Herr

Rynninge siktar på minst kval

Publicerad 2017-08-31 11:07
På lördag, 2 september, kommer Örebro-klubben Rynninge IK till Källbrink för första gången i historien. De kommer med siktet inställt på att ta tre poäng i jakten på en av de två översta platserna i tabellen men är också inställda på att de kommer att få en jättetuff match mot ett nyvaknat Huddinge IF. Kick-off 14:00, missa inte denna intressanta uppgörelse!

Rynninge IK grundades 1932 och har mestadels fört en tillvaro i skuggan bakom storebror Örebro SK – och flera av de övriga klubbarna i Närke-metropolen. En stor del av historien har klubben framlevt sina dagar på fjärde nivån i seriepyramiden. Precis som i år. Klubbens mest namnkunnige spelare är Nordin Gerzic som inledde sin seniorkarriär med fyra säsonger hos de vitblå innan han gick vidare mot större uppgifter.

Det är i år exakt 20 år sedan laget senast spelade sig upp till tredje högsta nivån, serieseger 1997 i division 3 gav dem en plats i division 2. Efter en skakig första säsong kom de att tillhöra toppskiktet i fem säsonger med en andraplats 2002 som bäst, distanserade med 5 poäng av lokalkonkurrenten BK Forward.

Två år senare gick hissen nedåt och sedan dess har laget även varit nere på femte nivån och vänt. 2011 återkom dom till division 2 och nådde tredjeplatsen två år i följd, sedan sjönk laget, fyra, sjua, tia, elva. Noterbart är hur Svenska Fotbollsförbundet behandlat klubben som flyttobjekt. De har bytt serie varje år sedan 2011: Norra Götaland, Södra Svealand, Norra Götaland, Södra Svealand, Norra Götaland, Västra Svealand och i år Södra Svealand.

Efter två säsongers balanserande på nedflyttningens rand gjorde klubben en nystart i år. Stellan Carlsson, vittberest örebroare, flyttade från Forward, där han spelade förra säsongen, för att ta över som ny och oprövad tränare för Rynninge, en klubb han representerat tidigare under sin karriär. Med sig från Forward fick han Kristoffer Näfver som dock inte lagt skorna på hyllan. Han dubblerar som sportchef och rutinerad kraft på plan. Dessutom 2-0-skytt mot oss på Grenadjärvallen i maj.

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Nu utmanar Rynninge seriefavoriterna Linköping City och Sleipner om seriesegern.

- Vi visste att vi hade ett bra lag, berättar Kristoffer Näfver som skrockar förtjust när örebrolagens division 2-framgångar förs på tal. Det kan bli så att tre lag från staden tar sig upp till division 1 i år, Forward och Karlslund ligger i topp i Västra Svealand.

Rynninge hade radat upp sju segrar innan förra omgångens 0-1-förlust hemma mot Sleipner, segermålet inprickat på straff.
- Det kändes lite tufft, suckar Kristoffer som tycker att de skapade tillräckligt mycket för att åtminstone fått behålla ena poängen.

När Kristoffer ombeds att beskriva vad det är som ligger bakom lagets framgångar så nämner han bra försvarsspel, bra grundspel och bra omställningar.
- Så har vi en fantastisk målvakt, tillägger Kristoffer. Han syftar på Andreas Carlström, ett namn som figurerar i de flesta matchreferaten från Rynninges matcher under året. Och då endast i positiva ordalag.

Rynninge kommer till Källbrink med alla spelare tillgängliga, inga skador eller avstängningar som trasslar till ritningarna.
- Vi förväntar oss en jättetuff match men vi hoppas kunna vinna, säger Kristoffer. Han hymlar inte om att de siktar på minst kval och då har de knappast råd att tappa poäng mot lag som Huddinge. Vi ser fram emot en spännande tillställning på lördag.

Robert Lindberg
Md rynninge jpg
Md n fver
Kristoffer Näfver, sportchefen som spikade slutresultatet 2-0 i vårens match lagen emellan. (Bilden lånad från Rynninges hemsida.)
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub