Herr

Jan Holmberg

Jan Holmberg kommer till Huddinge IF som spelande tränare 1968 och möts av orden "du kan inte göra något mer av det här laget". Två år senare befinner sig Huddinge IF två serier högre upp i seriepyramiden.

Janne Holmberg föds 1938 och växer upp i det nya området Hammarbyhöjden. Där bildas pojklaget Civis men de försvinner rätt snabbt. Hammarby IF saknar nämligen ett lag i den årskullen och värvar hela laget, ledare och allt.
- Vi var förortsgrabbar och blev uppätna av killarna från Söder, det var bara jag som överlevde. Janne målar upp hur det var på den tiden.

Vid sidan om fotboll i Bajen utövar Janne framgångsrikt den relativt nya sporten basketboll. Det blir sju SM-guld med KFUM Söder, 56 landskamper. Han är den fjärde spelaren som erövrar Stora Grabbars märke inom basketen.

Janne når A-laget hos Bajen, gör totalt 71 allsvenska matcher för klubben under åren 1956-67. Då missar han ändå fyra år, 1962-65, när han bor i Linköping. Efter examen från GCI handplockas gymnastik­direktör Jan Holmberg av Saab för att i företagets regi starta den första rehabiliterings­avdelningen för fysiskt långsjuka. Under sina år i Linköping spelar han division 2-fotboll med IF Saab, och allsvensk handboll med samma förening – och tränar Linköpings basketgäng! Hur hinner karl'n med?

Md 1968 janne holmberg
Janne Holmberg som tuff försvarsspelare i allsvenska Hammarby, självklart i gul-svart-randig tröja. (Foto från framsidan av Huddinge IFs medlemsblad nr 1, 1969.)

När väl Janne bestämt sig för något, så bli det så. Om han råkar ut för någon skada, knän eller liknande, då lägger han av. Det har han tidigt bestämt. När ljumskarna pajar 1967 slutar Janne i Hammarby, tänker lägga skorna på hyllan. Nu blir det inte riktigt så …

Janne berättar att en arbetskamrat är gift med HIF-ledaren Bengt Geiryds dotter och tipsar om att HIF kan vara ett alternativ. Det slutar med att Janne Holmberg blir spelande tränare för Klass 1-laget Huddinge IF. Men inte utan en hel del inkörningsproblem.

Inom fotbollssektionen hörs röster om att Janne är överkvalificerad för uppgiften, att laget har nått så högt som det är möjligt. Året innan hänger HIF kvar med tre poängs marginal. Stämningen är inte på topp. Något av det första Janne får göra är att övertala två av lagets spetsar, Lennart Söderlind och Georg Celinskis, att inte lämna.

När lagledaren Sven Stening säger att han minsann ska vara med att ta ut laget ger Janne svar på tal:
- Om jag ska träna det här laget så gör jag det 24 timmar om dygnet. Jag diskuterar inte med någon annan om hur laget ska se ut!

Bengt "Findus" Fondelius lyckas gjuta olja på vågorna. Janne får som han vill.
Efter en lite skakig inledning får Janne ordning på laget. Han spelar själv endast sju matcher men leder med pondus från sidlinjen. Hemmaförlusten mot Segeltorps IF 7 juni blir sista gången HIF går poänglöst från en seriematch det året. Laget spurtar från en position nära nedflyttningsstrecket men når inte andraplatsen. Turen står den djärve bi. HIF får kvalspela om en extraplats i Division 4, besegrar då Vällingby AIK med klara 3-0.

Inför återkomsten till Division 4 behöver laget förstärkas. Janne berättar hur det kunde gå till på den tiden.
- I en grannklubb fanns en duktig spelare, Lars Lundgren. Fondelius hade fyra döttrar. En av dom fick ringa till deras kansli och säga att hon gillade honom och ville ha hans telefonnummer. Det fick hon och på det viset kunde vi kontakta honom och få över honom till oss.

Janne värvar även Roger Fransson från Handen. Han provspelar 1 juni 1969 i en match mot Turebergs IF, ett lag från en annan Division 4-serie. Vi vinner med 17-0 och Roger Fransson gör 9 mål. Den ende som möjligen har något emot den värvningen är centern Lennart Söderlind som känner sin position hotad. Men Janne vet vad han gör. Båda får spela på topp. Tillsammans gör de 51 mål för Huddinge IF under 1969 - och då spelar Fransson bara andra halvan av säsongen!

Janne tycker att Lennart inte borde varit orolig.
- Lennart är snabb, stark och målfarlig, den bästa spelare jag har tränat, lyder Jannes omdöme. Då ska man veta att han tränat lag åtskilligt högre upp i seriesystemet, bland annat Halmstad BK och Hammarby.
- Hammarby var intresserad av honom men jag övertalade honom att stanna. Det var bra för Huddinge men förmodligen inte det bästa för hans egen karriär, erkänner Janne.

1969 2 3 janne
Faksimil ur medlemstidningen HUDDINGE IF AKTUELLT nummer 2, juni 1969

Inför division 4-premiären ger Janne sin programförklaringi HIFs medlemsblad:
"Segra eller dö … För mig finns inget annat än en satsning på toppen."

Ökad träningsdos, tre hårda pass i veckan med en handplockad trupp från mitten av november, dubbla träningsläger. Janne tvivlar på om HIF någonsin haft en så teknisk trupp.

Nå, blir det något resultat, eller är det bara tomma förhoppningar?
Åtta poäng.
Skriver det igen, åtta poäng.
Det är marginalen ner till Gustavsbergs IF på andra plats. HIF sopar hem seriesegern och når Division 3 för första gången i klubbens historia.

Janne lämnar HIF när han står på topp. Han antar en ny utmaning i Södertälje men han kommer för alltid att leva vidare i HIFs historia som mannen som visade att inget är omöjligt, långt innan Gunde Svan myntade begreppet.

  • Jan Holmberg talade med Robert Lindberg i december 2015
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub