadad spelare som kan gå sönder när som helst.

1957 åker Hammarby ur högsta serien igen. För Roffe är det hög tid för ett klimatbyte. Huddinge IFs Bertil Eriksson, gemenligen kallad "Berra Gangster", hör av sig och frågar om Roffe kan tänka sig bli spelande tränare i Huddinge IF. Roffe tar chansen och i maratonserien 1957-58 (på grund av serieomläggning till kalenderår spelades serien höst 57-vår och höst 58) är HIF ynka två poäng bakom seriesegrarna IK Tellus. De två lagen har lämnat tredjeplacerade Enskede IK långt bakom sig.

- Jag drog en straff i stolpen i en av de sista matcherna, berättar Roffe. Och när vi mötte Tellus så skänkte Stabben Ahlner, som dömde, dom en straff. Han erkände senare att han gjort ett misstag där. Så vi kunde ha vunnit serien om det inte varit för det där …

1957 lagbild u namn
HIF 1957, bästa laget under klubbens första 50 år, och drygt det. Bakre raden från vänster: Rolf Rydvall, John "Jonne" Gidlund, Ingvar Holm, Lennart Erlesand, Åke Sjöblom, Bertil Ramstedt. Främre raden från vänster: Millert "Kinna" Wiberg, Bo Ribbling, Sune Persson, Magnus Ström, Sive Franksson. (Foto ur Jubileumshäftet från 1962.)

Året därpå går det inte lika bra, en tredjeplacering men långt från toppstriden. Kan bero på att Roffe börjar förlora intresset, erkänner han själv. Den missade uppflyttningen svider. Dessutom är det är uppsving i resebyråbranschen där han jobbar och han får inte tiden att räcka till. Klubben ser gärna en fortsättning även efter 1959 men Roffe väljer att sluta som tränare och bara spela vidare, vilket han gör fram till 1962.

Trots att det är över 50 år sedan han slutade spela för Huddinge IF så kommer han ihåg nästan alla han spelade med. Han räknar upp namn som målvakten Kurre "Bagarn" Palmgren, Sive Franksson som spelat med Åtvidaberg, Bo Ribbling, Ingvar Holm, den slitstarke gotlänningen Magnus Ström, Kurre Carlström, Rolf Tell, Sven Östling och Millert "Kinna" Wiberg.

Roffe flyttar in i Sörskogen-området när det är nytt i slutet av 1960-talet och bor fortfarande kvar där. Under alla år som gått har han följt HIF och lider med laget och klubben i nedflyttningens stund hösten 2015.
- Jag såg inte matchen mot Dalkurd själv men jag har en polare som brukar gå. Han berättade för mig om ribbskottet i slutet. Det var verkligen otur, konstaterar Roffe.

Efter avslutad karriär engagerar sig Roffe i den kamratförening som bildats inom Hammarby IF 1961. Matcher över hela landet drar bra med publik och internt är det många olika arrangemang, bland annat utser föreningen "Årets Hammarbyare i A-laget" varje år.Matchandet har nu dock upphört sedan sex år tillbaka. Nu är det mest boule och liknande aktiviteter ihop med legendarer som Kenta Olsson och Putte Ramberg. Inte illa av en 83-åring!

  • Rolf Rydvall talade med Robert Lindberg i november 2015
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub