Herr

Enskede in i rekordböckerna

Publicerad 2019-05-08 09:17
På lördag tar vi emot Enskede IK hemma på naturgräset. Känns skönt att vara hemma på riktigt, så att säga. Det är 44e seriematchen klubbarna emellan och därmed kliver Enskede IK upp på delad första plats med IFK Tumba som den klubb Huddinge IF spelat flest seriematcher mot. Noterbart är att det är över 30 år sedan vi senast förlorade en seriematch hemma mot Enskede.

Med en så lång gemensam historia finns det många infallsvinklar till det stundande rekordmötet på Källbrink. Jag gör mitt bästa för att beta av en del och gör det i kronologisk ordning. Konstaterar att Huddinge IF är "storebror" i sammanhanget, ganska exakt två år äldre än Enskede som bildades i juli 1914. Å andra sidan hittade EIK snabbt en väg in i det tidiga stockholmska seriesystemet. De får 1917 kliva direkt in i klass III, näst lägsta serien, och spelar till sig en sjundeplats bland tio deltagande lag.

Året därpå hamnar laget sist med endast en inspelad poäng (oavgjort mot Reymersholms IKs B-lag) och 1919 är de inte ens med i seriespelet. De återkommer 1920, då i klass VI, som inte är lägsta nivån. Klasserna VII och VIII existerade också under en period då klubblagsfotbollen utvecklades snabbt.

Hjälpta av bland annat tre seriesegrar tar sig EIK ända upp till division III redan 1932. Då har inte Huddinge IF ens börjat sparka boll i lägsta serien! Vår debut sker 1934 och vi dväljs länge långt ner i djupen medan Enskede är på god väg upp i division II. Efter tre andraplatser 1938-40 blir det ett mellanår med en fjärdeplats innan de på våren 1942 är på vippen att ta steget upp.

Annandag pingst spelas sista omgången och tabelltoppen inför avgörandet ser ut enligt följande:
1 Hagalunds IS 27 poäng 57-24 (+23),
2 Enskede IK 27 poäng 55-23 (+22),
3 Årsta SK 26 poäng 50-19 (+31).
Årsta och Hagalund möts i vad som kallas för "seriefinal". Således bäddat för Enskede som möter nedflyttningshotade IF Olympia.
Hagalund vinner med 2-1 och kan bara invänta resultatet från Enskedes match. Enskede vinner med … 2-0, missar seriesegern tack vare att Hagalund gjort två mål fler, båda har +24 i målskillnad. På annan plats i sta'n besegrar IK Sture Essinge IK med 2-1. För Olympias del innebär det att de hänger kvar medan Sture åker ur. Där skiljer det ett mål i målskillnad. Förlorarna Olympia blir vinnare, vinnarna Enskede blir förlorare. Så kan det gå i sportens förtrollade värld.

Därefter går det utför för Enskede IK. Hösten 1948 befinner de sig i klass III (sju våningar ner) där vi ställs mot dom för första gången. I september vinner Enskede med 2-1 på hemmaplan. Resultatet från matchen i Huddinge säsongen 1948/49 är ett av få jag ännu saknar. Det ligger till och med för långt tillbaka i tiden för klubbarnas verklige veteraner "Jojje" Celinskis (80 år, HIF) och "Bubben" Näsström (82 år, EIK).

Dags för ett rejält hopp framåt i handlingarna, förbi 70- och 80-talen då klubbarna möttes frekvent och mestadels på division 4-nivå. I augusti 1987 vinner Enskede med 5-2 på Källbrink. Sedan dess har vi inte förlorat någon seriematch hemma mot dom. Å andra sidan har vi endast mötts vid fem tillfällen, varav vi vunnit tre. När vi förlorade bortamatchen på Enskede IP förra våren var det faktiskt första gången sedan 1995 Enskede vann mot oss. Då har jag medvetet förträngt de två cupmatcherna på Källbrink som Enskede vunnit under senare år. 2016 efter 2-2 och straffavgörande samt 4-1 2017.

De fem senaste hemmamatcherna mot Enskede har bjudit på fyra mål vid tre tillfällen, fem mål vid två. Jag är nu på god väg att utlova målgaranti på lördag men jag minns hur det gick senast jag försökte med den grejen. Det var till mötet mot IFK Aspudden-Tellus i juni förra året. Christoffer Katenda gjorde i 71a 1-0 till oss på straffspark, vad som skulle visa sig bli matchens enda mål, så det löste sig till slut.

Efter fem spelade omgångar av årets Division 2 Södra Svealand är det fortfarande fem lag som inte hållit nollan: AFK Linköping, Newroz FC, Södertälje FK samt Enskede IK och Huddinge IF. Serien har ett galopperande målsnitt på 3,46 mål per match så här långt. Våra fem matcher har innehållit 22 mål, ett snitt på 4,40. Enskedes 23 (4,60)!

Kom och kolla om målaptiten lever vidare hos lagen!
Kick-off lördag 14:00 på Källbrink gröna gräsplan. Naturgräs, det enda rätta underlaget för fotboll.
Varmt välkommen!
Robert Lindberg
Md enskede ik
Md inf r enskede simon stigenberg hif
Simon Stigenberg är en av flera spelare som spelat för både Huddinge IF och Enskede IK. I senaste mötet på Källbrink, förra hösten, gjorde han Enskedes första mål på straff när laget på tilläggstid gick från 0-3 till 2-3.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub